HC Energie Karlovy Vary

Dali jsme si karlovarskou promenádu, hodnotí neúspěšné utkání Vladimír Bednář

K a r l o v y  V a r y - Karlovarští dorostenci nedokázali v tomto týdnu navázat na úspěšné období ze začátku měsíce října. Po debaklu 0:7 z ledu pražské Slavie, nezískali mladíci body ani na vlastním kluzišti. Porážku 1:3 od Plzně s námi rozebral trenér domácího výběru Vladimír Bednář. Bývalý dlouholetý plzeňský hráč a také mistr světa z roku 1972 vidí hlavní příčinu prohry v nevyužití příležitostí v první části souboje.
Současný trenér Karlových Varů Vladimír Bednář spojil s plzeňským hokejem velkou část své kariéry. Jako dlouholetý hráč Plzně dokonce v roce 1972 vybojoval titul světového šampióna. Dnešní zápas mu však příliš radosti nepřinesl.

„První část byla v naší režii. Nevyužili jsme však příležitosti, které jsme si vytvořili. Ve druhé třetině jsme inkasovali dost laciné branky. Plzeň se zvedla, začala bránit a čekala na naše chyby."

Do třetího dějství naskočil místo mladičkého Bendy o něco zkušenější Tomáš Závorka. Brankářskou změnu objasňuje karlovarský kouč zajímavě: „My máme takové nepsané pravidlo, podle kterého po třetím obdrženém gólu brankáře střídáme, aby ´nevykrváceli´ a příště mohli opět chytat v klidu."

Marek Benda je vůbec zajímavá postava. Věkem patří do osmé třídy a už chytá v dorostenecké extralize většinu zápasů. „Marek kvality má. Myslím, že je to velký příslib pro karlovarský hokej."

Po úspěšném období zaznamenali Karlovarští dvě nepříjemné porážky. Vedle dnešního neúspěchu to byl ještě debakl 0:7 na Slavii. Leží na týmu nějaká psychická deka? „My jsme si dali jakousi ´karlovarskou promenádu´. Vyhráli jsme na Kladně 1:0, zvítězili jsme i nad Libercem. Mysleli jsme si, že vyhrajeme i na Slavii. Do tří čtvrtin zápasu jsme drželi přijatelný výsledek. Pak slávisté rychlými góly definitivně rozhodli. Skóre je to sice děsivé, ale výkon tak špatný nebyl. V dnešním střetnutí jsme chtěli porážku odčinit. Nepovedlo se, hodně jsme trpěli tím, že obránci nedokázali pořádně přihrát útočníkům, špatně jsme přenášeli hru i koncovka byla z naší strany dost žalostná."

„Nedá se nic dělat. Nyní se musíme soustředit na čtvrteční utkání se Spartou," uzavírá hodnocení zkušený trenér.

Plzeňští mladící bodovali poprvé po čtyřech utkáních. Rozhodující bylo podle plzeňského hlavního trenéra Františka Černého využití přesilových her a větší aktivita v prostřední části. Ve druhé třetině jsme začali dobře bruslit, byli jsme aktivnější a hlavně jsme využili šance, které jsme si vypracovali, zhodnotil po závěrečném hvizdu spokojený kouč výkon svých svěřenců. Úvodní třetina byla ve znamení vyrovnaného hokeje. Po přestávce se však na ledě objevila úplně jiná Plzeň. „Určitě rozhodla druhá třetina, kdy jsme dokázali využít šancí, které jsme si vypracovali. Proměnili jsme i dvě přesilovky a ujali se tak tříbrankového vedení."

Kde se vzala ta proměna? Přestala Energie hrát, nebo dostali plzeňští hokejisté nějaké nové instrukce? „Začali jsme Karlovy Vary přebruslovat. Tím pádem jsme byli rychleji u puku, častěji jsme stříleli."

Plzeňští se před časem probojovali až na samý vrchol extraligové tabulky. Pak ale přišla řada zranění, hráči možná znervózněli a Lasselsberger pak ze čtyř utkání vydoloval pouze jeden bod. Marodka dělala lodivodu Černému problémy i v dnešním střetnutí. „V předchozích kolech jsme měli těžké soupeře. Prohráli jsme se Spartou, Slavií a Kladnem, remizovali jsme v Liberci, takže nálada už byla trochu napjatá. Dnes však kluci vše zvládli a už je to zase v pořádku. Na marodku nám dnes bohužel přibyli další dva hráči. Přesto se nám podařilo poskládat čtyři vyrovnané formace."

Hostující svatyni po delší době strážil Lukáš Baroch. Spolehlivý Petr Ulč zůstal tentokrát jen na lavici náhradníků. „Pro případ, že by přišlo zranění potřebujeme dvojici vyrovnaných gólmanů. Proto dostal šanci Lukáš Baroch a je jen otázkou, kdy se pozice znovu vymění."

Související články