HC Energie Karlovy Vary

Energie v Edenu neúspěšná

Praha, Eden - Poprvé v sezóně vyšli karlovarští hráči na ledě soupeře naprázdno. Vítěznou sérii jim přerušila pražská Slavia, která se herně zvedá po neúspěšném začátku. Domácí se již ve čtvrté minutě ujali vedení a naznačili tak svou převahu. Ve třetí třetině ještě stačil snížit Netík na 2:1, ale šest minut nato staronový bek Slavie Petr Kadlec zvýšil náskok domácích opět na dvě branky. Energie se ještě pokusila o hru bez brankáře, ale neúspěšně. Po třetinách 1:0, 1:0 a 1:1 si karlovarští hráči odvážejí z ledu pražské Slavie porážku 3:1.
Tipsport Extraliga, 8. kolo, út 30.9.2003
Slavia
Karlovy Vary
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky: 4.Hruška (Droppa), 27.Čermák, 53.Kadlec - 47.Netík (Ptáček, Pavliš). Rozhodčí: Husička - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2521.
Slavia: Málek - Kolařík, Novák J., Droppa, Kadlec, Graňák, Kuntoš, Pojkar - Hruška, Beránek (C), Sup - Čermák, Antoš, Šaffer - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Klepiš, Gron, Tomica - Fadrný
Karlovy Vary: Pejchar - Gavlas, Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Vantroba, Hájek, Punčochář - Svoboda (C), Skuhravý, Němčický - Kumstát, Pavliš, Tvrdík - Košťál, Bacul, Netík - Kraus, Polák, Bednařík

Komentář k utkání

S velmi defenzivní taktikou přijela karlovarská Energie na led úřadujícího mistra, možná až přehnaně. Vždyť až příliš často se karlovarští hokejisté stahovali do vlastní obrany a nechávali tak Slavii kombinovat. Přibližně stovka příznivců Energie, kteří si našli cestu na slávistický zimní stadion, nabírala dojem, že hosté hrají snad po většinu utkání ve čtyřech. Zápas ozdobil výkon brankáře Rudolfa Pejchar, který díky výborným zákrokům držel šanci na body do posledních minut zápasu. Naopak zklamáním se stal nejen výkon týmu jako celku, ale především leckdy zcela zbytečná vyloučení a to především útočníka Skuhravého a obránce Vantroby.

Účet zápasu mohl otevřít Josef Beránek již po půlminutě hry. Po hrubce Dmitrije Rodina se totiž ocitl úplně osamocen před brankářem Pejcharem, ten však výborně zasáhl a situaci ještě zachránil. Zachránit však nedokázal na konci čtvrté minuty. Po pravém křídle nechala karlovarská obrana ujet Davida Hrušku, který z kruhu nechytatelnou dělovkou vymetl levý horní roh branky – 0:1. Slávia se dostala do pohody, kterou dokázala přenést na led. Hra se tak odvíjela především ve středním a obranném pásmu Energie pod taktovkou domácího týmu. K první šanci se tak hostující Energie dostala až na konci sedmé minuty. Nahozený kotouč, který se od zadního mantinelu odrazil před branku, dojel Petr Kumstát a natřikrát se pokusil překonat brankáře Málka, kterému v tu chvíli asi pomáhali všichni svatí. Nadvakrát totiž zazněla domácí tyčka! Hosté se konečně pokoušeli vyrovnat hru, tomu však bylo záhy zabráněno vyloučením obránce Vantroby a vzápětí po jeho návratu útočníka Skuhravého. Slávia nedokázala z přesilových her díky pečlivé obraně hostů nic vytěžit, za zmínku stojí snad jen šance Kolaříka, který však nedokázal v tísni přesně zamířit. Probrat z herního útlumu se Karlovarští dokázali až na samém konci třetiny. Půlminutu před koncem nebezpečně zahrozil Vojtěch Polák, který unikl po levém křídle, ale do cesty se mu postavil brankář Málek.

