HC Energie Karlovy Vary

Derby jako řemen

K a r l o v y  V a r y - Druhé letošní západočeské derby rozhodlo až prodloužení. V něm s trochou štěstí srazil do karlovarské sítě Nedomovo nahození David Pospíšil. Energie musela dotahovat po první třetině dvoubrankový náskok, přesné trefy Skuhravého a Vantroby (na snímku) však domácí vrátily do boje o tři body. Když do konce druhé části zbýlalo jen několik vteřin dostal Plzeňské zpět do vedení Josef Straka. Alespoň bod vybojoval pro svůj tým krásnou individuální akcí Ján Lipianský. Po třetinách 0:2, 2:1, 1:0 - 0:1 prohrála HC Energie s plzeňským Lasselsbergerem 3:4 po prodloužení.
Tipsport Extraliga, 23. kolo, ne 16.11.2003
Karlovy Vary
Plzeň
3:4p
0:2, 2:1, 1:0 - 0:1
Branky: 22. Skuhravý, 33. Vantroba (Petr Kumstát, Bacul), 42. Lipianský (D. Hájek) - 11. D. Pospíšil (Krátoška, Šaffer), 15. Krátoška (Jiří Hanzlík, Matějovský), 40. J. Straka (Nedoma), 64. D. Pospíšil (Nedoma). Rozhodčí: Minář - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:6, navíc Krátoška (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4400.
Karlovy Vary: Franěk - F. Ptáček, Krajíček, Rodin, D. Hájek, Galvas, Vantroba - L. Svoboda, Skuhravý, Košťál - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát - Netík, Lipianský, Bednařík - V. Polák, Bacul, Kraus.
Plzeň: Schwarz - Nedoma, Jiří Hanzlík, Dobroň, M. Výborný, Cartelli, Vobořil - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - D. Pospíšil, Krátoška (41. Důras), Šaffer - Vostřák, Hurtaj, Matějovský.

Komentář k utkání

Série pěti zápasů bez vítězství, z nichž poslední tři skončily dokonce bez zisku jediného bodu, měla být dostatečným argumentem pro hráče Energie v dnešním duelu s Plzní pro výrazné nasazení a hlad po třech bodech. Před očekávanou bouřlivou diváckou kulisou se oba regionální rivalové do sebe pustili bez respektu hned od úvodního bully.

Již po 49 sekundách se do jasné gólové šance prosadila dvojice Tvrdík – Alinč. Prvně jmenovaný našel krásně zpětnou přihrávkou Alinče, ale ten se dostal s pukem moc blízko brance a Schwarze nepřekonal. Domácí roztočili své motory na plné obrátky a šance stíhala šanci. Plzeň se soustředila na urputnou obranu, v níž významnou roli hrály nenápadné fauly a provokace. Jejich taktika slavila úspěch. Zejména, když se opravdu jednoznačně potvrdilo, že rozhodčí Minář je jedním z těch, kteří to s podporou útočícího týmu nemyslí moc vážně. V 9. minutě vyloučil Lipianského, i když podobné zákroky na straně hostí nechával bez povšimnutí. Plzeň si v přesilovce nevypracovala žádnou šanci a Energie  sehrála oslabení s přehledem. 9 sekund po návratu vyloučeného hráče se však obrana Varů dopustila chyby. Nechala Krátošku přihrát prudce od mantinelu před branku, Pospíšilovi stačilo nastavit hůl a červené světlo za Fraňkovými zády se poprvé rozsvítilo. Obdržená branka domácími neotřásla a pokračovali ve své tvořivé, kombinační a nátlakové hře. Nejprve Kraus a po něm Tvrdík mohli ze 100% pozic vyrovnat, ale plzeňské konto zůstalo bez poskvrny. Ve 13. minutě trefil Košťál v další vyložené šanci hostujícího brankáře a při následné dorážce si překážel na brankovišti s Galvasem. O 2 minuty později se potvrdilo, že hokej nemá logiku. Plzeňští využili skrumáže před Fraňkem a Krátoška rozvlnil podruhé síťku karlovarské branky. Domácí hráli v té době znovu oslabení. Do šaten odcházeli spokojeněji plzeňští, kteří, jak říkali naši předkové, : „upletli z lejna bič“.

