HC Energie Karlovy Vary

V hokejové bídě úspěšnější Slavia

P r a h a - Poloprázdné tribuny, podprůměrná hra, všudypřítomná zima. To by mohla být trojice atributů, vystihující utkání 37.kola mezi Slavií Praha a Energií Karlovy Vary. Domácí chtěli odčinit poslední porážku před vlastním publikem, hosté přijeli povzbuzeni výhrou na cizím ledě, ale vyrovnaný napínavý zápas se nekonal. Diváky rozehříval místo hokejové krásy čaj, na ledě jako by o nic ani nešlo, a tak bylo rychle po zápase, ve kterém Energie nevstřelila ani branku a Slavii stačilo ke třem bodům překonat skvělého Petra Fraňka dvakrát. Výsledek ve prospěch Slavie zní 2:0, když o stavu rozhodla prostřední třetina.
Český Telecom Extraliga, 37. kolo, út 7.1.2003
Slavia
Karlovy Vary
2:0
Branky a nahrávky: 26. Sup (P. Kadlec), 30. F. Kučera (J. Beránek, D. Hruška). Rozhodčí: Turčan - Sichrovský, Vitík. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:0. Diváci: 2172.
Slavia: Málek - J. Novák, F. Kučera, P. Kadlec, Hejda, Posmyk (24. Horáček), Kolařík - Duda, J. Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - D. Hruška, Fadrný, Tomica - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Němeček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Kraus - Tvrdík, Vala, Bednařík - Balázs, V. Polák, Košťál - Opatovský, Pavliš, Němčický.

Komentář k utkání

Promrzlý a málo zaplněný Eden sledoval od úvodního buly zákopovou taktiku Energie a snahu domácí Slavie o aktivní pojetí hry. Hostující gólman Franěk si první ostrý zákrok proti tvrdé střele obránce Nováka připsal po čtyřiceti sekundách hry, když se slávisté dostali do přečíslení po srážce Beránka s Mádlem, po které druhý jmenovaný musel bez helmy rychle opustit led. Hosté se do útoku vůbec nehrnuli, ale Slavia si přesto vypracovala jedinou vážnější šanci, když se v 7.minutě dostal odražený puk k Beránkovi, který sám ohrožoval Fraňka. Domácí gólman Málek první zákrok předvedl až v polovině 9.minuty, kdy junior Polák vystřelil v samostatné akci od modré a ještě se snažil dorážet. V 16.minutě se hostům mohlo nevyplatit očekávání odpískání zakázaného uvolnění, které ale nepřišlo a tím vznikla možnost pro nekrytého Dudu a po něm i Kadlece. Oba proti karlovarské opoře v brance neuspěli. O minutu později poprvé projevil prchlivý forvard Duda nevoli k rozhodování hlavního arbitra Turčana, přesilovku pro svůj celek si ale nevykřičel. Přesto měla Slavia tuto možnost v první třetině třikrát, ale ani jednou jí Karlovarští dobrou obranou nedovolili skórovat. To bylo na Radka Dudu moc, a tak po siréně oznamující konec dvaceti minut použil svého „umění" k oslabení domácích na začátku druhého dějství.

A tak když byl po jedenácti sekundách druhé třetiny vyloučen obránce Kučera a zároveň dobíhal trest Rodinovi, naskytla se Energii přesilovka čtyř a následně pěti hráčů proti třem. V ní Málek snad pětkrát jako přes kopírák zasahoval betonem proti střelám z dálky, o které se staral především Martin Hlavačka. Hra poté upadla do oboustranného hlubokého podprůměru a ve 23. minutě dokonce naskočilo na led šest hostujících hráčů a to znamenalo oslabení. Slavia možnost sice nevyužila, ale pár sekund po vypršení trestu se nechal za vlastní brankou obrat o puk Mádl a slávistickému kanonýrovi Supovi se podařilo lacino dostat kotouč z ostrého úhlu mezi Fraňkovy betony – 26.minuta, 1:0. Energii inkasovaný gól k oživení hry nedonutil, přesto Málek zasahoval nejistě proti Hlavačkově bombě z voleje při početní výhodě. Když pak tradičně úzkostlivě rozhodující sudí Turčan s notnou dávkou váhavosti poslal na trestnou lavici Hlavačku za podražení, Slavia již několikátou příležitost využila. Po ideální přihrávce od Beránka překonal Fraňka podruhé kličkou v bezprostřední blízkosti Kučera - 30.minuta, 2:0. Až po druhém obdrženém gólu Karlovarští pochopili, že z vlastního obranného pásma uspět nemohou a snažili se více bojovat před Málkem. Ujel jim však domácí kapitán Beránek a v úniku po pravé straně rozezvučel střelou nad lapačku pouze břevno. Do šaten tak odešli klidnější domácí s vědomím dvoubrankového náskoku.

Kdo ale čekal nápor Energie ve třetí třetině, hodně se spletl. Ani v početních výhodách se hosté neprosadili, i když neúnavný střelec Hlavačka k tomu měl se Svobodou a Němečkem v 46. minutě hodně blízko při vyloučení Dudy za zákrok mimo pozornost většiny na opačné straně plochy, než kde se právě bojovalo o puk. Snad Energii proklely neustávající hlasité a ostré projevy nesouhlasu slávistických trenérů, které byly slyšet v tiché hale kdykoliv odcházel pykat domácí hráč. Hra se definitivně zbortila v za sebou jdoucích vyloučeních a z ochozů zívala kromě prázdnoty nuda. Na začátku 56. minuty karlovarští trenéři použili oddechového času k vyřčení pokynů do závěru třetiny, ale když nejpilnější střelec večera Hlavačka příklepem těsně minul a vzápětí po jeho chybě Franěk vychytal Beránka, nezbylo než zkusit hru bez brankáře. K té se hosté odhodlali minutu před koncem, ale jedinou možnost nedotáhl ve skrumáži Pavliš. Naopak Krátoškovi zabránily v pečetění výsledku Hlavačkovy brusle, aby se poslední událostí střetnutí, ve kterém darovala Energie Romanu Málkovi jedenáctou nulu, stalo obráncovo vyloučení za držení pět sekund před závěrečným hvizdem.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Věděli jsme, že Karlovy Vary mají propracovanou obrannou hru, a vývoj utkání to jen potvrdil. Přestože brankář Franěk podal vynikající výkon, byla to jen otázka trpělivosti, otázka času, kdy se nám podaří obranný val překonat. Posmyk utrpěl bolestivé zranění v oblasti páteře, Dudu jsme stáhli ve druhé třetině ze hry z disciplinárních důvodů."

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Výsledek je pro nás lichotivý. Slavia měla utkání ve své moci, ohrozili jsme ji prakticky pouze při přesilovce v pěti proti třem. S takovou hrou jsme mohli myslet snad jen na bezbrankový výsledek. Nebýt výborného Fraňkova výkonu, mohl být rozdíl mnohem vyšší."

Související články

Preview k zápasu | po 6.1.2003

Energie se poprvé představí na Slavii

A team HC Energie | út 7.1.2003

Nedali jsme gól, s tím se nedá vyhrát...