HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci opět vládnou

K a r l o v y  V a r y - V rámci 36.kola dorostenecké extraligy přivítali junioři HC Energie Karlovy Vary HC Vsetín. Z posledních devíti zápasů podlehly naděje karlovarského hokeje pouze jedinkrát a to v posledním kole na ledě Vítkovic. Očekávalo se tedy, zda vysoká prohra tým poznamená. Odpověď na tuto otázku dal již ve čtvté minutě Martin Petružálek. Karlovarský tým v brance se skvělým Tomášem Závorkou si nakonec poradil s tabulkovým sousedem z Moravy velmi přesvědčivě 5:1, po třetinách 3:0; 1:0; 1:1.
Extraliga dorostu, 35., so 10.1.2004
Karlovy Vary
Vsetín
5:1
3:0; 1:0; 1:1
Branky: 4. Petružálek (Hartman, Hájek), 9. Kuběna (Bauer, Smolík), 10. Petružálek (Mrkvička), 21. Dudek, 41. Bauer (Štryncl) - 56. Varga David (Navrátil, Pokora).
Rozhodčí: Florián - Gerát, Merc. Vyloučení: 8:5, navíc Navrátil a Ostrčil (oba Vsetín) 10.min OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 100.
Karlovy Vary: Mazanec (Závorka) - Boguský, Chotaš, Mašek, Schmidt, Štryncl, Zmeškal, Bauer "C", Dudek, Hájek, Hartman, Kuběna, Pfistr, Petružálek, Račanský, Sláma, Slovák, Smolík, Kalousek, Mrkvička.
Vsetín: Hrad (Řezníček) - Haschka, Kapr, Tobiáš, Smětal, Pokora, Michálek, Navrátil "C", Varga Martin, Ciupa, Valchař, Dalecký, Podešva, Varga David, Hrňa, Zeman, Ostrčil, Holomek.

Komentář k utkání

I. třetina

Do utkání karlovarští dorostenci doslova vlétli a vsetínský celek zatlačili do obrany. Jenomže převaha byla spíše optická. Hosté rychle pochopili, že útočně to nepůjde a soustředili se na velmi pečlivou obranu. První vážnější šance se naskytla Moravanům. Na začátku čtvrté minuty si v ojedinělém brejku najel před bránu kapitán Lukáš Navrátil a nadvakrát se pokoušel překonat Tomáše Závorku. Hned z protiútoku Energie gólově zahrozila. Do pásma Valachů vlétl Tomáš Hájek, hostující obránce mu sice stačil vypíchnout puk dříve, než stihl z křídla ohrozit branku, jenomže tak nešťastně, že puk skončil před brankovištěm. Tam jej nalezli Hartman s Petružálkem a pod betony brankáře Martina Hrada jej se štěstím dopravili do sítě. Branka byla připsána Martinu Petružálkovi - 1:0. Jen o několik vteřin později mohl být rozdíl dvoubrankový. Na modré čáře se do puku vší silou opřel Chotaš a velmi přesně zamířil pod horní tyčku. Gól však nepadl! Duchapřítomný obránce Vsetína stihl před brankářem střelu mírně tečovat nad bránu a zachránil tým od pohromy.

Po této akci se hosté probudili a i oni se začali vrhat na útočné výpravy. Jedna z nich se málem vyplatila. Erik Hrňa z blízkosti opakovaně vystřelil na domácí branku, puk nakonec v síti i skončil, jenomže součastně s hvizdem hlavního sudí za postavení útočícího hráče v brankovišti. Na druhé straně pálil po buly Smolík a jeho bomba se otřela o levou tyč. Další branky se necelá stovka promrzlých diváků dočkala na konci deváté minuty. Jindřich Smolík ujel po křídle a tísněn obráncem prokázal bravurní periferní vidění zadovkou na Bauera. Ten nikým neobtěžovaný mohl střílet, nicméně místo střely zvolil vyšperkování situace křižnou přihrávkou na Pavla Kuběnu. To se málem nevyplatilo, ale zapracovalo štěstí a Energie zvýšila – 2:0.

O další minutu později vedly Karlovy Vary již o tři branky. Po buly v útočném pásmu tvrdě vypálil od modré Mrkvička. Brankář Hrad jeho střelu v náručí neudržel a puk se ocitl před dojíždějícím - 3:0. To již hostující gólman nevydržel a nechal se střídat. Vsetín se ocitl v hluboké křeči a začal zbytečně faulovat. Stala se tak věc jen minimálně vídaná. Rozhodčí Jiří Florián vyloučil postupně tolik hráčů, že se musely tresty odkládat!!! Energie si tak zahrála tříminutovou přesilovou hru 5 na 3. Jenomže ta rozjetému manšaftu spíše uškodila. Valaši se semkli. Pečlivou obranou a s výborným Janem Řezníčkem v brance situaci zvládli.

II. třetina

Do druhé části vstoupil lépe Vsetín. Již po 40 vteřinách nahazoval na domácí branku David Varga. Dorážet mohl Tobiáš, ale se zakončením váhal příliš dlouho. A tak přišel trest. Po buly v útočném pásmu vyrazil před branku Libor Dudek a po opakované dorážce prošel puk počtvrté do sítě - 4:0. Až do poloviny prostředního dějství držely Karlovy Vary hostující Vsetín pod tlakem. Poté však lehce polevily a málem se nevyplatilo. V signalizované výhodě ujel karlovarské obraně Libor Haschka. Zakončení si nechtěl komplikovat a zvolil střelu ze střední vzdálenosti, neúspěšně. Domácí si začali pomáhat fauly a hosté měli postupně výhodu až dvou můžu v poli. V přesilové hře minul v naprosto jisté šanci Lukáš Navrátil skoro prázdnou branku ze tří metrů!!! Až do konce třetiny byli jasně lepší hosté. Ty však dováděl až k zoufalému šílenství domácí brankář Tomáš Závorka, který se excelentně předvedl především při dorážce Tobiáše, kdy se musel během zlomku vteřiny přemístit přes celé brankoviště.

III. třetina

Hned po 46 vteřinách našel Tomáš Štryncl na modré čáře nakročeného Jana Bauera, který ujel do nájezdu. Se způsobem zakončení si hlavu nelámal, z pěti metrů tvrdou ranou na vyrážečku proměnil - 5:0. O vítězi utkání již nemohlo být pochyb. Hostující Vsetín vrhl vše do útoku ve snaze alespoň o čestný úspěch. Hrál se tak přelévavý hokej s šancemi na obou stranách. O čisté konto přišel Závorka na konci 56. minuty. Pouhých 7 vteřin chybělo do návratu vyloučeného Pfistera, když kombinaci po ose Lukáš Navrátil - Tomáš Pokora - David Varga zakončil poslední jmenovaný ranou do prázdné branky - 5:1. Před koncem zápasu ještě mohl za Energii zvýšit Petružálek s Hájkem, ale jejich šance skončily na chráničích brankáře Řezníčka.

Na zaváhání ve Vítkovicích (prohra 3:6) dali dorostenci Energie rychle zapomenout a velmi přesvědčivým výkonem po zásluze vyhráli.

Nejlepší hráči

Tomáš Závorka, Martin Petružálek (oba KVA), David Varga (VSE)

Smolař zápasu

Jiří Tobiáš (VSE)