HC Energie Karlovy Vary

V mlze a s posilami. Energetici zahájili přípravu na ledě

Karlovarští hokejisté zahájili poslední část přípravy na novou extraligovou sezonu. Po fyzicky náročné červnové dřině na suchu vyjeli v neděli podvečer konečně znovu na led. Trenéru Martinu Pešoutovi se na úvodním tréninku hlásilo na tři desítky hokejistů, nechyběly ani čerstvě oznámené posily, útočníci Richard Nejezchleb a Alan Lyszczarczyk, a také obránce Sabahudin Kovačević, který se přes léto připravoval individuálně ve Slovinsku.
Do přípravy se zapojí i odchovanci
„Stejně jako v předchozích letech s námi budou trénovat i karlovarští odchovanci, kteří aktuálně hrají v zahraničí. Vojtěch Polák se připojí do tréninku už od pondělí, s Martinem Frkem počítáme od dalšího týdne.“

Jako zpátky v minulosti si museli v neděli podvečer připadat karlovarští hokejisté během prvního tréninku na novou sezonu. Nad ledem domovského stánku Energie se ještě před jeho začátkem snášela neprostupná mlha, vzpomínky na starý zimák v Dolní Kamenné tak rázem ožily.

„Nevhodné pracovní podmínky, odmítáme trénovat, to nemáme ve smlouvě,“ reagovali v žertu energetici, kterým ani porucha na jednom z technických komponentů Areny nevzala dobrou náladu. Ta je nepřešla ani během úvodního pětačtyřicetiminutového tréninku, který jim naordinoval trenérský štáb v čele s Martin Pešoutem a Tomášem Mariškou.

„Na ledě se chceme zejména věnovat hernímu systému. Máme tu pár nových hráčů, ale i těm z loňského ročníku chceme oprášit a případně lehce poupravit systém, kterým se chceme prezentovat. Kondici a silové přípravě se budeme věnovat na suchu. První týden máme víceméně jednofázově. Vždycky budou hráči trénovat na dvě skupiny, a to jak na suchu, tak na ledě. Od příštího týdne najíždíme na dvoufázové tréninky, kdy trénujeme buď dvakrát na suchu a dvakrát na ledě, nebo máme ráno fázi a odpoledne zápas. Hráči toho tedy potom budou mít více než dost. Věřím, že nás to připraví na těžkou sezonu, která nás čeká,“ naznačil plán nejbližších dnů asistent Tomáš Mariška.

Úvod nedělního tréninku provázela mlha nad ledem

Ten společně se svými trenérskými kolegy přivítal na úvodním tréninku takřka šest kompletních formací. Dril na ledě už absolvovaly i dvě nejčerstvější posily, útočníci Richard Nejezchleb a Alan Lyszczarczyk. Oba mají nyní měsíc na to, aby si v Karlových Varech vybojovali smlouvu na letošní sezonu.

„Na zkoušku tu nyní máme více hráčů. Uvidíme, jakým způsobem se o místo porvou a přesvědčí nás, že do týmu patří,“ reagoval Mariška. Kromě zmíněných forvardů jsou na zkoušce i obránce Petr Šenkeřík a místní odchovanec, útočník Marek Švec.

Sestava zelenobílých ještě ani tak nemusí být kompletní, nicméně už nyní panuje na západě Čech s kádrem spokojenost. „ Věříme, že máme dostatek kvalitních hráčů, pokud se někdo objeví, tak se doplnění kádru samozřejmě nebráníme. Teď máme dostatečný počet hráčů na to, abychom z nich udělali ideální sestavu,“ dodává k aktuální soupisce staronových extraligistů.





Energetiky nyní čekají úvodní dva týdny přípravy, hned v tom následujícím už je čekají první přípravné zápasy. Nejprve 7. srpna přivítají Spartu, o dva dny později Plzeň.

„Snažili jsme se získat co nejkvalitnější soupeře, protože jen kvalitní příprava nás může dobře připravit na těžkou sezonu. Myslím si, že se nám to povedlo,“ liboval si šestatřicetiletý kouč. V přípravě jeho svěřence čeká mimo jiné i mezinárodní turnaj ve slovinském Bledu či souboj s Trenčínem či Znojmem.

Obnovená premiéra v nejvyšší soutěži čeká na Západočechy v pátek 14. září v Olomouci, hned poté následuje těžká čtyřzápasová domácí série. „Na extraligu se těšíme. O tom jsme snili, celý rok jsme o ni bojovali. Teď máme šanci, ale musíme se dobře připravit. Musíme být pokorní a pracovití, abychom v této zkoušce byli schopní obstát,“ říká Mariška.

Energetici chtějí být znovu po letech konkurenceschopní. Povede se jim to třeba tak, jako před lety v Plechárně? Tehdy naposledy se nad ledem vznášela mlha.

Aktuální sestava A-týmu

Brankáři: Filip Novotný, Tomáš Závorka, Ondřej Kuchař

Obránci: Sabahudin Kovačević, Daniel Krejčí, Michal Plutnar, Matic Podlipnik, Martin Rohan, Vladimír Sičák, Ondřej Šafář, Petr Šenkeřík (try-out), Jan Tomeček, Lukáš Vágner, Filip Bernáth, David Tureček.

Útočníci: Stanislav Balán, Ondřej Beránek, Jakub Flek, Sebastian Gorčík, Dávid Gríger, Tomáš Havránek, Martin Kohout, Jaromír Kverka, Tomáš Rachůnek, Václav Skuhravý, Petr Stloukal, Marek Švec (try-out), Tomáš Mikúš, Richard Nejezchleb (try-out), Alan Lyszczarczyk (try-out), Adam Křemen.