HC Energie Karlovy Vary

Radim Rulík je spokojen s posilami, na brankáře však stále čeká

B o ž í D a r - Celé Karlovy Vary potěšilo jmenování mladého karlovarského trenéra asistentem u reprezentace. Nejvíce překvapený byl však sám Radim Rulík. Na novou funkci si již zvykl a nyní už opět pilně pracuje na letní přípravě HC Energie. Nejenom že připravil a naplánoval celé soustředění v Krušných horách. Ale zároveň i sám zkouší, co že to vlastně na hokejisty uchystal. Všechny úseky na kole totiž zdolává společně se svými svěřenci a jde mu to více než dobře. Však je také znám svou výbornou fyzickou kondicí.
Nejnovější posilou se stal Tomík. Mezi fanoušky zavládla velká radost, jste i Vy spokojen s dosavadními posilami?

Určitě ano, i když stále nemáme brankářskou jedničku. Každopádně co se týče hráčského pole, tak to spokojeni jsme.

O postu gólmana se stále spekuluje. Z kolika kandidátů se vybírá?

Variant je několik. Výběr je v kompetenci generálního manažera, který nás informuje o tom, jak se situace vyvíjí. Sám jsem zvědav, jak to dopadne. Určitou roli hraje také to, jestli bude stávka v NHL, to bychom potom nějaké naděje měli. Jinak je to velmi těžké, protože na trhu je volných a kvalitních hráčů málo. Tím kvalitním myslím toho hráče, u něhož se skloubí výkonnost a zkušenost.

Takže stojíte radši o zkušeného gólmana?

No, nevím jestli jsme v pozici, kdy si můžeme vybírat. Ale chtěli bychom hráče, který už má něco za sebou, potřebujeme zkušenost a také stabilní výkonnost.

Jiří Polák je zraněný, takže se do přípravy zatím zapojit nemůže, jak je to ale s ostatními nově příchozími hráči?

Dvořák s Procházkou s námi trénují od začátku přípravy a Hurtaj s Kutlákem s námi přijeli až na toto soustředění. Robo Tomík s Polákem by se k nám měl připojit 26. května.

Bylo cítit napětí mezi hráči před začátkem přípravy? Vaše příprava je totiž mezi nimi pověstná.

Nevím, to je otázka spíš na hráče samotné. Ale myslím si, že obava je zbytečná. Hráči musí být na novou sezonu dobře přichystaní a to je cílem letní přípravy. V našem mužstvu je stále několik hráčů, kteří mají ve fyzické kondici oproti ligovému průměru určitý handicap. Tudíž je potřeba dobře pracovat. Když se pak dělají srovnávací testy celé extraligy, tak vidíme, že nepatříme mezi nejhorší, ale ani mezi nejlepší.

Panuje s Vaší strany spokojenost s jejich přístupem?

Zatím určitě! Ale já stále říkám, že záleží na hráčích samotných. My trenéři pouze připravujeme náplň a program přípravy. To hlavní však zůstane na hráči samotném, jak zodpovědně ke všemu přistoupí.

Jste znám jako vášnivý cyklista, jezdíte na kole společně s vašimi svěřenci?

Jezdím s nimi vše, ale vášnivý cyklista nejsem. (smích) Cyklistiku jsem dělal vždy proto, abych po zimě zhubnul. Kolo mě postupem času chytlo, už mě docela baví. Je to pro mě něco jako motorka, člověk je sám, svobodný. Je to pro mě výborný doplněk, protože mám problémy s koleny. Bohužel tak nemůžu dělat všechny sporty, jaké bych dělat chtěl. Abych si tedy udržel kondici, tak jezdím na kole.

Je soustředění zde na Božím Daru zaměřené na nějakou specifickou část přípravy?

Rozhodně. Hlavním zaměřením je rozvinutí vytrvalosti, rychlostní vytrvalosti a rozvoj síly jako takové. Jezdíme na kolech, na kolečkových bruslích a také 3x týdně do posilovny.

Jízda na in-line bruslích je celkem nový tréninkový postup, v čem je lepší, než třeba cyklistika?

Výhodou je, že působí na podobné skupiny svalů, které se namáhají při samotném bruslení na ledě. V tom jsou lepší. Kolo pomáhá zvýšit objem plic a tepovou frekvenci, ale bohužel namáhá jiné svaly a tím trošku ztrácí účinnost.

Probíhá vše bez problémů? Žádná zranění, nemoci?

Měli jsme pár pádů, ale naštěstí jenom lehčích. Takže zatím jsme bez zranění. Ještě nás čekají dva dny a pevně věříme, že vše bude bez problémů, protože účelem tohoto pobytu je nárůst kondice a ne nějaká zranění.

Pan Hlinka si Vás vybral za asistenta k reprezentačnímu týmu. V médiích jste byl horkým favoritem vzhledem k tomu, že jste s Ivanem Hlinkou působil v Omsku. Pociťoval jste to tak i Vy?

To určitě ne. Já jsem se tím nijak nezaobíral, prostě mě to ani ve snu nenapadlo.

Takže jste byl hodně překvapený?

To jsem byl! (smích)

Jak dlouho jste se z toho překvapení vzpamatovával?

Asi jeden den, protože jsem to musel pořádně rozdýchat.

Mělo to nějaký ohlas na klubu, nebo v kabině mezi hráči?

Tak malinko. Říkali mi, že všichni to dávno věděli, jenom já že jsem to nevěděl! (smích)

Co to pro Vás znamená a kolik času Vám tato funkce vezme? Vy jste znám tím, že se přípravě věnujete více než pečlivě.

Samozřejmě, že budu mít méně volného času. V době, kdy jsou reprezentační přestávky už nebudu mít volno, ale naopak budu muset absolvovat přípravu a turnaje s reprezentačním výběrem. To vše samozřejmě velmi rád! Bude potřeba si práci trochu rozložit, naplánovat. I nadále se však budu maximálně soustředit na činnost v Energii, to je jednoznačné.

Karlovarští fanoušci si pochvalují, že se konečně v reprezentaci přestanou přehlížet hvězdy HC Energie, například Franta Ptáček.

Pokud budeme mít hráče, který bude patřit v extralize k těm lepším, tak má rozhodně šanci.

Chystáte se chodit s panem Hlinkou na golf?

Zatím ne. Sice se to trošku učím, ale on už je pokročilý. Takže to není na pořadu dne. (smích)