HC Energie Karlovy Vary

Neměl jsem nad čím váhat, říká Mikúš o přestupu

Do Karlových Varů přišel jako čtvrtý nejlepší střelec slovenské extraligy a na úspěšné angažmá by rád navázal i letos. Tomáš Mikúš věří, že se Energie po svém návratu zpět mezi elitu v extralize neztratí.
Tomáši, jak se zrodil Váš přestup na západ Čech?

Bylo to poměrně rychlé. Jednal jsem s trenérem a sportovním manažerem klubu, nicméně hlavní byl pro mě zájem trenéra, to je vždy to nejdůležitější. Dohoda byla velmi rychlá a korektní a neměl jsem nad čím váhat.

Energie se letos vrátila do extraligy. S jakými ambicemi jste sem přišel?

Je super, že po roce v první lize se hned klub vrátil zpět, což nasvědčuje o určité síle týmu. Doufám, že se nám podaří skončit do desítky a nebo nakouknout do play-off.

Trenér Martin Pešout o vás říkal, že si od vás slibuje drajv a zlepšení přesilovkových čísel. Jak byste se popsal vy?

Rád střílím góly a připravuji je pro své spoluhráče. Popsal bych se tak, že jsem velmi ofenzivně laděný útočník.

Nasvědčují o tom i vaše loňské statistiky, kdy jste v Nitře nastřílel 31 branek. Dočkáme se něčeho podobného i v Karlových Varech?

Budu se snažit přenést výkony z poslední sezony i sem. Vím, že to nebude jednoduché, ale udělám pro to všechno.

Na konci sezony jste nakoukl do reprezentace, ale jen vinou smolného zranění jste přišel o Mistrovství světa, kde jste navíc mohl hrát se svým bratrem…

Přiznám se, že mě to moc mrzelo, protože to bylo velmi smolné. V přípravném zápase jsem dostal sekeru do ruky a měl jsem zlomený prst. Moc jsem chtěl hrát, ale doktoři mi to zakázali. Když jsem se dozvěděl, že na šampionát jede i bratr, tak mě to mrzelo o to víc. Takový je ale sport, musel jsem se s tím vypořádat a třeba to vyjde další rok.

S bratrem se i tak v extralize potkáte, hraje za Litvínov, se kterým to bývají vypjaté zápasy. Už jste se o tom bavili?

Říkali jsme si, že je super, že je to tak blízko. Je to hodinka cesty, takže se můžeme i navštěvovat. O to víc ty zápasy s Litvínovem budou vypjaté. Moc se na ně těším.

V úvodním kole extraligy čeká Energii cesta do Olomouce, kde jste dvě sezony působil. Premiéra a hned proti bývalému klubu…

I na ten zápas se velice těším, protože ty dva roky jsem si tam užil. Věřím, že bude dobrá kulisa a že tam vyhrajeme.

Příští rok se bude Mistrovství světa konat na Slovensku, odkud pocházíte. Je tam motivace do nové sezony o to větší?

Je to velká motivace. Hodně hráčů se tam bude chtít dostat, protože se hraje na domácím ledě, ta konkurence bude obrovská. Já se budu snažit svými výkony i tady v Karlových Varech nominaci vybojovat.