HC Energie Karlovy Vary

Franěk přestupuje do Slavie, do konce sezóny přichází Jaroš

K a r l o v y V a r y - Brankář Petr Franěk přestoupil v poslední den přestupního termínu do Slavie Praha. Na hostování do konce sezóny přichází z pražského klubu Petr Jaroš. Slavia navíc zaplatila Energii tučné finanční odstupné. "Nebylo to pro nás jednoduché rozhodování. Nabídli jsme Petrovi k podpisu novou dvouletou smlouvu, ovšem on ji nepodepsal. Slavia mu nabídla mnohem lepší podmínky. Byla to o mnoho vyšší částka, než jsme mu mohli nabídnout," vysvětluje tiskový mluvčí klubu Jiří Holý. Ten následně vysvětlil, proč k Fraňkově odchodu došlo nyní a ne až po sezóně. "Nechtěli jsme čekat na konec sezóny, protože Franěk by mohl odejít do zahraničí a pak bychom za něj nedostali žádné peníze. Takto jsme navíc mohli využít faktu, že s hráčem máme podepsanou smlouvu a odstupné bylo vyšší než je tabulková cena hráče, která u Fraňka činí 1 524 000 korun," doplnil Holý.
Karlovy Vary však v žádném případě nevzdávají boj o play-off. Brankářskou jedničkou by měl být do konce sezóny Libor Barta, jenž přišel nedávno na hostování z Plzně. "Ušetříme také na Fraňkově platu, máme nyní Libora Bartu a Rudolfa Pejchara, se kterými dohrajeme letošní sezónu. Jedničkou by do konce sezóny měl být Libor Barta, který podává spolehlivé výkony a v tuto chvíli Petra Fraňka nahrazuje," vysvětluje Jiří Holý, který cítí povinnost Petru Fraňkovi za služby, které odvedl pro Karlovy Vary poděkovat. "Odehrál tu čtyři vynikající sezóny. Dá se říct, že naše hra do značné míry stála na něm," doplnil.

Ve hře o služby Petra Fraňka zdaleka nebyla jen pražská Slavia! Vedení karlovarské Energie jednalo o nové smlouvě již několik týdnů, přesto jednání nenabírala zdárného konce. „Nebyli jsme schopní se přes veškeré naše úsilí s Fraňkem domluvit na nové smlouvě. Visela nad námi hrozba nepodepsání smlouvy. Pokud by Franěk nepodepsal, což bylo nanejvýš pravděpodobné a odešel by po sezóně do zahraničí, nezískali bychom vůbec nic. Toto riziko bylo pro nás příliš velké,“ vysvětluje generální manažer klubu Miroslav Vaněk. „Petr přestupuje do Slavie Praha za smluvní cenu. Tu jsme měli původně v plánu získat od jednoho z ruských klubů. Jednali jsme totiž o jeho uvolnění se dvěma týmy ruské Superligy.“

Konečný verdikt nevisel na bedrech funkcionářů klubu, ale na rozhodnutí samotného brankáře. „Petr Franěk měl ve smlouvě kauzuli, podle které jej bez jeho souhlasu nesmíme vyměnit. On sám však za námi přišel, že by chtěl do Slavie, jelikož mu nabízí lepší podmínky. My jsme tyto podmínky nebyli schopní dorovnat, takže jsme jeho rozhodnutí akceptovali. Panu Růžičkovi jsme sdělili námi požadovanou finanční částku a ta byla pro Slavii přijatelná.“

Kromě peněz získaly Karlovy Vary i hráčskou náhradu v podobě útočníka Petra Jaroše, který přichází na hostování do konce letošní sezóny. "Je to nadějný hráč, který si sáhl i na reprezentaci. Věřím, že nám letos hodně pomůže v boji o play-off,“ popisuje hráče Jiří Holý. Příchod mladého útočníka má pro klub výrazný význam. „Stále nemáme vyřešeného Michala Tvrdíka. Tomu končí 31.ledna hostování a jelikož se zatím nejsme s Pardubicemi schopní domluvit na jeho prodloužení do konce sezony, musíme myslet i na eventualitu, že se bude muset vrátit. Poté bychom neměli pravé křídlo! Jsme přesvědčeni, že by nám mohl pomoci,“ zdůvodňuje příchod teprve jednadvacetiletého hráče Miroslav Vaněk.

Nadále probíhají v karlovarském klubu jednání. „Jako první bod musíme dotáhnout jednání o Michalu Tvrdíkovi. Chceme ho i nadále mít v Karlových Varech. Dále máme zájem o jednoho obránce a jednoho útočníka, kteří by měli tým posílit do konce sezony. Ještě nemohu být konkrétní, jednání usilovně probíhají,“ osvětlil na závěr svůj následný program generální manažer klubu.

"Podmínky, jaké mi dává Slavia, by mi asi v Karlových Varech nesplnili. Také proto jsem souhlasil. Kluby se pak domlouvali mezi sebou," řekl Franěk v rozhovoru pro server www.hokej.cz. Franěk je stále ještě zraněný, vedení Slavie počítá s tím, že ho nasadí do hry až 14 dní před startem play-off.

Petr Jaroš

Narozen: 15.5.1982
Výška: 186
Váha: 80
Hůl: vpravo

Sezóna   Klub                      Z   G   A  KB   +/-  TM
1999-00  HC Slavia Praha - jun.    54   6  11  17        20
2000-01  HC Slavia Praha - jun.    51  14   4  18        34
         HC Slavia Praha            4   0   1   1    0    0
2001-02  HC Slavia Praha - jun.    11   4   3   7        14
         HC Slovan Ústí nad Labem  37   6   9  15        40
         HC Slavia Praha            8   1   0   1         0
         HC Slavia Praha (p/o)      3   0   0   0         0
2002     HC Slavia Praha (TC)       6   0   0   0         4
2002-03  HC Slavia Praha - jun      6   1   3   4        10
         SK Kadaň                  10   2   2   4   -6   10
         HC Slavia Praha           44   5   6  11    6   36
         HC Slavia Praha (p/o)     17   1   2   3    3   20
2003-04  HC Slavia Praha           40   2   4   6    1   37 
         HC Energie Karlovy Vary