HC Energie Karlovy Vary

Ladislav Svoboda: My se play-off nebojíme a chceme o něj hrát

K a r l o v y V a r y - Do konce letošního ročníku extraligy zbývá pouhých sedm zápasů a Energie má historickou možnost postupu do vyřazovacích bojů. Ale nejen o možnosti postupu a připravenosti týmu do závěrečnýho bojů o postup jsme si povídali s novým kapitánem Karlových Varů Ladislavem Svobodou. Tématem našeho rozhovoru byla i častá vylučovanost karlovarských hráčů a následující utkání.
Před měsícem jste se stal kapitánem týmu. Je to pro vás nějaká vzpruha? Co to pro vás znamená?
Já nad tímto nepřemýšlím. Michal Mádl byl dobrý kapitán. Byla to jeho volba a já do toho nezasahuji.

Když jste se stal kapitánem, nechtěl jste se o okolnostech, jak k tomu došlo, mluvit. Změnil se váš postoj?
Já jsem si řekl, že se k tomu nebudu vyjadřovat. Je to prostě tak, jak je.

Mnohými a dokonce i některými karlovarskými „fanoušky“ je dost kritizována obrana. Co si o ní myslíte vy jako kapitán?
Já si především myslím, že ti obránci to mají velmi těžké. Za prvé obrana je věcí celého týmu, tedy jak obránců, tak i útočníků. A za druhé oni mají daleko užší kádr než my. Nás útočníků je tu celkem dost a můžeme se tak prostřídat a na chvilku si odpočinout. Ale stabilních obránců je zde šest a je na ně vyvíjen enormní tlak. Kolikrát nehrají úplně zdravotně v pořádku. Mají to velmi těžké.

Energie neměla v průběhu sezóny zrovna málo zraněných hráčů a stav s velkou marodkou stále není vyřešen. Jak se to může projevit ve zbytku sezóny?
To je prostě hokej. Je únor a soutěž se již blíží ke konci. Těla jsou již unavená a k tomu ta zranění patří. Je lepší nad tím nepřemýšlet a hrát, dokud to jde.

Stále patří Karlovy Vary k nejvylučovanějším týmům. V minulosti si někteří hráči stěžovali na výkony rozhodčích. Jak se k tomu stavíte vy?
To vylučování částečně vyplývá z naše stylu hry. Jestli rozhodčí pískají dobře nebo ne? To posuzování není na hráčích. Když si stěžujeme, tak je to takové, jako když se hází hrách na stěnu, takže vylévat si srdce není dobré. Každopádně je to tak dané. Vylučováni jsme a to pro nás znamená zlepšit hru ve čtyřech a snažit se neinkasovat. Ale beci a bránící hráči by kvůli tomu neměli ustupovat od tvrdé hry. S tím, že pak občas dostaneme nějakou tu „dvojku“, prostě musíme počítat.

Herní strategie by tedy měla spočívat v tvrdé hře?
Určitě. My nejsme tým složený z nějakých hvězd, ani nejsme nějací super hokejisti. Takže bychom měli hrát s bojovností a nasazením a tím se snažit urvat body.

Poslední zápasy se vám nevyvedly zrovna podle představ. Proč si myslíte, že jste nedokázali ta utkání před reprezentační přestávkou uhrát?
I když se snažíme tlak nepřipouštět, tak tu je. I nějaký mediální tlak před blížícím se play-off je na nás vyvíjen. Máme tu spoustu mladých hráčů. Když si sem pak přijede zahrát hokej takový Liberec, kterému již o nic nejde, hraje klidně a uvolněně, zatímco my jsme v křeči. Potom holt vázne hokej.

Jste již velmi zkušený hráč, jak vidíte naděje Karlových Varů na postup do play-off?
Odhady žádné nemám. Já každopádně postoupit chci! Jak to dopadne, uvidíme.

Je v Karlových Varech kádr připraven bojovat o postup do osmičky a případně se účastnit play-off?
My se play-off vůbec nebojíme a jako hokejisté jsme od toho, abychom byli připraveni na boj o postup. I trenéři to prezentují velmi dobře, jelikož pokaždé, když se nám v zápase nedaří, tak v kabině řeknou: „Pánové nehraje se o záchranu nebo o baráž. Zvedněte hlavu a snažte se hrát hokej. Vždyť se hraje „jen“ o play-off.“

Když jste přicházel ze sestupujícího Kladna, předpokládal jste, že bude tým v této pozici skoro před koncem ligy?
Určitě bych to netipoval. Hlavní cíl, který si ještě dobře pamatujeme, byl nedostat se do baráže. Určitě spousta z nás v tohle věřila, ale nikdo by to asi netipoval.

Čeká vás nyní zápas s beznadějně posledním celkem ligy. Havířov se ale v posledních zápasech výrazně zlepšil, nemáte tedy z tohoto zápasu obavy?
Já takto dopředu netipuji a ani na nějaké pocity nedám. Vše si řekneme, až pojedeme z Havířova. Uvidíme, jak dopadnou ty tři následující zápasy. Teprve pak si uvidíme, zda to bude dobré, či ne.

Myslíte tedy, že ty tři následující zápasy budou klíčové pro boj o postupovou osmičku?
To určitě. Tři body jsou pro nás velmi důležité a je jedno, jestli jsou od Havířova či Sparty. Nakonec bude rozhodovat každý bod, takže každý zápas je teď pro nás klíčový.

Česká televize zvolila tak, že následující dvě soboty budete hrát za asistence televizních kamer. Až do letošního roku se vám v televizních utkáních nedařilo. Myslíte, že to pro vás bude výhoda nebo naopak by to mohlo poškodit šance na osmičku?
Já myslím, že ty zápasy nejsou moc vhodně zvolené! Příští týden tak budeme hrát v sobotu (televizní utkání v Českých Budějovicích), v neděli (domácí utkání s Litvínovem ) a pak i v úterý ( utkání v Praze na Slávii ). Tři zápasy ve čtyřech dnech není moc dobré pro žádného hráče a určitě to bude nevýhoda. Ta regenerace je obzvláště teď na konci sezony velmi důležitá a každá hodina odpočinku je znát.

V loňském roce jste s Kladnem hrál o záchranu, což se nakonec nepovedlo. Letos hrajete naopak o postup mezi nejlepších osm týmů. Jaké máte z toho pocity?
Letos se cítím daleko lépe. Je to úplně o něčem jiném a i ten kolektiv, který v Karlových Varech je, úplně jinak týmově dýchá. Cítím se lépe a více se daří mančaftu, což se poté projeví na každém hráči.

Sledujete nějak výkony svého bývalého týmu Kladna?
Samozřejmě! Na Kladýnko se koukám. Sleduji, jak jim to jde, a držím jim palce. Podle mě Kladno do extraligy patří.

Jste i nějak osobně v kontaktu se svými bývalými spoluhráči?
Jistě mám tam kamarády. Třeba Tomáš Klimt, který hrál i za Karlovy Vary, je můj kamarád, ale i s dalšími jsem v kontaktu.