HC Energie Karlovy Vary

S Radimem Rulíkem jsme naladěni na stejnou hokejovou vlnu, říká Pavel Pazourek

K a r l o v y  V a r y - Novým koučem HC Energie Karlovy Vary se stal klidný a přemýšlivý trenér Pavel Pazourek. Ve svém současném působišti se cítí velmi dobře, pochvaluje si chod a zajištění klubu. A to i co se týče mládeže, která je pro budoucnost velmi důležitá. Jeho momentálně největší starostí je sehnat kvalitního gólmana, který by obsadil uvolněný post brankářské jedničky. Situace je však složitá, protože klub nedisponuje velkými finančními možnostmi a ani hráčská nabídka není příliš pestrá, protože spousta hokejistů je již pod smlouvami. S novými posilami je spokojen a my můžeme jen čekat, jaká přestupová bomba nás ještě čeká!
V Karlových Varech už jste několik dní, je něco co Vás v novém působišti překvapilo, nebo je vše tak, jak jste si představoval?

Ne, já si myslím, že je vše v pořádku. Člověk pomalinku poznává okolí i chod klubu, který na mě působí velice dobře. Je vidět, že je tu koncepční práce, a to i s mládeží, což je výborné.

Znojmo je převážně technické mužstvo s řadou vynikajících osobností typu střelce Urama. V Energii je situace skoro opačná. Toto mužstvo je složené spíše z bojovníků, takže to pro Vás asi bude trošku změna. Těšíte se?

Já si myslím, že práce je všude stejná. Ani si nemyslím, že Znojmo je jenom technické mužstvo. Krom toho tady jsou taky techničtí hráči, jako je Alinč, nebo třeba Lipianský a další. Řekl bych, že hokej je jen jeden. A na mě Vary nikdy nepůsobily jako nějaký destruktivní manšaft. I my jsme se ve Znojmě pokoušeli hrát do obrany, takže si myslím, že ta mužstva jsou stejná. Samozřejmě je rozdíl v tom umístění, ale styl hry si myslím je shodný.

Stejně jako v minulém roce trenér Hořava, tak i Vy přenecháváte letní přípravu na Radimu Rulíkovi. Ten je pověstný opravdu tvrdými tréninkovými jednotkami. Ve Znojmě jste se snažili o co nejzábavnější formu nabírání kondice. Zavedete i zde nějaké zpestření?

Ono to ani nebude potřeba. I tréninky tady jsou velmi pestré, hráči mají dost jak té dřiny, tak zábavy díky různým hrám, ať je to fotbálek, nebo florbal atd. Vůbec ta příprava je obdobná, nevidím v ní větší rozdíl. Možná jsou tady trošku náročnější terény, ale to je asi tak vše.

Takže pověstná letní příprava v Karlových Varech až tak náročná není?

Já si myslím, že hráči to trochu zveličují. Když vše potom absolvují a přijde jim ta práce k duhu, tak jsou rádi. Vždyť ví, že bez té dřiny to ani nejde. Tak jak trénují tady, tak trénují i jinde a ta příprava je opravdu kvalitní.

Milan Procházka patřil podle Vašich slov ve Znojmě mezi nejpoctivější hráče v přípravě, patří mezi nejlepší i ve svém novém působišti?

Milan ke všemu přistupuje velice poctivě. Na tréninku jede tak, jak má, dá se říct, že na 100%, takže k nejlepším patří určitě i tady.

Jak jste si Radimem Rulíkem blízcí ohledně hokejových názorů?

Co jsme zatím měli možnost zavést řeč na toto téma, tak si myslím, že se na věc díváme stejným pohledem, což je myslím velmi dobře. I nadále musíme ještě spoustu věcí rozebrat, abychom razili stejnou cestu.

HC Energii již posílili 4 hráči, jak jste s těmito novými tvářemi spokojen? Měl jste možnost ovlivňovat tyto příchody a konzultovat vše s vedením?

Dá se říct, že jsme všechny hráče společně konzultovali. Ať ty, kteří přišli, nebo ty kteří teprve přijdou. Ten výběr je samozřejmě ovlivněn ekonomickou sílou klubu a také nabídkou na hráčském trhu, která není příliš rozsáhlá. Většina kvalitních hráčů je pod smlouvami, nebo mají příliš vysoké finanční nároky. Pro nás je nyní klíčovou otázkou post brankáře, který zatím není vyřešený.

Jak taková situace může působit na tým, když je bez své brankářské jedničky?

Naštěstí je zatím pouze začátek přípravy, takže pro hráče to ještě palčivá otázka není. To spíš pro nás, pro realizační tým.

Energii v posledních sezonách chyběl typický střelec, hráč který by dokázal sám rozhodnout zápas. Mohl by se takovým žolíkem stát třeba Hurtaj?

Tím střelcem se může stát kdokoliv z hráčů, který bude pořádně trénovat. Je tu spousta mladých chlapců. Nebudu zatím jmenovat, protože bych na některého mohl zapomenout, a to bych nechtěl. Stačí na sobě pořádně pracovat a chtít ze sebe toho střelce udělat! Třeba takový Petr Kumstát se v minulé sezoně ohromně zlepšil a pokud by na to dokázal navázat a posunout se ještě o stupínek výš, tak věřím, že se tím střelcem může stát třeba on. Plus samozřejmě ti zkušení hráči, se kterýma se počítá. I ti by měli úlohu střelců plnit.

Už jste stihl vaše nové svěřence alespoň trochu poznat?

Ano a jsem velmi spokojen. Věděl jsem o těchto hráčích, že jsou velmi pracovití. Krom toho všichni hokejisté jsou v podstatě stejní, všude jsou dobří kluci, patří sem i legrace a tady je dobrý tým, výborný kolektiv.

Prý hrajete na elektrickou kytaru. Nesnažíte se někdy hráčům trošku „mluvit“ do muziky, kterou si pouští v kabině?

(smích) Ne ne. Pro mě je to jen takové odreagování, když mám volnou chvilku, což přes sezonu není zrovna často.