HC Energie Karlovy Vary

Energie si odváží z T-Mobile arény bod

P r a h a - Sparta v poslední době předvádí nepříliš kvalitní výkony a toho se dnes chtěla pokusit karlovarská Energie využít. Zraněného Břízu zastoupil Marek Schwarz a nejednou v utkání prokázal, že je brankář vysokých kvalit, když podržel svůj tým především ve druhé a třetí třetině. V brance Karlových Varů podával neméně kvalitní výkon Libor Barta. A když na začátku druhé třetiny otevřel skóre Petr Kumstát, mohl dokonce explzeňský gólman pomýšlet na čisté konto. To mu však v 55. minutě překazil Viktor Ujčík, jenž dorazil puk po střele Řezníčka. V prodloužení dostali hosté šanci v podobě přesilové hry, brankář Schwarz a domácí obrana však byla proti. Obě mužstva si tak připsaly po bodu za remízu 1:1 po třetinách 0:0, 0:1, 1:0 - 0:0.
Tipsport Extraliga, 40. kolo, pá 16.1.2004
Sparta
Karlovy Vary
1:1p
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky: 55. Ujčík (Řezníček) - 23. Petr Kumstát (Skuhravý). Rozhodčí: Husička - M. Čech, Machálek. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 3479.
Sparta: Schwarz - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Jan Hanzlík, J. Kasík, Výtisk - Bartečko, Broš, Chabada - Ton, Marek, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Z. Sedlák (22. Špilár) - od 43. navíc D. Vrbata, Šindel, Z. Sedlák
Karlovy Vary: Barta - D. Hájek, F. Ptáček, Vantroba, Galvas, Bauer, Rhodin - Tvrdík, Alinč, Němčický - Jantovský, Lipianský, Bednařík - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Netík, V. Polák, Košťál

Komentář k utkání

Od úvodních sekund bylo patrné, že hosté z Karlových Varů nastoupili s defenzivní taktikou. Hrálo se povětšinou v jejich obranném pásmu, ale domácí Sparta si výrazných příležitostí k otevření skóre nevytvořila. V brzké přesilovce Řezníček netrefil těsně před Bartou ideální přihrávku, ale to bylo na delší dobu vše. Energie zahrozila ke konci 9. minuty, kdy skrytá Polákova střela prošla až před mladého sparťanského gólmana Schwarze. Sparta znovu vystrčila růžky v 11. minutě, kdy Marek nedokázal překonat ležícího Bartu, ale jinak hra postrádala jiskru a větší hokejový náboj. Závěr prvního dějství patřil hostům, kteří mohli jít do vedení, to by ovšem Němčický musel gólově zakončit akci Alinče s Tvrdíkem. Za hlavu se deset sekund před první sirénou chytal i Bednařík, který u levé tyče Schwarzovy branky ve spěchu zpracovával puk a pak již nezvládl trefit prázdnou branku.

Ze druhé třetiny uběhlo něco málo přes dvě minuty, když se do útočného pásma vřítil obrovitý Kumstát. Puk se trochu štastně odrazil od bruslí clonících hráčů zpět na jeho hokejku a následná střela skončila možná i s přispěním nechtěné teče za zády Schwarze. Najednou to byla Sparta, která musela tvořit hru. Domácí hráči zvýšili důraz, ale víc než vyloučení Netíka jejich snaha nepřinesla. Naopak sparťanské příznivce vystrašil prudkou střelou v nájezdu dvou na jednoho během oslabení karlovarský obránce Hájek. V polovině zápasu nedokázal z hranice brankoviště přesně zakončit Kraus a naděje pražského týmu žila i po hrubici Procházky a Kasíka, kterou nepotrestal Skuhravý. Po absolutně nepovedené přesilové hře, kterou Sparta vytěžila z šarvátky v 38. minutě, vyprovázel borce v bílém do kabin pískot nespokojeného publika.

Kdo očekával raketový nástup Sparty do třetí části hry, hodně se spletl. Byla to překvapivě Energie, která prvních osm minut hrála hokej a vytvářela si množství šancí. Už po 55 sekundách vystřelil přes obránce Tvrdík, Schwarz jen vyrazil zpět k varskému útočníkovi, tomu ale radost z gólové dorážky překazila ideálně položená hůl ležícího domácího brankáře. Na konci 45. minuty se v původně nevinné situaci dvou na dva Skuhravý šikovně zbavil bránícího hráče, ale svou střelu opět namířil jen do připraveného Schwarze. Ze všeobecné nevole vytrhla většinu publika až přesilová hra, která posadila Spartu v polovině třetiny do sedla, i když Barta zlikvidoval těžkou Slobodovu ránu do protipohybu.

Sparta vsadila vše na jednu kartu a ačkoliv její tlak nebyl drtivý, hrálo se převážně na Bartovu branku. V 54. minutě k údivu všech nedokončil Ton kličku před brankou a přihrával na nepřipraveného Procházku. O minutu později se však Sparta mohla radovat ze šťastného vyrovnání. Po Řezníčkově střele zůstal puk ze pravým betonem Libora Barty a Ujčíkova reakce byla rychlejší než Vantrobova. Mnozí by čekali poklidné dohrání zápasu, ale opak byl pravdou. Utkání vygradovalo do dramatické koncovky, ve které prvotřídní kombinaci Alinčova útoku překazil ve finále Procházka, na druhé straně ztroskotal na skvělém Bartově zákroku Broš. Do posledních sekund stříleli jako u Verdunu energetici i sparťané, ani jeden pokus si však nenašel cestu do sítě, a tak muselo přijít na řadu prodloužení.

V něm inkasoval tvrdou ránu pukem Rodin, ale vše přežil ve zdraví. I když nastoupili hosté narozdíl od domácích se dvěma obránci, vytvořili si lepší příležitosti k zisku prémiového bodu. Individuální akci Lipianského zastavil zákrokem na hranici nedovoleného zákroku Marek, neuvěřitelné chvíle ale přišly v druhé polovině nastavené hrací doby. Kumstát vystihl sparťanskou rozehrávku a sám unikl až před Schwarze, jenže zakončení bylo neúspěšné. Následně domácí obrana zapomněla na Tvrdíka, který čekal na útočné modré. Řezníček zastavil útočníka jen za cenu faulu, z množství přesilovkových karlovarských střel se však neujala ani jediná. Po 65 minutách hry bylo rozhodnuto, že podruhé za sebou odveze Energie z holešovické arény remízu 1:1.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): "Jsem přesvědčen, že každý hráč dnes odevzdal na ledě své momentální maximum v dané chvíli a formě. Někteří z nich jsou však po zranění a ve stavu, jako kdyby začínali po letní přípravě. Po herní stránce to tedy není takové, ale nasazení je v pořádku. Oproti předešlým zápasům jsme hráli i lépe v obraně, i když soupeř nějaké šance měl. Je však vidět, že děláme pokrok."

Richard Farda (Karlovy Vary): "S výkonem jsem spokojen. Hráči plnili to, co měli. S výsledkem již ale tolik ne. Měli jsme pět vyložených šancí a kdybychom dali na 2:0, tak jsme vyhráli a vezli domů tři body."

Související články