HC Energie Karlovy Vary

Divoký západ ovládli junioři Energie

K a r l o v y  V a r y - Jako praví pistolníci Divokého západu se v utkání 15. kola juniorské extraligy představili hokejisté karlovarské Energie i hosté z Plzně. Těsné vítězství 5:4 zajistila lázeňskému týmu až šťastná trefa Jakuba Hamerleho čtyři minuty před závěrečným hvizdem. Ve druhém letošním derby tedy energetici oplatili Plzni hrozivý debakl 2:8 z úvodních kol a po třetinách 1:1, 1:1 a 3:2 získali do tabulky další dva body.
Extraliga juniorů, 15., čt 16.10.2003
Karlovy Vary
Plzeň
5:4
1:1, 1:1, 3:2
Branky: 8. Vojtěch Polák (Sadloň, Bušta), 25. Bušta (Hamerle, Tomaška), 45. Vojtěch Polák (Hamerle, Sadloň), 46. Vrba (Kocek, Nový), 57. Hamerle (Tomaška, Pech) - 9. Fuhrbacher (Kracík, Bílek), 36. Kračík (Bílek), 41. Kepl (Kracík), 49. Heřman (Kepl, Keltyčka). Rozhodčí: Florián. Vyloučení: 4:4. Navíc Fuhrbacher (PLZ) 10 OT a Kracík (PLZ) do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 69.
Karlovy Vary: Jirkův - Tašner, Jakub Bauer, Bušta, Hamerle Nový, Prštický, Charousek, Kocek, Rozsypal, Tomaška, Sadloň, Sedláček, Michal Polák, Chyba, Vrba, Mudra, Karpíšek, Pech, Vojtěch Polák, Tvrdek
Plzeň: Freylach - Keltyčka, Kreuzman, Beneš, Lodr, Heřman, Jindra, Hajšman, Kašpar, Kracík, Hofrajtr, Kepl, Michalides, Furbacher, Bílek, Hamrlík

Komentář k utkání

Letošní druhé juniorské derby západočeských rivalů mělo poklidný začátek. Lehké střely opatrných útočníků obou celků nemohly pro pozorné brankáře znamenat žádné nebezpečí.

První vážnější závar před plzeňskou brankou už změnu skóre přinesl. V 8. minutě se Sadloň výborně zorientoval, prostrčil kotouč na nehlídaného Vojtěcha Poláka. Velká naděje českého hokeje z blízkosti potvrdila svůj talent a neomylně zavěsila pod horní tyčku.

Domácí vedení nemělo dlouhého trvání. V takřka shodné situaci se hned v následující minutě prosadil Michal Fuhrbacher.

Výbornou příležitost vrátit náskok na stranu Energie měl ve vlastním oslabení Mudra. Samostatný únik zakončil dělovkou do Freylachových betonů. Posléze se k němu kotouč ještě vrátil, ale i opakované rána trefila jen dobře postaveného gólmana hostí.

K úspěchu nevedla ani výborně sehraná přesilovka z poslední minuty, a tak se mohli všichni aktéři poprvé občerstvovat s vědomím, že se ve druhé části bude začínat prakticky od začátku.

Vstup do prostředního dějství vyšel domácím výborně. Útočné manévry Lukáše Pecha ze 24. minuty ukončil až nedovolený zákrok Davida Hamrlíka. V přesilovce se Karlovarští usadili v útočném pásmu. Hamerle našel v mlýnici před brankou Buštu, jenž se dokázal i přes dvojici důrazných beků prosadit.

Urputný souboj pokračoval i v dalších minutách. Přesilovkový projektil Sadloně od modré čáry ukryl ve své rukavici efektním zákrokem Freylach. Z ojedinělé útočné snahy Plzně však náhle udeřilo. V přečíslení vybídl ke snadnému skórování Bílek nejstaršího hráče na ledě Kracíka. Plzeňský útočník se slavným číslem 68 na zádech jen nastavil hůl a radostným gestem oslavil vyrovnávací trefu.

Hra rázem dostala nový impuls. Před Jirkůva se protlačil Heřman, na druhé straně řádili elitní karlovarští mladící. Polák ani Pech tentokrát cestu za brankovou čárou nenalezli. O všem tedy musela rozhodnout závěrečná třetina.

A do té vlétli bleskovým způsobem hosté. Již po padesáti vteřinách dostal ranou z levého kruhu Richard Kepl Plzeň poprvé do vedení.

Dvojnásobná odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 45. minutě zakončil parádní sólovou akci střelou nad brankářovo rameno střelec zápasu Vojtěch Polák. Uběhla sotva půlminuta, když musel Freylach lovit puk ze sítě počtvrté. Vrba se v prostoru mezi kruhy opřel do puku a nedal brankáři sebemenší šanci byť jen zareagovat.

Střelecké dostihy rychlý zvrat skóre neukončil. Dorážkou Keplova pokusu znovu pozvedl plzeňský prapor Jan Heřman

Plný bodový zisk si domácí výběr zajistil až čtyři minuty před závěrečnou sirénou. Při dalším vyloučení smolaře Davida Hamrlíka posunul kotouč do brankoviště Hamerle. Sám jen s úžasem sledoval, jak Freylachovy chrániče sklaply naprázdno.

Nešťastná branka srazila bojující Plzeňany do kolen. Závěrečný tlak, umocněný vyloučením Pecha a v posledních vteřinách i odvoláním gólmana, k žádné vyložené příležitosti nevedl. Energie v klidu ubránila těsné vedení až do konce. Mohla se radovat z dalšího plného bodového zisku i sladké odplaty za debakl 2:8 z úvodu letošního ročníku.

Plzeň přes bojovný výkon body na karlovarském ledě nevyválčila a zůstává nadále na posledním místě extraligové tabulky.

Související články

Mládežnický hokej | pá 17.10.2003

Zápas plný zvratů se šťastnou koncovkou pro domácí