HC Energie Karlovy Vary

Druhé televizní vítězství

K a r l o v y  V a r y - Podruhé v historii dokázala dovést karlovarská Energie do vítězného konce utkání přenášené televizí. Energetici odvedli na domácim ledě v souboji s Litvínovem výbornou práci. Bojovnost, vysoké nasazení, bezchybný brankář Franěk a dokonce i letošní druhá využitá přesilovka. To byly hlavní příčiny tříbodového úspěchu. HC Energie porazila Litvínov 3:0 po třetinách 1:0, 1:0 a 1:0 a posunula se na pátou příčku extraligové tabulky.
Tipsport Extraliga, 15. kolo, so 18.10.2003
Karlovy Vary
Litvínov
3:0
1:0, 1:0, 1:0
Branky: 15. Košťál (Alinč), 27. Netík (Lipianský, Bednařík), 59. Ptáček (Alinč). Rozhodčí: Rejthar - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:7, navíc Prorok (Litvínov) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 2750.
Karlovy Vary: Franěk - Galvas, Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Vantroba - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - M. Tvrdík, Alinč, Košťál - T. Netík, Lipianský, Bednařík - V. Polák, Bacul, Kraus, od 21. min. navíc Kumstát
Litvínov: Mařík - Hranáč, Rebolj, Poživil, Kroupa, Martínek, Ťupa, Bombic - Balázs, Hübl, Žemlička - Kacíř, Rolínek, Klobouček - Trávníček, T. Martinec, Kubinčák - Kašpar, Havel, Prorok

Komentář k utkání

Přítomnost televizních kamer sice odradila některé fanoušky od návštěvy karlovarského zimního stadionu, to ale rozhodně nebylo překážkou ve vytvoření báječné atmosféry.

Úvodní tlak domácích vyvrcholil tvrdými pokusy Bednaříka a Františka Ptáčka od modré čáry. Nová brankářská jednička Severočechů, Michal Mařík, bez vážnějších problémů odolal. Parádní zákrok musel Mařík předvést v 7. minutě, kdy z otočky pálil Skuhravý. Hbitý beton odrazil kotouč jen k Svobodovi. Karlovarský kapitán v nelehké pozici nasměroval puk do odkryté části branky. Gólmanova lapačka byla ale opět rychlejší.

Zasloužené vedení přišlo pro Energii až v 15. minutě. Přetížený brankář hostí měl proti výborně načasované Alinčově přihrávce a dělovce v podání Jana Košťála jen pramalou šanci.

Drtivý tlak neustával ani v následujících okamžicích. V samostatném úniku neprostřelil Maříka velmi aktivní Skuhravý. Ojedinělou příležitost na druhé straně zmařil Trávníčkovi včasným povyjetím Franěk.

Neujal už se ani bekhend Tomáše Němčického, a tak se po první třetině radovaly z těsného, ale naprosto zaslouženého vedení Karlovy Vary.

Hned na úvod druhé části ujel ve vlastním oslabení dvakrát agilní David Balázs. Hasit musel opět pohotový Franěk.

Přesto měla více ze hry Energie. Nápor se stále stupňoval a vyloučených chemiků přibývalo. A tak se stalo to, v co již snad ani domácí příznivci nedoufali. Karlovy Vary využily přesilovku! Po ose Bednařík - Lipianský se kotouče ujal nejlepší karlovarský střelec Tomáš Netík, prosmýkl se podél brankoviště a pod padajícím Maříkem přesně zakončil podruhé.

V polovině zápasu se ke zteči vydala elitní litvínovská formace vedená kapitánem Žemličkou. Varská svatyně se rázem ocitla v ohni střel. Její strážce Franěk byl však pozorný a nedovolil důrazným litvínovským forvardům skórovat.

Obrovská smůla, či spíše neklid na holi Iva Proroka způsobil, že i ve 33. minutě svítila na kontě hostí stále nula. Zkušený útočník se dostal po prudké střele k odraženému kotouči. Na Proroka tak zívala úplně opuštěná branka, puk ji však trestuhodně minul.

Litvínov v závěru třetiny viditelně ožil. Západočeši si od tlaku odpočali jen při četných soupeřových vyloučeních.

Po pomalém a opatrném rozjezdu do závěrečného dějství, se iniciativa vrátila zpět na hole nadšeně bojujících energetiků. Skuhravý se dvakrát trefil jen do Maříka, Kumstát kotouč brankovištěm nepropasíroval, v chráničích skončila i dělovka Vantroby.

Hosté se i nadále zbavovali příležitosti započít závěrečný nápor zbytečnými nedovolenými zákroky. Přesto mohl z individuální akce snížit Balázs. Ex-karlovarský útočník se natlačil až před Fraňka. Karlovarský brankář si zkušeně počíhal u pravé tyče a ukončil tak snahy nejproduktivnějšího z chemiků.

Zodpovědná obrana a žádná útočná dobrodružství. To byla jasná taktika posledních minut napínavého střetnutí. Definitivní rozhodnutí tak přinesl až samý závěr. Hosté odvolali brankáře, v obranném pásmu převzal puk od Alinče František Ptáček. Přesnou trefu do opuštěné branky nezhatila ani obětavá snaha soupeřových obránců.

Karlovy Vary podruhé ve své historii zvítězily před televizními kamerami. Petr Franěk vychytal letošní první čisté konto a dal tak celé Energii zapomenout na nepovedené vystoupení v Pardubicích.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Za výsledek 3:0 jsme rádi. Podali jsme dobrý výkon směrem do obrany a snažili se o rychlé protiútoky, z nichž padly dva góly. Souhlasím s kolegou, že dost důležitým momentem byla nevyužitá přesilovka Litvínova za stavu 2:0. Velmi spolehlivě zachytal Petr Franěk, vítězství jsme si zasloužili."

Pavel Hynek (Litvínov): "Gratuluju domácím ke třem bodům. Viděli jsme velice bojovné utkání, s nasazením a urputností na obou stranách. Za stavu 2:0 jsme se ještě mohli dostat do utkání, ale nevyužili jsme dvou možností. Pak už si naše mužstvo vážnější příležitost nevytvořilo."

Související články