HC Energie Karlovy Vary

HC Energie – pomoc dětem a mladým hokejistům

K a r l o v y  V a r y - V největších českých lázních se hraje extraliga ledního hokeje mužů, mohlo by se tedy zdát, že pozornost vedení klubu směřuje pouze tímto směrem. Opak je však pravdou! Společně s trenérem Ryžukem, který se věnuje mládeži v Sokolově, vznikl projekt sdružování talentovaných hokejistů 8. tříd celého Karlovarského kraje. HC Energie se také zaměřuje na ty nejmenší, kteří by měli zájem o hokej a připravuje pro ně a jejich rodiče zajímavé novinky!
Velkým problémem ve výchově mladých talentů v celém Karlovarském kraji jsou stadiony. Lépe řečeno jejich malý počet! Je jasné, že díky tomuto handicapu nemůžou konkurovat krajům, jako jsou Středočeský, Moravskoslezský nebo Ústecký. Přes to všechno dosáhli mladí hokejisté Karlových Varů (ročníky 89/90) velkého úspěchu, když na ZIMNÍ OLYPMPIÁDĚ v Mladé Boleslavi skončili na krásném 4. místě z celkového počtu 12 týmů! V souboji o třetí místo podlehli Kladenskému kraji 1:3, když třetí branka padla při karlovarské hře bez brankáře.

Pomoci mladému hokeji by mohl plán HC Energie a pana Ryžuka ze Sokolova, který chce vybrat a sdružit nejtalentovanější hráče z osmých tříd. Díky tomu se vytvoří konkurenční prostředí, které pomůže chlapcům zlepšovat se, hokejově růst a mimo jiné je i připraví na přechod do dorostenecké kategorie. Hokejisté budou vybíráni ze všech týmů v Karlovarském kraji a také z Klášterce a Kadaně. Bylo by velmi dobré, kdyby se připojil i Cheb, ve kterém začíná rozvoj hokeje, a také Chomutov, který je pověstný výbornou prací s mládeží.

Karlovy Vary tak reagují na stále se tenčící počet mladíků, věnujících se nejrychlejšímu kolektivnímu sportu na světě. Chtějí mít pod kvalitním dohledem všechny talenty tak, aby ani jeden nepřišel nazmar. Tento výběr, v podstatě jakási reprezentace tohoto kraje, má jednou týdně tréninky. V rámci usnadnění dojíždění se domluvilo střídání místa konání těchto tréninků, které se konají jednou v Kadani, podruhé např. v Mariánských Lázních.

Důležité pro tyto chlapce je i poměřování v zápasech, kde se mohou ukázat lépe, než pouze na trénincích. Na výborně obsazeném mezinárodním turnaji v pražských Letňanech, kategorie devátých tříd, dosáhl tento výběr na krásné 4. místo. Toto umístění je o to cennější, že ho bylo dosaženo proti hokejistům o rok starších.

Velkou motivací do dalších tréninků je pro členy krajského výběru i možnost cestovat do Kanady! Pan Ryžuk dokázal získat pozvání na mezinárodní turnaj do Vancouveru. Velký dík patří také Karlovarskému kraji, který věnoval Kč 100.000,- na zaplacení cestovních výloh. Mladí hokejisté tedy pocestují do Kanady jako oficiální reprezentanti Karlovarského kraje!

Od mladých talentů však pojďme k těm úplně nejmenším. Na podzim loňského roku vyšel v médiích dost negativní článek o hokeji. Autor vypočítával jak drahé jsou různé sporty a hokej z tohoto měření nevyšel nejlépe. Panuje tudíž určitá obava, že by se tohoto mohli rodiče zaleknout a své dítko dát na nějaký jiný sport, který na první pohled vypadá méně nákladný.

Hokej však není ani zdaleka tak drahým sportem, jakým je někde prezentován. V HC Energii se platí ROČNÍ příspěvek, který se pohybuje v rozmezí 1500-2000 Kč. Nejdražší je nakoupení hokejové výstroje, ale i ta se dá pořídit do 5 tis. korun a poté, co z ní dítě vyroste, dá se opět prodat. Horší je to s časovou náročností, protože ta je celkem značná. Ovšem není lepší věnovat dítěti trochu času? Vždyť je to pro jeho dobro! Pokud u sportu vydrží i v dalších letech, rapidně se zmenšuje možnost jeho náchylnosti ke kouření a především drogám. Sportující mládež má jiné cíle, než se jen tak poflakovat s partou po městě.

Někteří rodiče mají strach dát chlapce do sportovní třídy, které nemají nejlepší jméno. Vedení HC Energie však může s čistým svědomím říci, že toto už dávno není pravda! Jsou zde 2 profesionální trenéři mládeže, kteří působí i jako pedagogové. Tito pánové přísně trestají jakékoliv kázeňské prohřešky a snaží se z hochů vychovat nejen skvělé sportovce, ale především slušné občany! Ve sportovních třídách na Růžovém Vrchu jsou opravdu nejlepší podmínky pro sportovní růst. Bohužel je v Karlových Varech jen jeden stadion. Kdyby byla i tréninková plocha,tak by bylo více prostoru na ledě pro malé hokejisty. Tito by pak mohli chodit do normálních tříd a nemusel by jim být upravován rozvrh hodin podle toho, kdy je prostor pro jejich trénink.

HC Energie si uvědomuje, že rodičům je potřeba pomoci a proto připravila radikální řešení! Každý nový chlapec, který se přihlásí do přípravky, dostane od klubu brusle. Bude to formou půjčky a až mu budou brusle malé, tak je vrátí, aby je mohl používat někdo jiný. Pak je tu i další lákadlo pro malé kluky. Všichni kteří se přihlásí do přípravky a zúčastní se předsezónní přípravy, dostanou vstupenku na Zlatou hokejku!

Samozřejmě můžou přijít i dívky! Od přípravky až do 7. či 8. třídy mají možnost hrát společně s kluky. Mimo to je v Karlových Varech i ženský tým, který hraje první ligu, takže pro případné zájemkyně je jednoduchý postup z chlapeckého hokeje, do toho ženského.

Zatím není nic jistého, ale karlovarský klub velmi vážně uvažuje o tom, že přestane vybírat členské příspěvky! Každoročně takto Energie získá přibližně Kč 350 000,-. Ale protože by měl být hokej a fotbal lidovým sportem, tak je potřeba dát možnost i chudší rodině. Peníze o které tímto krokem klub přijde, se bude snažit sehnat přes sponzory. Hlavně aby měli možnost i chudší děti hrát hokej a vynikat!

Rodiče s dětmi se můžou přijít přihlásit kdykoliv. Stačí, aby se zeptali kohokoliv z profesionálních trenérů a ti jim podají potřebné informace.