HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Nezadržitelný Bušta zničil Ostravu

K a r l o v y  V a r y - Junioři HC Energie přeměnili střetnutí s výběrem Sarezy Ostrava ve střeleckou exhibici. Skvělý večer prožil útočník Lukáš Bušta, jenž k hattricku přidal ještě dvě přesné finální příhrávky. Po třetinách 1:1, 3:1 a 3:1 porazily Karlovy Vary Ostravu 7:3. Dnešní utkání bylo poslední, v němž se Karlovarští střetli s moravským celkem. V závěrečných osmnácti zápasech základní části budou svěřenci Mikuláše Antonika měřit síly jen s mužstvy z Čech.
Extraliga juniorů, 38., so 17.1.2004
Karlovy Vary
Ostrava
7:3
1:1, 3:1, 3:1
Branky: 16. Chyba (Bušta), 27. Bušta (Charousek), 30. Hamerle (Bušta), 37. Pražák (Vojtěch Polák), 47. Pražák (Lojek, Karpíšek), 50. Bušta (Hamerle), 58. Bušta (Sadloň) - 18. Janečka (Peroutka), 40. Tesařík (Svačina), 51. Kraft (Buček). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 80.
Karlovy Vary: Jakubal - Loučka, Karpíšek, Bušta, Hamerle, Nový, Charousek, Kocek, Štourač, Sadloň, Hlubuček, Chyba, Tašner, Gellner, Tomáš Prštický, Ondřej Prštický, Vojtěch Polák, Pražák, Lojek.
Ostrava: Štěpánek - Buček, Kaněra, Peroutka, Pala, Němec, Klimek, Holuša, Janečka, Kraft, Klečka, Jeřabek, Tesařík, Minařík, Rusek, Svačina, Dušek.

Komentář k utkání

Již v úvodní minuta duelu s juniory ostravské Sarezy nabrala svižné tempo. Karlovarský gólman Jakubal musel hbitě řešit dvě střely Klimka z bezprostřední blízkosti. Klid neměl ani jeho brankářský kolega na druhé straně. Poslední muž Ostravy Jakub Štěpánek si poradil s ranou Vojtěcha Poláka, Hamerle měl sice brankáře položeného na lopatkách, jenže v rozhodující chvíli ztratil kontrolu nad pukem. Zcela sám se před brankovištěm hostů zjevil ve vlastním oslabení novopečený kapitán Pražák. Podobně jako oku lahodící narážečka stejného hráče s V. Polákem a Novým, skončila veškerá snaha v rohu kluziště. Zaslouženého vedení se Energie dočkala až v 16. minutě. V úniku dvou na jednoho zužitkoval Tomáš Chyba ideální přihrávku Bušty v nechytatelnou střelu pod horní tyčku. Ostravany inkasovaná branka kupodivu vybudila k větší aktivitě. Holuša ještě ztroskotal na parádním Jakubalově zákroku lapačkou, Petr Janečka v 18. minutě už mířil přesně a střelecky tak uzavřel třetinu plnou nevyužitých šancí.

Hned na začátku druhé části dostali hosté po zbytečném faulu Pražáka výhodu jednoho může v poli. Do brejku ovšem ujela dvojice Hamerle, Bušta. Pokus druhého jmenovaného rozezvučel jen levou tyč Štěpánkovy klece. Blízko ke skórování měla po vypršení Pražákova trestu elitní karlovarská formace. Polák vystřelil z levého kruhu, Nový dorážel. Přestože se červené světlo na moment rozsvítilo, kotouč nakonec brankovou čáru nepřešel. Ojedinělý únik Daniela Krafta zneškodnil jistý Jakubal rozklekem. Ve 27. minutě rozpoutal útočný tanec Bušta s Charouskem. Sérií parádních přihrávek učinili z ostravských obránců pouhé statisty. Nezakončit skvělou souhru gólovou tečkou by byl hřích. Autor druhé domácí trefy Lukáš Bušta si připsal v polovině střetnutí do osobních statistik další bod za finální přihrávku. Obrovský přesilovkový nápor proměnil ve dvoubrankové vedení Jakub Hamerle. Střeleckou smršť energetiků uzavřel ve 37. minutě Roman Pražák. Ránu z první umístil dokonale a snad tak konečně prolomil svou střeleckou smůlu. Do hry se Sareza vrátila necelých třicet vteřin před druhou sirénou. Jan Tesařík šel jako kapitán spoluhráčům příkladem a dělovkou z kruhu zavěsil přímo pod horní tyčku domácí svatyně.

Jistotu vrátil domácím hokejkám po sedmi minutách třetího dějství probuzený střelec Roman Pražák. Rána švihem od modré čáry zaskočila nepozorného Štěpánka. V ostravském rozkladu pokračoval šestou přesnou trefou Lukáš Bušta. Nejlepší hráč zápasu si v oslabení pohrál s hostujícím gólmanem i oběma obránci. Za svou šikovnost a trpělivost byl odměněn svou druhou brankou v utkání. Přesto se ještě v této přesilovce radovali i Ostravští. Osamocený Kraft nedal Jakubalovi ranou pod břevno ani sebemenší šanci zakročit. Nádech debaklu dodal střetnutí sedmý zásah v brance Moravanů. Chytrá Sadloňova přihrávka našla v prostoru mezi kruhy nezastavitelného Buštu. Rychlý příklep mezi betony odstartoval radostné oslavy hattricku. Ty se po chvíli změnily na oslavy vítězné. Po výborném výkonu zdolal juniorský výběr HC Energie ostravskou Sarezu 7:3.