HC Energie Karlovy Vary

Energie v důležitém utkání poprvé podlehla Vsetínu

K a r l o v y  V a r y - Těžkou sérii tří utkání na ledech soupeřů zakončila Energie Karlovy Vary ve Vsetíně. V prostředí dalšího z konkurentů o postupovou osmičku ale nevstřelila ani gól a to na bodový zisk stačit nemohlo. Vsetín po kontumační prohře v Českých Budějovicích nenechal nic náhodě a aktivní hrou porazil Karlovy Vary 4:0 po třetinách 2:0, 1:0 a 1:0. V tabulce se tak přiblížil Energii na jediný bod. Brankou a asistencí se v premiéře před vsetínským publikem uvedl Radek Gardoň z Kladna. Naopak karlovarští hokejisté neskórovali už déle než osm třetin a klesli na devátou příčku.
Český Telecom Extraliga, 38. kolo, pá 10.1.2003
Vsetín
Karlovy Vary
4:0
3. Demel (Gardoň, Luža), 16. Gardoň (Kacíř, Demel), 33. Ambruz (J. Polák), 56. Kuboš. Rozhodčí: Homola - Machálek, Čech. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 3261.
Vsetín: Biegl - Luža, Frolo, Kuboš, Němec, Jaškin, J. Polák - Kacíř, Gardoň, Demel - Vampola, Stantien, Kucharczyk - Streit, Ambruz, Kotásek.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Němeček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Kraus - Tvrdík, Vala, Bednařík - Opatovský, Kverka, Košťál - Balázs, V. Polák (41. Pavliš), Němčický.

Komentář k utkání

Vsetín nastoupil do první třetiny bez zjevných následků středeční kontumace zápasu s Budějovicemi. Hned v úvodu zahrozil Kacíř, jež nadvakrát nepřekonal Fraňka. Vzápětí však hostujícího brankáře překvapilo v přesilovce duo Gardoň – Demel, první jmenovaný poslal střílenou přihrávku před branku a Tomáš Demel už jen nastrčil čepel své hole- 1:0. Nejvíce hostům zatápěl nově sestavený úderný první útok Kacíř – Gardoň – Demel. V průběhu první třetiny spálil několik šancí Luža.

Během několika mála okamžiků se na vsetínském zimním stadiónu začala odehrávat pěkná rychlá hokejová bitva s množstvím střetů. V jedné z mnoha šancí se předvedl Kacíř – jeho ukázkové sólo na poslední chvíli vytáhl Franěk mimo klec. Radek Gardoň, nový centr první vsetínské formace se v plné parádě předvedl v 16.minutě, když předvedl učebnicovou spolupráci s Kacířem a zvýšil na dvoubrankový rozdíl. Vsetín se do Varů náležitě obul, avšak v posledních minutách přestal z nepochopitelných důvodů bruslit a jako by usnul na vavřínech, a tak mohli být domácí trenéři ledva rádi, že si první třetina odnesla vizitku 2:0.

Druhá třetina začala v podobném stylu jako končila třetina první – lepším celkem na ledě byl západočeský tým. Vsetín se však během několika minut z tlaku dostal a byl opět pánem svého ledu. Tahounem valašského celku se v pátečním utkání stala první vsetínská pětka. Prakticky každé střídání si vytvářela mnoho gólových šancí a Vary se jen díky výbornému výkonu Fraňka držely při životě.

Vsetín si vytvořil souvislý tlak, při němž se na útočné výlety Vary pouštěly pouze sporadicky a většinou si s nimi dnes v podstatě dobře fungující vsetínská obrana lehce poradila. Na tříbrankový rozdíl zvýšil po spolupráci s Jiřím Polákem Martin Ambruz a zápas byl prakticky rozhodnut. Druhá třetina jako by ve své závěrečné části z oka vypadla třetině první – Vsetín závěr opět vypustil a v jedné z významných šancí se objevil Jakub Kraus a domácí mohli být jen rádi, že byl Biegl na svém místě.

Závěrečná třetina pak přinesla hokej průměrné úrovně… Hrálo se nahoru a dolu s mnoha šancemi na obou stranách. Vsetínský gólman Radovan Biegl šel však tvrdě za svým cílem získat čtvrtou nulu této sezóny a šance energetiků ničil s uctivou přesností a s odhodláním.

Smutným hrdinou zápasu se stal muž stojící právě naproti Radovanu Bieglovi – Petr Franěk. Po celý zápas byl velmi dobrou oporou Energie a zlikvidoval několik vyložených šancí Vsetína. Slabší chvilku si však vybral v čase 55:01, kdy vsetínský obránce Petr Kuboš lehce nahazoval z červené čáry puk na svatyni Energie, a ten se šťastným přičiněním osudu dostal až za Fraňkova záda. Petr Kuboš tak udělal definitivní tečku za dnešním utkáním.

Ohlasy trenérů

Zdislav Tabara: „Měli jsme z utkání obavy, protože jsme dva poslední zápasy s Vary prohráli. Od začátku jsme měli dobrý pohyb, pomohla nám přesilová hra, ve které dal Demel gól. Ve druhé části jsme přestali bruslit, objevila se stará bolest, kdy po vedení polevíme. Třetí gól nás uklidnil, pak už jsme si vedení pohlídali"

Jan Votruba: „Měli jsme velmi špatný začátek, počítali jsme s tím, že Vsetín bude napadat. Dopouštěli jsme se častých faulů pod tlakem, nedostali jsme se z pasivity celou první třetinu. Ve druhé části jsme zlepšili pohyb, nedali jsme však šance. Střelecky se trápíme, a po třetí inkasované brance bylo rozhodnuto. Vsetín měl větší vůli po vítězství