HC Energie Karlovy Vary

Po pěti remízách konečně výhra!

K a r l o v y  V a r y - Remízový král juniorské extraligy HC Energie Karlovy Vary se konečně po pěti týdnech dočkal plného počtu bodů. Mocně posíleni juniory s prvoligovými zkušenostmi Pechem a Tvrdkem, pustili se domácí do hostujícího Přerova skutečně z vervou. Již ve čtvrté minutě otevřel skóre z nájezdu Lukáš Pech, ale hosté stihli do konce třetiny vyrovnat Fašanokem. Jenomže to bylo ze strany týmu HC Minor Přerov vše a jasně dominující domácí zaslouženě vyhráli 4:1, po třetinách 1:1, 1:0, 2:0. Vítěznou branku si připsal ze samostatného úniku Kamil Tvrdek.
Extraliga juniorů, 36., po 12.1.2004
Karlovy Vary
Přerov
4:1
1:1; 1:0; 2:0
Branky: 4. Pech (Kocek, Štourač), 38. Tvrdek (Pech), 43. Bušta (Tomáška), 60. Bušta (Hamerle) - 15. Fašanok (Kučera, Zaťovič). Rozhodčí: Rejthar - Sentenský, Pešek. Vyloučení: 7:5, navíc Kajzar (PRE) 10 min OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100.
Karlovy Vary: Jakubal - Bušta, Hamerle, Nový, Charousek, Kocek, Tomáška, Sadloň, Hlubuček, Polák M., Chyba, Vrba "C", Mudra, Karpíšek, Štourač, Loučka, Pech, Tvrdek, Pražák.
Přerov: Foldyna Michal - Pala "C", Tkadlec, Blahuš, Švrček, Křesina, Plch, Foldyna Martin, Horák, Kajzar, Zaťovič, Sprušil, Klimovič, Pejcha, Kaňák, Fašanok, Kučera.

Komentář k utkání

Reportáž z utkání

Karlovy Vary do utkání nevstoupily, ale rovnou vlétly. Od prvních vteřin nebylo pochyb, kdo bude v následujících minutách pánem na ledě. Do začátku čtvrté minuty měli domácí junioři na svém kontě již dvě gólové šance Sadloňe a Bušty, ale ujala se až třetí. Lukáš Pech získal na červené čáře puk, unikl přerovské obraně a přesnou střelou mezi betony otevřel skóre utkání - 1:0. Energetici pokračovali i nadále velikým náporem a o gólové šance nebyla nouze. Lepší než hosté byli dokonce i v oslabení, jenomže koncovka velmi vrzala! Muselo se tak stát, co se stalo. Při ojedinělé šanci hosté vyrovnali. Od modré čáry vypálil Zaťovič a v následném závaru se nejlépe orientovali Zdeněk Kučera a Martin Fašanok, který puk do sítě propasíroval - 1:1. Domácí se opět vrhli do útoku. V hluboké defenzívě se potácející Přerov držel týmový duch i velká dávka štěstí a v neposlední řadě také brankář Michal Foldyna, který se vyznamenal zejména při nájezdu Kamila Tvrdka. Ten se několik vteřin před první sirénou na modré čáře obtáhl kolem obránce Švrčka a jeho průnik zastavila až špička lapačky brankáře.

Přitom brankář hostů Michal Foldyna první třetinu málem nedohrál. V osmé minutě po přihrávce Lukáše Pecha napřáhl v pravém kruhu Petr Nový a jeho až neuvěřitelně silný projektil zasáhl brankáře do masky. Foldyna zůstal ležet silně otřesen na ledě. Naštěstí byl v pořádku a po několika minutách pokračoval.

V prostředním dějství konečně hosté naznačili, že nepřijeli jenom bránit a velmi ojediněle útočit. Do třetiny ještě vstoupili lépe Energetici. Po minutě hry chyboval hostující brankář, jenomže Jiří Mudra nedokázal v tísni zakončit do poloprázdné branky. Poté přišly chvíle Přerova. Tlak zakončil střelou z otočky Kučera. Součastně s touto střelou chytil Tomáška přerovského Palu rukou kolem krku. Rozhodčí Rejthar nejprve naznačil, že vylučování je mu proti mysli, ale když Tomáška naprosto zbytečně po odpískání zápasnicky strhl soupeře na led, po právu dvě minuty vyfasoval.

To ofenzívu hostů ještě více nabudilo. Nabídnutou přesilovou hrou nepohrdli a ke zvratu v utkání bylo velmi blízko. Na konci čtyřiadvacáté minuty puk v brance domácích skončil, jenomže v tuto dobu již byli tři hráči Přerova v brankovišti. Rozhodčí Rejthar nejprve branku velmi rozhodně uznává. Po minutě si však situaci rozmýšlí a za protestů hostů branku stejně rozhodně odvolává. Jakmile skončilo oslabení, unikl do nájezdu Lukáš Pech. Tísněn obráncem neriskoval zakončení a zvolil zpětnou přihrávku na zcela volného Romana Pražáka. Před ním vzývala odkrytá branka, ale místo střely na branku absolutně nepochopitelně zvolil přihrávku na pokrytého Pecha. Velká šance za pískotu stovky diváků zanikla v nenávratnu. Ani na začátku 33.minuty se nedařilo lépe. Po křižné přihrávce Pecha přes brankoviště tentokrát stála před Pražákem skoro prázdná branka, jenomže ten zamířil z dvou metrů nad horní tyčku.

Až v čase 34:13 si diváci konečně mohli zakřičet góól. Lukáš Pech získal ve vlastním pásmu puk, vyjel s ním na červenou čáru, kde odstavil obránce a nezištně přihrál Kamilu Tvrdkovi. Jeho nájezd po pravém křídle zastavila až síťka Foldynovi branky - 2:1. Do konce třetiny již branka nepadla, i když v šanci byl za stranu Energie Tomáška, s jehož střelou od modré měl brankář velmi mnoho práce a za stranu Přerova dvojice Fašanok – Zaťovič, kteří přišli o možnost skórovat po obětavém zákroku Tomášky.

Poslední dějství začalo další smůlou útočníka Romana Pražáka. V přesilové hře po křižné přihrávce přes brankoviště již po třetí v zápase zahodil tutový gól. Vstříc zcela prázdné brance opět unáhleně zamířil mimo. To již někteří diváci psychicky nevydrželi, ale ve veřejném pranýřování jim včas zabránila gólová radost. Lukáš Bušta udělal v blízkosti brankáře kličku a chladnokrevně zavěsil - 3:1. Dvoubrankové manko vzalo hostům vítr z plachet. Karlovarští se naopak vrhli do útoku a v brankovém přídělu jim několikrát zabránil nepotrestaný záchranný faul přerovského hráče. Na gólovou tečku se čekalo až do poslední minuty. Nájezd dva na jednoho vyřešil Jakub Hamerle ukázkovou přihrávkou na Lukáše Buštu, jehož přesná dorážka nemohla než neskončit v síti - 4:1.

Stav na ukazateli skóre po skončení utkání rozhodně neodpovídal předvedenému výkonu. Karlovarští junioři byli skoro po celé utkání výrazně lepším týmem. Trápení v koncovce ale stále pokračuje.

Nejlepší hráči utkání

Lukáš Pech, Kamil Tvrdek, Lukáš Bušta

Příští utkání dorostu a juniorů

SO 17.1.2004 junioři HC Energie Karlovy Vary vs. HC Ostrava 17:30
ČT 22.1.2004 junioři HC Energie Karlovy vary vs. HC Slovan Ústí nad Labem 18:15