HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Prohra s Plzní zkomplikovala postup do play-off

K a r l o v y V a r y - Stejně jako v nedávné době v mužské extralize, tak i nyní v nejvyšší soutěží dorostu, bojují o postup do závěrečných vyřazovacích bojů oba západočeské týmy. V tabulce lépe postavená Energie přivítala na domácím ledě o naději bojující Lasselsberger Plzeň. Utkání, které příliš hokejové krásy nepobralo, rozhodl lepší vstup hostů do posledního dějství. Jedinou branku v dresu domácích vstřelil v přesilové hře Pavel Kuběna.
HC Energie Karlovy Vary vs. HC Lasselsberger Plzeň 1:2.
Extraliga dorostu, 54., so 6.3.2004
Karlovy Vary
Plzeň
1:2
1:0, 0:1, 0:1
Branky: 15. Kuběna (Jan Bauer) - 29. Holý (Setikovský), 41. Holý (Setikovský). Vyloučení: 7:6, navíc Sláma (KVA) a Černý (PLZ) 10.min OT. Využití: 1:0 Rozhodčí: Bartoš - Hynčica, Šerý. Diváci: 120.
Karlovy Vary: Benda - Mašek, Mrkvička, Štryncl, Tollinger, Zmeškal, Boguský, Schmidt, Chotaš, Jan Bauer, Kalousek, Hájek, Dudek, Petružálek, Smolík, Sláma, Slovák, Kuběna, Pfistr, Račanský, Hartman.
Plzeň: Baroch - Krňoul, Jonák, Mottl, Štich, Černý, Špiler, Kocman, Holub, Stránský, Malý, Heřman, Kubalík, Šlauf, Setikovský, Šimán, švec, Valenta, Holý, Jindra, Kampf.

Komentář k utkání

Důležitou bitvu nabídlo letošní poslední extraligové západočeské derby, tentokráte v dorostenecké extralize. Výhra mohla domácí nasměrovat do play-off, naopak pro hosty se jednalo o poslední šanci udržet se v boji o čtyřku zajišťující nadstavbové boje.

Oba týmy si od samého začátku byly vědomi významu utkání a obraz hry tomu zcela odpovídal. Hokej se hrál za celé utkání jen několikrát, povětšinou převládala vzájemná přetahovaná o puk a tvrdý boj! Nebylo tak divu, že vůbec první střela na branku přišla až po čtyřech minutách hry z hole plzeňského Černého. Domácí vystřelili teprve v osmé minutě, o velmi nebezpečnou střelu se postaral Štryncl. Jen o minutu později padla málem první branka. Střelu Štryncla pohotově tečoval Bauer, ale brankář Lukáš Baroch odolal střele i následným dorážkám. Nezadařilo se ani na druhé straně. Obrovskou šanci spálil Krňoul, který se ocitl sám před odkrytou klecí. Nepublikovatelný slovní projev hostující lavičky byl více než výmluvný.

Jaké měli štěstí si hráči Energie velmi dobře uvědomili a následujících minutách přilepili touš na své čepele, ale štěstěna přála i hostujícímu brankáři. Tyčku orazítkovala střela Chotaše a po přihrávce Račanského trefil Dudek před odkrytou brankou jen masku gólmana. Přesnost na hokejky domácích přinesla až 15. minuta. Bravurní přihrávka Bauera v přesilové hře přesně našla volného Pavla Kuběnu - 1:0. Jan Bauer se mohl o dvě minuty později prosadit i sám. Svůj um prokázal, když zmátl hlavu třem hráčům soupeře, ale koncovka se nepovedla. Přesto jeho klička proti Štichovi patřila k ozdobám zápasu. To se bohužel vůbec nedalo tvrdit o mužích v pruhovaném. Především velmi laxní a lajdácký přístup čárové dvojice zakončený arogantním výstupem jednoho z arbitrů v první přestávce vůči členovi lavičky hostů byl ostudný a nehodný významu utkání.

Tvrdý boj pokračoval i po přestávce. Na rozdíl od předešlého dějství však ubyly šance. První velikou mohla přinést 28.minuta. Do úniku se po křídle prosazoval Sláma, jenomže tvrdý zákrok plzeňského Černého vůči Hájkovi na druhé straně obranné modré čáry znamenal jasný ofsajdový verdikt rozhodčího a tím i zastavení rodícího se nájezdu. Hned po buly předvedl povedený únik Valenta, brankář Benda exceloval a skóre se neměnilo. Reparát složil o minutu později Martin Holý. V úniku po levém křídle si blafákem s karlovarským fantómem poradil - 1:1. Poslední zajímavý okamžik prostředního dějství přinesla již 31.minuta. Podražení do nájezdu unikajícího Kalouska ze strany Krňoula přineslo zkřížené ruce nad hlavou hlavního arbitra. K trestnému střílení se postavil kanonýr Jan Bauer. Po kličkované mezi středovým kruhem a hostující brankou zvolil zakončení mezi betony gólmana – neúspěšně.

Doslova bleskový vstup Plzně do poslední třetiny znamenal otočení vývoje zápasu a jak se posléze ukázalo i určení výsledku zápasu. V rychlém výpadu podruhé v zápase přesně mířil ostrostřelec Lasselsbergeru Martin Holý - 1:2. Rozhodnutí měli na svých hokejkách hosté v přesilové hře na přelomu poslední třetiny. S šancemi Kocmana a Heřmana si bravurně poradil Marek Benda a když puk v síti nakonec přeci jen skončil, branka nemohla být uznána pro postavení útočících hráčů v brankovišti. Energii ubíhal čas doslova vražedným tempem. Přes pečlivou obranu západočeských hostů se šlo jen těžko prosadit, navíc zbytečné útočné fauly znamenaly ztrátu sil i drahocenného času. Tlak s jednoznačným cílem vyrovnat přišel až tři minuty před vypršením šedesáté minuty. Střelecky se pokoušel prosadit Bauer, Chotaš, Račanský, Mrkvička a Kalousek, jenomže hosté si již pro ně příznivé skóre zápasu pohlídali.