55 sekund zbývalo do návratu vyloučeného Krátošky, který v závěru první třetiny dostal dvě  minuty za krosček, když na led dopadl puk při zahajovacím vhazování 2. třetiny. Přesilovka sice domácím úspěch nepřinesla, ale z pokračujícího tlaku se konečně trefili. Nekompromisní bombu vyslal do plzeňské branky ve 22. minutě Skuhravý. Ve 23. minutě se dostali k hokejovějšímu projevu i hosté, když Krátoška s Pospíšilem zamotali hlavu domácí obraně. Franěk byl na místě. Hned z protiútoku se mohl radovat Tvrdík, ale  radost mu zkazil Matějovský, který byl u puku před prázdnou brankou Plzně o milisekundu dříve a odpálil ho do bezpečí. Tlak domácích pokračoval, ale rozhodčí  zřejmě pečlivě studoval školu řízení páně Kolíska v Sokolově a v době největšího náporu zachraňoval Plzeň vyloučením Rodina. Plzeňská obrana si odpočinula, i když i ve čtyřech mohla z Tvrdíkovy hole inkasovat, a začal se hrát hokej od branky k brance. Tento úsek hry však trval jen 5 minut, když ho hrubým faulem ukončil ve 33. minutě Krátoška. Nastavil koleno pronikajícímu Rodinovi a musel předčasně pod sprchu. V pětiminutové přesilovce se otevřela před domácími šance na vyrovnání. Už po 50 sekundách se to stalo. Kumstát našel přihrávkou přes celé pásmo Vantrobu a ten z první trefil odkrytou část branky, když se Schwarz nestačil přemístit. Obrovský tlak domácích pokračoval. Šance Krajíčka a Poláka však v síti neskončily. Trefit se mohl i Netík, ale ani ten netrefil takřka prázdnou branku. V závěru třetiny si domácí obrana vybrala „oddechový čas“. První varování Andrašovského, kterému sjel puk z hole těsně před Fraňkem, nevzala vážně, a tak je potrestal  hned vzápětí Straka. Puk se po střele Nedomy  dostal k nekrytému šikulovi z Plzně a ten jej zasunul kolem Fraňka do branky. Šok!!!

S nadějemi, ale i s mírnou skepsí hleděli fanoušci domácí Energie na své nastupující hráče před začátkem třetího dějství. Ti, kdo věřili, mohli svůj optimismus vypustit z hrdel už po minutě a třiceti sekundách. Obránce Hájek našel skvělým pasem mezi beky Lipianského a ten si mladíka v plzeňské brance vychutnal. Bekhendovýn blafákem zasunul puk mezi betony a bylo znovu vyrovnáno. Ve 44. minutě byl vyloučen Matějovský a při následném tlaku hosté zcela viditelně nestíhali. Fér hru nechali kdesi v šatně a mohli děkovat jen a jen benevolenci pana rozhodčího, který  velkoryse přehlédl nejméně dva jasné fauly. Vzhledem k metru, který  pan Minář vůči hostům nastolil, začala na ledě i v hledišti atmosféra náležitě houstnout. S pocitem beztrestnosti se začali projevovat i neurvalci a agresivní opilci z řad plzeňských fanoušků. Slušní fanoušci z Plzně prominou, ale to, co dnes do Karlových Varů přijelo, nemá se sportovním povzbuzováním nic společného. Proti několika skupinkám nejagresivnějších a nejprovokativnějších individuí musela zasáhnout zcela po právu zásahová jednotka. Události v hledišti zcela zastínily dění na ledě, i když i tam se děly věci. Postupně se vylučovalo na obou stranách, ale přes šance, které měli zejména domácí, se už stav do konce 60. minuty nezměnil.

Prodloužení začali lépe Plzeňští, měli totiž více než minutovou výhodu hry čtyř proti třem, ale gól nedali. V polovině prodloužení přeskočila bitkařská jiskra i mezi hráče. Hanzlík s Kumstátem si to rozdali před rozvášněným plzeňským kotlem. Obr Kumstát využil délku svých paží a dvěma, třemi chutnými znechutil  Hanzlíkovi odchod do šaten. Ten vyfasovali po zásluze oba. O pár sekund později se do šance dostal v přečíslení Rodin, poslal puk přes ležícího a bezmocného Schwarze, ten však skončil na břevnu. Smůla domácích nebrala konce.

Hned vzápětí byl vyloučen Skuhravý a Plzeň už svou druhou přesilovku v prodloužení bohužel pro domácí využila. Pospíšil pečetil konečný stav na 3:4 a pojistil hostům dvoubodový zisk. Dnes nevyhrálo lepší mužstvo, nýbrž tým, jehož hra se řídila heslem: „účel světí prostředky“. To vše podtrženo nevkusným a hanebným chováním některých plzeňských fanoušků utvořilo ne příliš příznivý rámec celému zápasu.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): "Ve vyhecovaném utkání jsme byli, myslím, lepším týmem, nevyužíváme však šance. Plzeň hrála tvrdě, takticky, obětavě, ale pohybem a množstvím šancí jsme ji předčili. Posledních čtyři až pět zápasů se od nás štěstí odvrací, ale věřím, že při pracovitosti mužstva se k nám zase vrátí."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Přijeli jsme s defenzivní taktikou tak, jako na každé jiné kluziště. Hráli jsme jednoduše a docela dobře, ale nepodařilo se nám zcela pokrýt střední pásmo. Karlovy Vary velmi dobře bruslily a nás podržel brankář Schwarz. Chci naše mužstvo pochválit za taktický výkon a obětavost, měli jsme i trochu štěstí, když jsme byli pod tlakem."

Související články

Ohlasy k zápasu | po 17.11.2003

Nádherný hokej příliš radosti nepřinesl