HC Energie Karlovy Vary

Novým hlavním trenérem HC Energie je Richard Farda

K a r l o v y  V a r y - Novým hlavním trenérem HC Energie se stal osmapadesátiletý Richard Farda. Na večerním jednání se dohodl s vedením klubu na působení zatím do konce sezóny. "První kontakty s Karlovými Vary jsem měl v minulém týdnu, vedení se však ještě rozhodlo dát šanci Miloši Hořavovi ve víkendových zápasech. Ty se nepovedly a dnes jsme se dohodli," uvedl Richard Farda pro Českou televizi. Miloslav Hořava byl po polovině základní části odvolán pro neuspokojivé výsledky, ve druhé polovině sezóny povede tým dvojice Farda - Rulík.

Karlovy Vary budou Fardovým pátým extraligovým působištěm na pozici hlavního trenéra, dříve působil v Olomouci, Slavii, Havířově a Plzni. "Do Karlových Varů se těším. Mají dobrý tým, který je potřeba pouze nastartovat, aby začal podávat takové výkony, jako na začátku sezóny," uvedl Farda v rozhovoru pro Českou televizi.

Richard Farda hrál po dobu své aktivní kariéry v bývalém Československu za Kometu Brno a Duklu Jihlava, v roce 1972 se stal s národním týmem mistrem světa. Celkově za pět let sehrál v reprezentaci 149 utkání a vstřelil 49 branek. V roce 1974 později spolu s Václavem Nedomanským emigroval a působil v zámoří v celku ligy WHA Tornoto Toros.

Později, po vypršení zákazu mezinárodní federace, se vrátil do Evropy a hrál ve Švýcarsku. Tam začal také trénovat, působil také v německém Kaufbeurenu. V roce 1991 se vrátil do vlasti a začal trénovat Olomouc, poté co ji dovedl do play off jej však manažer Čech od týmu odvolal.

Poté pomohl spolu s Pavlem Richterem k postupu mezi elitu Slavii, kde působil s přestávkami až do roku 1999. Tehdy přijal nabídku Havířova, který čerstvě koupil extraligu, ale na lavičce celou sezónu nevydržel. Ke konci sezóny potom ještě pomáhal Vítkovicím, přes zákaz jeho bývalého klubu.

V průběhu sezony 2001-02 přišel trénovat plzeňský tým, ale vloni v listopadu byl odvolán. Letos v létě začal trénovat po sestupu do 1.ligy opět Havířov, ale po smolném vstupu do soutěže tým od 1. října opustil.