HC Energie Karlovy Vary

Sen o play off i celá letošní sezóna pro Energii končí

K a r l o v y  V a r y - Karlovarským stadionem se nese Vysoký jalovec a další oslavné chóry vsetínských fandů. HC Energie bojovala od prvních minut až do konce, jenže výborná produktivita soupeře ukončila sen o postupu ještě před závěrem druhé třetiny. Při smutném loučení po prohraném zápase vyjeli zpět na led poděkovat věrným divákům všichni hráči Karlových Varů. V definitivně posledním utkání na domácím ledě v tomto ročníků podlehla HC Energie Vsetínu vysoko 2:7 po třetinách 0:2, 0:2 a 2:3.
Český Telecom Extraliga, 51. kolo, pá 28.2.2003
Karlovy Vary
Vsetín
2:7
Branky: 56. Hlavačka (Balázs), 57. Němčický (Hlavačka) - 5. Vak (Kacíř), 8. Stantien (Vak, Kacíř), 29. Korotvička (Horák), 33. Ambruz (Dubec), 48. Vak (Luža), 59. Kacíř (Vak), 60. Streit (Luža). Rozhodčí: Rejthar, Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 10:9. Využití: 1:2. Diváci: 4600 (vyprodáno).
Karlovy Vary: Franěk (21. Pejchar) - Hlavačka, Toms, Bauer, Němeček, Topoli, Mádl, Prošek - Polák, Alinč, Košťál - Svoboda, Skuhravý, Němčický - Balázs, Kverka, Bednařík - Opatovský, Vala, Kraus - Pavliš
Vsetín: Biegel - Luža, Frolo, Jaškin, Ptáček, Polák, Horák - Kacíř, Vak, Stantien - Dubec, Ambruz, Streit - Kotásek, Vampola, Demel - Korotvička

Komentář k utkání

"Vyléčí" valašská hokejová slivovice karlovarskou hokejovou horečku, nebo ji spíš vyžene do závratných výšin ? - Tak nějak dnes mohly přemýšlet davy hokejových fanoušků z lázeňského města. Historická šance na první účast ve vyřazovacích bojích vyprodala místní stadion skoro do posledního místečka. O tom, jak moc byl dnešní zápas osudový, vypovídá i to, že se v domácím dresu objevili i zdravotně indisponovaní hráči a zároveň nejzářivější hvězdy a opory týmu  : Petr Franěk a Martin Hlavačka. V sestavě se ale neobjevil Lukáš Krajiček, ačkoli sám žádal o nasazení do zápasu, jeho zranění je natolik vážné, že hrát nemohl.

Bouřlivé prostředí, které od první sekundy vytvořily hlasivky diváků v našlapané karlovarské hale, hnalo domácí tým do útoku. Energie si vytvořila tlak, ale zkušeně a takticky vyčkávající soupeř číhal na svou příležitost. Když se na straně domácích neujaly slibně vyhlížející akce Balázse a poté Krause, udeřilo z čistého nebe na straně druhé. V 5. minutě zůstal před Fraňkem zcela osamocený Vak a nadvakrát jej bekhendovou střelou překonal. Tři minuty na to využili hosté přesilovku, když Kacířovo nahození šikovně tečoval do karlovarské sítě Stantien a zvýšil na  2 : 0. V 9. minutě byli krátce po sobě vyloučeni Ptáček a Ambruz a domácí měli 78 sekund výhodu hry pěti proti třem. Vsetín však hrál oslabení velmi dobře a svůj obranný triangl rozehrál jako z partesu. Díky přesilovce si Vary opět vynutily tlak, ale muška domácích střelců byla, i když někdy jen o milimetry, vychýlená. Do obrovské šance se v 18. minutě dostal, po přesné přihrávce z obranného pásma, hostující Dubec, ale ve vyložené pozici těsně minul Fraňkovu svatyni. Vsetín hrál mnohem drzeji a sebevědoměji, stav skóre jim to dovoloval, karlovarští hráči působili po dvou obdržených brankách velmi rozpačitě a v obraně se dopouštěli fatálních chyb.

