HC Energie Karlovy Vary

Třinec neztratil body ani s Energií

K a r l o v y  V a r y - Ani na hokejkách hráčů karlovarské Energie neskončila vítězná série Ocelářů z Třince. Po dvou vyrovnaných třetinách pro sebe Moravané rozhodli zápas dvěma góly v rozmezí necelé minuty. Vyrovnaný a velmi útočně laděný hokej bavil diváky až do poslední minuty, kdy o osudu střetnutí definitivně rozhodl střelou do prázdné branky Zdeněk Pavelek. Po třetinách 0:0, 2:2 a 1:3 vítězí Třinec v Karlových Varech 5:3.
Tipsport Extraliga, 3. kolo, út 16.9.2003
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
3:5
0:0, 2:2, 1:3
Branky a nahrávky: 32. L. Svoboda (Rodin, Ptáček), 37. Bednařík (L. Svoboda), 45. Němčický - 27. Polanský (Malinský), 33. Pletka (Zadina), 44. Melenovský (Meluzín), 44. Skořepa (Janků, Pavelek), 60. Pavelek (Melenovský). Rozhodčí: Šindler - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:3, navíc Polanský (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3351.
Karlovy Vary: Pejchar - Galvas, Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Kivoň, Vantroba - Polák, Alinč, Košťál - Svoboda, Tvrdík, Bednařík - Netík, Lipianský, Němčický - Skuhravý, Bacul, Kumstát - Kraus
Oceláři Třinec: Lakosil - Kudrna, Malinský, Hunkes, Jančařík, Žabka, Štefanka, Houdek, Robert Procházka - Zadina, Vítek, Pletka - Janků, Skořepa, Pavelek - Ivan, Melenovský, Meluzín - Bordowski, Polanský, Zboříl

Komentář k utkání

První dějství hokejového představení se v podání obou týmů hrálo ve velmi slušném tempu. Na hostech nebylo znát, že během pěti dnů projeli třikrát napříč republikou. O něco svěžeji a aktivněji však vypadali po neděli dobře naladění hráči z Karlových Varů. Už po třech minutách se mohl mezi úspěšné střelce zapsat Lipianský, který napřáhl krok za modrou a kdyby nebyl za bránou mantinel, asi by museli hledat puk někde v Ohři.V téže minutě se pokusil přelstít domácí obranu Melenovský, ale místo střely se pokusil o hereckou etudu. Tu by možná ocenil šéf baletu Národního divadla, ale rozhodčí Šindler energicky rozpažil. V páté minutě se po zákroku jednoho z hostí poroučel k ledu Polák. Na střídačku odjel ztěžka v doprovodu lékaře, ale naštěstí v dalším průběhu zápasu se zapojil opět do hry. O dvě minuty později nadělal Lakosilovi velké problémy obránce Ptáček svou ne příliš prudkou, ale neposedně skákající střelou. Třinecký gólman lovil puk na brankovišti jako Tom Jerryho, ale byl nakonec úspěšný. V polovině třetiny se hra přiostřila a rozhodčí poprvé vylučoval. Na trestnou lavici zamířil Jančařík. Snaha domácích překonat Lakosila v početní výhodě se však minula účinkem. Po té se ke slovu dostali i hosté. Nebezpečnou střelu Polanského, který se k puku dostal po chybě Poláka na vlastní modré, zlikvidoval jistý Pejchar. Následný mírný tlak Třince skončil dalším vyloučením. Hříšníkem byl Melenovský. Do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Karlovy Vary dohrávaly v úvodu prostřední části hry svou druhou přesilovku, ale ani ta jim nepřinesla kýžené sladké plody v podobě puku za Lakosilovými zády. Hráči Energie nepolevili v nasazeném tempu a ve 22.minutě se do vyložené šance dostal po krásné kombinaci celého útoku domácí kapitán Svoboda, ale v jasné pozici však těsně minul. O minutu později mohlo být zle - nedobře i na druhé straně. Skořepa se dostal k odraženému puku a ze tří kroků vypálil na branku. Puk však v jeho cestě do sítě zastavil bravurně svou lapačkou Pejchar.Nerozhodný stav zápasu, kterému dominovaly důsledné obrany a pozorní brankáři, skončil ve 27. minutě. Podél hrazení se neuvěřitelně prosmýkl Polanský, sjel si z úhlu až před branku a podél ležícího Pejchara uklidil puk do branky. 0 : 1. Za dalších pět minut se mohla rozsvítit jednička na ukazateli i pod nápisem Energie. Střela kapitána Svobody z levého kruhu pro vhazování prosvištěla těsně nad ledem až za Lakosila. 1 : 1. Domácí radost však trvala  jen několik málo okamžiků. Pletka se prodral zpoza branky a překonal Pejchara podruhé. 1 : 2. Střelecké dostihy pokračovaly. Ve 37. minutě vyhrál Svoboda vhazování a puk hned z první trefil jedovatě Bednařík. 2 : 2.

Už v první minutě závěrečné třetiny byl vyloučen Pletka. Domácí se velmi snažili dát svou první letošní branku v přesilovce, ale nebylo jim přáno. S návratem Pletky na led byl vyloučen  Lipianský a hosté předvedli, jak se má naložit s početní výhodou až nepříjemně názorně. Melenovský měl čas, aby nadvakrát dostal puk potřetí za Pejcharova záda. A aby nebylo smůly konec - za dalších 35 sekund se záhadně trefil ve skrumáži před brankou Skořepa. 2 : 4. Ze šoku probral domácí Němčický, který v dalším útoku nekompromisně propálil Lakosila ze tří metrů. 3 : 4. Obrany si na 1 a půl minuty vybraly oddechový čas. Více z něj však vytěžili hosté. Třinec se zaměřil na bránění svého hubeného náskoku a hra se rozdrobila do velkého počtu osobních soubojů. Čas utíkal domácím jako zběsilý. Když se nadechovali k tlaku, zbrzdilo je vyloučení Bacula, který v přemíře snahy vybojovat puk hrál nebezpečně vysokou holí. Oslabení přestály Karlovy Vary bez úhony. Tlak narůstal, ale v rozhodujících momentech stála v cestě puku vždy hůl, noha nebo tělo obětavě bránících Ocelářů. Na konci 59. minuty se domácí odhodlali k power-play, hráli ji velmi dobře. Za 15 sekund od vhozené buly vystřelili na Lakosilovu branku více než pětkrát. Puk poletoval kolem branky , odrážel se ve změti těl, ale štěstí se přiklonilo na stranu hostů. Pavelek uzavřel účet zápasu na 3 : 5. V zápase tak vyhrálo šťastnější mužstvo. Domácí mohou mrzet neproměněné tutové šance, při kterých puk létal jen těsně vedle třineckých tyčí. Výkonem však své diváky rozhodně nezklamali.

 

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Chtěli jsme předvést lepší začátek než se Spartou, což se povedlo, ale pořád jsme naráželi do plných. I když dvě třetiny jsme drželi se soupeřem krok. Třinec má výborné brejkové hráče a ve třetí třetině jsme už dostatečně odpovědět nedokázali. Navíc jsme při power play měli i smůlu."

Pavel Marek (Třinec): "Věděli jsme, že Karlovy Vary deklasovaly Litvínov na jeho ledě, a tak jsem chtěli vycházet z defenzivy a čekat. Hra brzy nabrala neuvěřitelné tempo. Podržel nás vynikající brankář Lakosil, od půlky zápasu jsme měli víc štěstí a proměnili víc šancí."

Související články