HC Energie Karlovy Vary

VIDEO: Frk mentorem. Útočník Detroitu radil karlovarským juniorům

Karlovarští junioři měli na čtvrtečním tréninku vzácnou návštěvu. Společně s nimi na ledě totiž kroužil místní odchovanec Martin Frk, který aktuálně válí za Detroit ve slavné zámořské NHL. Čtyřiadvacetiletý útočník se zapojil do všech cvičení a na ledě mladým energetikům ochotně rozdával cenné rady.


„Radil jsem jim ale jen něco málo. Už jsou v juniorce, tak už trochu musí vědět, co a jak. Když se mě pan Eismann (hlavní trenér juniorů – pozn. redakce) zeptal, abych jim něco řekl, tak jsem s tím neměl problém. Rád jsem poradil,“ přiznal forvard, který v loňské sezoně nasbíral v NHL 25 bodů.

Sám moc dobře ví, že rada starších zkušenějších hokejistů, je totiž k nezaplacení. „Stoprocentně mi to v mládí pomohlo. Berete si informace od hráčů, kteří hrají chlapský, dospělý hokej. Když jsem pak byl s nimi na ledě, tak si i za tu chvilku dalo hodně naučit, to jsem byl vždy rád. Měl jsem kolem sebe dobré lidi, kteří mi pokaždé pomohli,“ vzpomíná Frk na svá mladá léta na západě Čech.

O něm se zároveň ví, že má jednu z nejtvrdších střel z celé NHL a často sami brankáři v zámoří říkají, že se při jeho palbě občas bojí. Neměl tak podvědomě v hlavě, že proti mladým gólmanům Energie by měl trochu ubrat?

„Protože jsem byl teprve párkrát na ledě, tak ta střela ještě není ideální a lítá mi to hodně kolem brány, takže asi můžou být rádi, že jsem je moc netrefoval. Nesnažil jsem se, abych je zbytečně trefil,“ řekl sympatický rodák z Pelhřimova.

Junioři útočníka Detroitu vůbec nešetřili
O fotky s Martinem Frkem byl mezi juniory velký zájem

Kašpar: Doufal jsem, že se s klukama ještě uvidíme

Přítomnost slavného hráče na ledě si užívali i samotní karlovarští junioři. Ti s vědomím, že trénují s hokejistou, který hraje slavnou zámořskou soutěž, šli do tréninku s ještě větším nasazením než obvykle.

„Hrálo se mi s ním dobře, je to úplně jiné tempo. Kluci se i víc snažili, aby se mu ukázali,“ řekl útočník Radek Prošek, který s Frkem na tréninku nastupoval v jedné formaci.

O něco horší byla situace pro trojici karlovarských gólmanů, o síle Frkovy střely už byla řeč. „Před tréninkem jsme si s ostatními gólmany dělali srandu, že se snad po tréninku všichni v pohodě sejdeme,“ reagoval s úsměvem gólman karlovarské juniorky Jakub Kašpar a pokračoval. „Naštěstí mě trefil jen do betonu a jednou do lapačky, bylo to naštěstí v pohodě. Myslím, že kdyby mě to trefilo víc, tak to budu nějaký ten týden rozdýchávat,“ řekl sedmnáctiletý brankář.

Martin Frk bude od pondělí trénovat s karlovarským A-týmem, do zámoří by měl odletět na konci srpna. Velký rozhovor s útočníkem Detroitu vám přineseme již v sobotu na webu a našem YouTube kanále.