HC Energie Karlovy Vary

Energie pohořela na vedoucímu celku tabulky

P a r d u b i c e - Vysokým výsledkem podlehla Energie na závěr první čtvrtiny extraligy na ledě vedoucího celku HC Pardubice. Již po první třetině bylo v podstatě rozhodnuto, jelikož Energie inkasovala při vlastní početní výhodě a poté i gól do šatny. Dvěma góly se blýskl mladík Petr Průcha a především obránce Andrej Novotný. Za Energii pouze v závěru korigoval Robin Bacul. Pardubice porazily v Duhové aréně Karlovy Vary 6:1 po třetinách 2:0; 1:0 a 3:1.
Tipsport Extraliga, 13. kolo, út 14.10.2003
Pardubice
Karlovy Vary
6:1
2:0; 1:0; 3:1
Branky: 6. Jar.Kudrna (P.Sýkora), 19. Lubina (P.Sýkora, Mudroch), 39. Průcha (Kolář), 46. Průcha (Jar.Kudrna, Pištěk), 51. A.Novotný (Mikeska), 54. A.Novotný (Duben, Mikeska) - 52. Bacul (V.Polák, Vantroba). Rozhodčí: Rejthar - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 2:5. Využití: bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6840.
Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben, Podhradský - Kolář, Koukal, Průcha - P. Sýkora, Dopita, Lubina - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Pištek - Razingar, F. Mrázek, Janecký.
Karlovy Vary: Franěk (51. Pejchar) - Rodin, Bauer, D. Hájek, F. Ptáček, Galvas, Vantroba - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát (21. Košťál) - Netík, Lipianský, Bednařík - V. Polák, Bacul, Kraus.

Komentář k utkání

V opatrném úvodu nebyly ani první zásahy obou brankářů nijak obtížné. První vážnější ohrožení karlovarské branky znamenala jedovatá Mudrochova střela z dálky. V následujícím protiútoku hostů fauloval Michal Sýkora a Energii se naskytla možnost přesilové hry. Její vývoj jako by ale korunoval letošní karlovarské trápení v této herní činnosti. Kumstát nejprve vybojoval puk, aby o něj vzápětí přišel a Kudrna s Petrem Sýkorou mohli založit rychlé přečíslení. Kudrna se rozhodl před Fraňkem ještě nahrávat a na domácí se usmálo štěstí poprvé, když si obránce Ptáček bruslí srazil puk za bezmocného vlastního gólmana.

Ve 12. minutě se důrazně probíjel vpřed Skuhravý, ale jeho střela i následný pokus o dorážku skončily mezi bruslemi Adama Svobody. Iniciativa tak pomalu, ale jistě přešla na pardubické hokejky. Dvakrát zblízka neuspěl Lubina, ale napotřetí se již radoval. Petr Sýkora dostihl odražený puk, objel branku a ideální přihrávkou vybídl Lubinu ke skórování, útočník se trefil do protipohybu gólmana Fraňka a před koncem třetiny se domácí radovali podruhé.

Stejně jako úvodní, tak i druhá třetina toho zpočátku mnoho nenabídla. Nejvíce zaujal souboj dvou hráčů v rohu, do kterého se připletl i hlavní rozhodčí. Až 27. minuta přinesla velkou šanci na obou stranách. Nejprve prudce pálil Michal Sýkora, na druhé straně vyšachoval obránce v nájezdu dvou na jednoho Skuhravý, jeho přihrávku však Svoboda poslal jen do horní tyče branky svého jmenovce v soupeřových barvách. Celkově se však Pardubice dokázaly lépe prosazovat v přechodu do útoku, což demonstroval Mrázek, jenž jednou rukou uvolnil Razingara, kterého však Franěk vychytal. Karlovy Vary v těžce vypracovaných možnostech přesně zakončit nedokázaly. Teprve ve 38. minutě si hosté vytvořili další náznak šance, když si Alinč povodil Lubinu a tvrdou střelou zakončoval Polák. Otřepané „nedáš – dostaneš“ však platit ještě nepřestalo! Za necelou minutu vystřelil po nenápadné akci přes bránícího Rodina Průcha a Franěk mohl jen sáhnout pro puk do sítě.

Za daného obrázku hry bylo již vlastně rozhodnuto a možná právě proto poslední dějství proběhlo nejsvižněji. Netíkův průnik zastavila posunutá branka, na druhé straně ztroskotali v zakončení při početní výhodě Kudrna a Mudroch. Možná chtěl hosty dostat zpět do zápasu Pištek, když fotbalovým způsobem málem poslal puk do růžku Svobodovy klece, ale za pár sekund uhasil zbytky karlovarských naději čtvrtý gól. To Vantroba před Fraňkem nevědomky namazal číhajícímu Kudrnovi, který jen prodloužil na zakončujícího Průchu. V další pardubické přesilovce gólman Energie již podruhé chytil dobrou šanci slovinskému Razingarovi, ale po návratu vyloučeného Bacula musel z obranného pásma rychle vycestovat helmu ztrativší Bauer a domácí se radovali popáté. Cesta k přihrávce z rohu se otevřela Mikeskovi, Novotný najíždějící z druhé vlny trefil puk bez přípravy a deset minut před vypršením řádné hrací doby přenechal Franěk své místo náhradníku Pejcharovi.

Ten se mohl radovat alespoň z čestného úspěchu svých spoluhráčů, když do samostatného nájezdu se v 51. minutě dostal Robin Bacul, Adam Svoboda se pokusil posunout branku pozdě a branka platila. Vzápětí domácí jen tak tak že netrestali zmařené vlastní čisté konto dalším zásahem, když tečovaná střela Michala Sýkory skončila na břevně. Druhý vlastní gól však mělo „pardubické štěstí“ teprve přichystáno. V 54. minutě přemisťující se Pejchar vyrazil Novotného bombu, puk se ale dostal zpět přesně na hokejku obránce a ten s pomocí karlovarské brusle podepsal u vzdálenější tyče konečný účet střetnutí na 6:1. Po matném výkonu a troše hokejové smůly odjela Energie z Pardubic bez bodu.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): "Čekali jsme daleko urputnější boj. Bylo tam ze strany hostů hodně okének v obraně, dovolili nám chodit před branku, dovolili nám kombinovat. Celý zápas jsme měli pod kontrolou, škoda jen, že rozhodčí uznal gól, který jsme dostali do posunuté branky, protože Adam mohl mít další nulu."

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Budu velmi stručný, domácí hráli výborně a zaslouženě nás porazili. My jsme jim to ale svým výkonem usnadnili."

Související články

Ohlasy k zápasu | st 15.10.2003

Hráli jsme hrozně, tuší Robin Bacul