Do druhé třetiny nastoupil do branky domácích Rudolf Pejchar, zdravotní problémy byly zřejmě nad síly Petra Fraňka. Hosté zkoušeli soustředěnost brankářské dvojky Energie z každé pozice, která se jim naskytla. Obraz hry se ve srovnání s prvním dějstvím příliš nezměnil. Karlovy Vary neproměňovaly ani ty nejvyloženější šance. Ve 25. minutě zůstal tváří v tvář Bieglovi Bednařík, ale opět minul. O minutu později vytvořila před Bieglem druhá útočná řada domácích těžkou skrumáž, ani na tři pokusy se jim však nepodařilo dostat puk za brankovou čáru. Od 27. minuty hráli domácí přesilovku, ale takticky hrající hosté nepustili energetiky ani do zakončení. Ihned po návratu vyloučeného Vaka se do brejku dostal Korotvička a jeho nepodařená střela, propadla Pejcharovi pod pravou paží do branky. Stav 0 : 3 již mnoho šancí domácím na zvrat nedával. Hráčům Karlových Varů ztěžkly nohy a ani další přesilovka v polovině zápasu nepřinesla do jejich řad žádné oživení. Ve 34. minutě předvedl hokejovou jednoduchost a krásu vsetínský Ambruz. Prošel obranou jako nůž máslem a po krátké kličce elegantně zavěsil nad pravé rameno domácího gólmana. Vary procházely očistcem. Domácí kotel zmlkl a slaboduší takyfandové začali svým hráčům nevybíravě spílat. Křečovitá snaha Energie o korekci výsledku působila skoro legračně, hráči míjeli kotouč o milimetry, lámali hole, sráželi se u mantinelů a střely vyslané na Bieglovu branku neměly ani razanci střelců, kteří o přestávce soutěžili o sponzorské ceny. Herní útlum, který začal pohárovou porážkou v Chomutově, nesl své trpké ovoce v té nejméně vhodné chvíli.

Poslední dějství dramatu, které se postupně měnilo v tragedii, začalo před mírně prořídlými tribunami. Sváteční fandové zřejmě psychicky neunesli vývoj skóre a odebrali se do tepla svých domovů. Duševně otužilejší hráči hostí se ani ve třetí třetině nesnažili nic tvořit a nechávali bezradné domácí patřičně vycukat. Snaha domácím nechyběla, ale ta nebyla podpořena herním umem a snad chyběl i kousek sportovního štěstí. Bieglova branka zůstávala zakletá. Ve 48. minutě si hosté doslova vybrečeli dvouminutový trest pro Skuhravého. Na trestné lavici však už seděl Hlavačka, do jehož návratu chyběla ještě více než minuta. Hned po buly v obranném pásmu domácích se z první trefil Vak a názorně předvedl, jak se má využívat přesilovka pět na tři. Stav 0 : 5 byl krutým, ale pravdivým odrazem současné herní formy Karlových Varů. Pokusy o vstřelení čestného úspěchu se nesetkávaly s přílišným pochopením ze strany Radovana Biegla. Až v 56. minutě se konečně trefil pod padajícího brankáře Hlavačka, který předvedl útočníkům, co je to tah na branku a chladnokrevné zakončení. O další necelou minutu to bylo již 2 : 5. V přesilovce se do odraženého puku trefil Němčický. Najednou tu byl drtivý tlak domácích. Skrumáž před brankou Vsetína mohla již po dalších 20 sekundách znamenat snížení rozdílu již jen na dvě branky. Nepovedlo se. Domácí se odhodlali 2 a půl minuty před sirénou k power-play. Hráči Varů se s buldočím úsilím vrhali před branku a snažili se vstřelit kýženou branku. Sebevražedné pokusy ukončil  střelou do prázdné branky Kacíř a 43 sekund před koncem přibil poslední hřebík do  rakve play-offové naděje karlovarských hráčů Streit.

Karlovarská hokejová horečka  našla ve valašské ohnivé vodě zdatné antibiotikum a byla sražena do mrazivých hlubin. Na svou další epidemii si bude muset počkat až do příští sezóny.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Výsledek hovoří za vše. Zpočátku jsme dostali laciné góly a do našich řad vstoupila skepse a apatie. Žádný z rozhodujících zápasů o play off, který jsme hráli na domácím ledu, jsme nezvládli."

Jan Neliba (Vsetín): "Zápas se mi hodnotí s velikou radostí, neboť jsme se jím dostali do play off. Je to obrovský úspěch týmu, který ve Vsetíně hraje. Náš kádr odvedl v základní části extraligy obrovskou práci."

Související články