HC Energie Karlovy Vary

Vladimír Bednář: Těžíme z letní přípravy

K a r l o v y  V a r y - Dorostenecký výběr HC Energie i přes čtvrteční prohru s Českými Budějovicemi stále živí naději na historický postup mezi elitní osmičku. Nejen o smolném duelu s Jihočechy, senzační sérii vítězství i povedeném letním přípravném období jsme si povídali s hlavním koučem mladého týmu Vladimírem Bednářem.
Duel dvou aspirantů na postup do vyřazovacích bojů rozhodly České Budějovice jedinou přesnou trefou utkání již ve třetí minutě. Kde vidíte hlavní příčinu neúspěchu?
„Rozhodně nám scházela střelecká potence. Zvláště ve druhé třetině nám dvakrát stačilo pouze usměrnit puk do prázdné brány. Štěstí se od nás bohužel odvrátilo, dostali jsme hned v úvodu dost laciný gól a to nakonec rozhodlo o celém zápase. Klukům ale nelze nic vytknout, hráli nadoraz, bojovali. Velké potíže nám dělal reprezentační brankář Salák na straně soupeře.“

Zranění vyřadilo ze hry kapitána Jana Bauera a obránce Ondřeje Maška. Jak dlouho budou oba hráči scházet? Byla absence klíčových hráčů hodně patrná?
“Mašek má zhmožděný loket, ale už by měl být brzy v pořádku. Bauer má naštíplou kůstku v zápěstí, nikdo přesně neví, jak dlouho bude mimo hru. Oba jsou to reprezentanti a tudíž nám hodně chyběli.“

Dorostenci mají před sebou již jen necelou desítku střetnutí, které rozhodou o postupu, či o konci sezóny. Budete hráče nějak zvláště motivovat?
Kluci se nedají více motivovat. Klademe jim na srdce, že to může být jejich poslední šance probojovat se v nejvyšší soutěži do play-off. Motivace vychází od nich samotných. Bylo vidět, že je dnešní prohra bolela a všechno nakonec vyvrcholilo rvačkou.

Váš výběr prohrál na domácí půdě po třech měsících. Kde se v týmu vzala najednou taková síla?
Ta síla pramení z velmi dobré letní přípravy. Podle tabulek jsme měli nejlepší přípravu v republice. V mančaftu zůstalo z loňska osm hráčů a přišlo nových čtrnáct. Tým se dával pomaleji dohromady, pak jsme však sehráli výborná utkání s moravskými celky. Když se vyhrává, je v hráčích větší síla a bojový duch.

Mladíci ze dvaceti duelů s kluby z moravské skupiny zvítězili hned ve čtrnácti případech. Je tedy moravská část extraligy slabší, nebo je to náhoda, že jste se chytili právě na těchto mužstvech?
Možná o něco slabší bude. Na druhou stranu ubírá dlouhé cestování hodně sil, především psychických. Je proto výborné, že se nám povedla letní příprava a že všechno zvládáme dobře.

Je nový systém extraligy vůbec přínosný?
Určitě. Narozdíl od předchozích ročníků se musí bojovat až do posledních kol. Je akorát třeba, aby se „Morava“ nehrála dvacet utkání za sebou. Je to výborný model s 56 zápasy, ale je také nutné najít čas na trénování.

Co tedy bude v posledních kolech rozhodovat o postupu do vyřazovacích bojů?
Hodně štěstí, počet zraněných a mnoho dalších faktorů. Kluci jsou ve vývoji, u nich nikdy nevíte. Jsou jako počasí.