HC Energie Karlovy Vary

Zbyněk Michálek – Karlovarská stopa v NHL

K a r l o v y  V a r y - Karlovarský rodák Tomáš Vokoun právě prožívá okamžiky své největší slávy. Loni si zachytal jako česká jednička na světovém šampionátu, nedávno byl dokonce nominován do týmu Západu pro Utkání hvězd nejlepší světové hokejové soutěže. To Zbyněk Michálek, druhý nejvýraznější zástupce karlovarského hokeje v zámoří má ještě vše před sebou.
Zbyněk Michálek i jeho bratr Milan, nyní zraněný útočník San Jose Sharks, začínali s ledním hokejem v rodném Jindřichově Hradci. Starší Zbyněk však záhy odešel hrát za mládežnické celky do Karlových Varů. Zde nabrala jeho kariéra obrátky. Již v sedmnácti letech přerušil mladý dobrodruh studia a vydal se za oceán. Jen se slabou znalostí angličtiny dostal příležitost v týmu Cataractes z města Shawinigan, kde začínal svou hvězdnou kariéru mimo jiné i Mario Lemieux. V quebecké juniorské lize strávil dvě výborné sezóny. Především v přesilových hrách byl pro svůj tým nepostradatelný. Ze šestnácti přesných tref v ročníku 2001-2002 zaznamenal hned čtrnáct v početní výhodě. Milovník skupin Creed a Nickelback se mezi obránci-střelci celé QMJHL umístil na osmém místě. Slibně se rozvíjející kariéra mohla postoupit o další krůček k vysněné NHL.

Houston Aeros Ke svému prvnímu profesionálnímu angažmá mezi dospělými přestoupil Michálek do Houstonu. Místní Aeros patřili ke špičkovým týmům American Hockey League, loňský ročník navíc hokejistům z města leteckého průmyslu vyšel více než skvěle. Úspěšné tažení celou soutěží a vyřazovacími boji skončilo v červnu po 85 zápasech ziskem ceněného Calder Cupu. V nejsledovanější statistice obránců, hodnocení přítomnosti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách, zaznamenal Zbyněk 16 kladných bodů, třetí nejlepší výkon v týmu. Skvělé zážitky z ledu ovšem možná zastínila jiná skutečnost ze samého úvodu sezóny. Podpis na smlouvě s klubem NHL Minnesota Wild! Ve městě St. Paul, kde „Divočáci“ působí, uzavřel sympatický mladík předsmlouvu již v září 2001, teprve 10. října 2002 byla ovšem smlouva oficiálně parafována i vedením soutěže.

AHL Letos sice „Letadla“ z Houstonu zaostávají jako tým daleko za očekáváním, pohybují se až ve druhé polovině Západní divize, přesto pouť odvážného chlapce z Jindřichova Hradce směřuje i nadále k hvězdným výšinám. Již na přelomu roku byl Zbyněk povolán do prvního týmu Minnesoty. Po několika utkáních prosezených na lavičce náhradníků však zamířil zpět na farmu. Den „D“ nastal až 16. ledna 2004. Zranění vyřadilo ze hry tři obránce základní sestavy Wild a šanci tedy dostává mladá česká krev. Ve vítězném duelu s Pittsburghem odehrál Michálek slušných patnáct minut, dvakrát prověřil soupeřova brankáře a připsal si jeden záporný bod za účast na ledě. V následujících čtrnácti dnech se objevil ještě v sedmi zápasech nejlepší ligy planety. Do statistik se nezapsal a na začátku února byl po uzdravení klíčových beků opět odeslán do záložního mužstva.

Minnesota Wild Bez jediné zkušenosti z juniorských reprezentací, dokonce aniž by byl kdy draftován, probojoval se hokejový světoběžník až mezi smetánku nejrychlejší kolektivní hry. Kdo by čekal takový pokrok od klučiny, který se ještě před čtyřmi roky proháněl po zimním stadionu v Dolní Kamenné? Ano, i z Karlových Varů vede cestička do National Hockey League. Byť je pořádně trnitá!