Druhou třetinu načala Energie přesilovou hrou, jelikož deset sekund před koncem první třetiny byl vyloučen Kolařík. Přesilové hry jsou ale pro Karlovy Vary letos zatím spíše trestem a ani tato nebyla jiná, nejvýstižněji by se tato dala nazvat slovem – tragická. Energie se nedokázala dostat do pásma a když už, tak bez jediné střely na brankáře Málka. Hra se však přesto vyrovnala a šance byly na obou stranách. Na konci 26. minuty měl na holi vyrovnání Libor Pavliš. Jeho pokus o přehození ležícího Málka nevyšel a tak zahrozilo na druhé straně. Z protiútoku vstřelil branku Leoš Čermák. Rudolf Pejchar totiž nedokázal udržet pod kontrolou prudce nahozený puk na branku a ve změti těl propasíroval Čermák kotouč za brankovou čáru – 0:2. Slávia opět začala přebírat otěže hry, k čemuž jí vydatně pomohlo vyloučení Rodina. V mnohdy až drtivém tlaku však se především díky brankáři Pejcharovi skóre neměnilo. Postupně pohořeli ve svých šancích především Sup a Beránek. Ani Energie však nezůstala bez šance. Po gólu volala šance Bacula ze 34. minuty a především šance Němčického. Ten však prováhal okamžik, kdy byla slávistická branka v podstatě prázdná a ke střele se odhodlal až teprve v momentě, kdy se již Málek stihl přemístit.

Do třetí třetiny opět vstoupili lépe domácí. Nebezpečně vyhlížela především střela Tomici od modré čáry. Na začátku 45. minuty byl opět vyloučen obránce Vantroba. Paradoxně to však spíše pomohlo Energii. Z brejku hrozil Bednařík, Málek však vyrážečkou zachránil. Ihned poté byl vyloučen slávista Kopecký a hosté konečně dostali možnost zahájit tlak. Ve hře čtyři proti čtyřem ještě branka nepadla, ale v krátké 50 sekundové přesilové hře hostů již ano. Po střele Ptáčka Málek pouze vyrazil a před dobře se orientujícím Netíkem již neměl domácí brankář sebemenší šanci – 1:2. Energie byla na koni a vyrovnání klepalo na dveře. Bohužel opět se nechal naprosto zbytečně vyloučit Václav Skuhravý a tlak Karlových Varů byl ztracen. Domácí zcela správně pochopili že tudy cesta k výhře nevede a k početní výhodě přistoupili zcela zodpovědně. Před Hruškou zachránil Pejchar, před Klepišem levá tyč, ale na žabku Kadlece po návratu Skuhravého již nestačilo nic. Staronový obránce úřadujícího mistra spíše jen nahodil obloučkem na Pejchara a přes změť těl si puk záhadně našel cestu až do branky – 1:3. Kapitán Ladislav Svoboda a posléze i sám trenér Miloslav Hořava sice reklamovali, že puk strhla do sítě ruka slávistického útočníka, ale na rozhodnutí hlavního arbitra Husičky se již nic nezměnilo. Karlovarští hokejisté se dostali na několik minut do útlumu a ani po probuzení již v pohodě hrající Slávia hosty k ničemu nepustila. Naději ještě vykřesalo vyloučení Antoše a následná power-play Energie, ale výsledek se již neměnil.

Domácí Slavia sice nepředvedla nikterak oslnivý hokej hodný mistra ligy, ale přesto zaslouženě vyhrála. Několik světlých okamžiků hostující Energie v útoku jen těžko mohlo slavit bodový úspěch.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): "Pro nás je to důležité vítězství nejen z hlediska psychiky, ale i proto, že se nám konečně podařilo potěšit domácí fanoušky. Věděli jsme, že Vary jsou nepříjemný soupeř se skvěle zorganizovanou obranou, přes kterou se jen těžko probíjí. Potvrdili to i dnes, ale přesto se nám povedlo zvítězit a za to patří dík celému mužstvu. Petr Kadlec podal vynikající výkon, vnesl klid do našich řad, což se projevilo na rozehrávce. Povedlo se mu vstřelit dokonce branku, to snad nepotřebuje další komentář."

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Budu stručný. Soupeř hrál velmi dobře, nepustil nás vůbec do šancí a naopak my jsme podali zatím nejhorší výkon venku v této sezoně."

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 2.10.2003

Nemáme střeleckou krizi, říká Tomáš Netík