HC Energie Karlovy Vary

Obnovená Blue line zdolala Energii

K l a d n o - Po dlouhých letech se na kladenském ledě opět sešla jedna z nejúdernějších dvojic české hokejové historie. Duo Martin Procházka – Pavel Patera bylo v prvním přípravném utkání HC Energie před novou sezónou u všeho důležitého. Ačkoli Karlovy Vary ještě v polovině střetnutí zásluhou Vojtěcha Poláka a Zdeňka Kutláka vedly, nakonec se radovali domácí buldoci. Po třetinách 1:1, 2:1 a 1:0 podlehli Karlovarští Kladnu 2:4.
Přípravné zápasy, přát., út 27.7.2004
Kladno
Karlovy Vary
4:2
1:1, 2:1, 0:1
Branky: 6. Martin Procházka (Frolík, Patera), 36. Patera (Martin Procházka, Čech M.), 39. Patera, 56. Evan (Havel) - 11. Vojtěch Polák (Pech), 34. Kutlák Vyloučení: 8:8, navíc Zajíc (KLA) 5+TKU, Kumstát (KVA) 5+TKU. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Rozhodčí: Bolina – Šafařík, Řešátko.
Kladno: Orct – Ševc, Kasík, Čech, Petr Hořava, Zeman, Špelda, Kolafa, Evan - Miloslav Hořava, Horna, Gardoň, Klimt, Michael Frolík, Patera, Martin Procházka, Bílek, Zajíc, Havel, Hluchý, Kalla, Martin Frolík, Pazourek
Karlovy Vary: Masalskis (od 32. Mensator) – Jiří Polák, Krajíček – Vantroba, Kivoň – Bauer, Suur – Kutlák, Ptáček – Kumstát, Skuhravý, Kraus – Dvořák, Šinágl, Bednařík – Milan Procházka, Alinč, Němčický – Polák, Pech, Košťál

Komentář k utkání

Karlovarští dorazili k prvnímu přípravnému utkání do Kladna bez všech slovenských posil. Naopak buldoci představili svou novou akvizici Pavla Pateru. Znovuzrozená legendární Blue line se prosadila již po pěti minutách, kdy spršku střel v přesilové hře úspěšně zakončil neodbytný Martin Procházka. Inkasovanou brankou zaskočená Energie se z úderu vzpamatovávala jen pozvolně. Rostoucí kladenskou převahu zčistajasna ukončila chyba domácích na útočné modré čáře. Kotouč zachytil Lukáš Pech a neohroženě se vydal přes celé kluziště. V útočném pásmu si subtilní útočník vyměnil puk s Vojtěchem Polákem, jenž s trochou důrazu dotlačil puk až za brankovou čáru. Přestože se hra i nadále přelévala ze strany na stranu a nasazení všech mužů mezi mantinely rozhodně nebylo pouze červencové, nenabídly úvodní minuty letošního ročníku příliš hokejové krásy. Zaujal snad jen Tomáš Klimt kroužící okolo varského brankoviště a Jan Alinč střílející mezi Orctovými betony jen těsně vedle.

Druhé dějství začalo mírnou převahou Středočechů. Kallova chytrá přihrávka napříč brankovištěm vybídla ke skórování Miloslava Hořavu. Syn bývalého karlovarského kouče však svou dělovku z bezprostřední blízkosti namířil mimo tři tyče. V přesilové hře neuspěl v podobné pozici ani aktivní Frolík troskotající na báječném rozkleku spolehlivě chytajícího Masalskise. Své karlovarské seniorské premiéry se v seniorské kategorii dočkal i Lukáš Mensator. Jen co se mladá naděje objevila v polovině zápasu v brankovišti, už mohla slavit gólový úspěch svých spoluhráčů. V početní výhodě našlápl na obranné modré Kutlák, probil se až před Orcta a s dokonalým přehledem zavěsil do pravého horního růžku. Takřka z protiútoku předvedla podobnou parádu i obávaná kladenská dvojčata. Procházka naservíroval před branku osamocenému Paterovi, jenž svůj návrat do modrého dresu oslavil ranou z první pod horní tyč. Další radost na velmi slušně zaplněném stadionu vypukla ve 38. minutě. Ve vlastním oslabení sbíral za brankou Energie vteřiny Patera. Jeho nenápadnou přihrávku si brankář Mensator srazil holí nešťastně mezi betony do sítě. Příležitost znovu srovnat vývoj duelu sebral v hektickém závěru třetiny nepokrytému Skuhravému skluzem Orct.

Zatímco se první dvě části hry příliš nevymykaly představě o běžné přátelském utkání, závěr připomínal spíše boj o play-off. S blížícím se koncem přibývalo nervozity i tvrdosti. Vše vyvrcholilo nefalšovanou pěstní potyčko Petra Kumstáta s domácím oblíbencem Zajícem. Kapitán Rabatu se sice dočkal bouřlivých ovací, s dresem přetaženým přes hlavu však odcházel do šatny jako poražený. Trest do konce utkání si vysloužil rovněž karlovarský obr. Největší příležitost vyrovnat nevyužil ze druhé vlny najíždějící Krajíček, kterému se nepodařilo zakončit pohlednou individuální akci Krause. Ještě před svým zápasnickým číslem se prosazoval Kumstát i hokejově. Hbitý průnik přes faulujícího obránce pokryl až jistým zákrokem Zdeněk Orct. Definitivní podobu dal výsledku pět minut před závěrečným hvizdem Evan. Mensatorovi se podařilo těžkou střelu z mezikruží ztlumit, puk si přesto cestu do klece našel.

Energetici sehráli s Kladnem na úvod přípravy zajímavou partii vynikající až nezvyklou tvrdostí. I po pouhém týdnu pobytu na ledě předvedla obě mužstva několik zajímavých kombinací, množství důrazu, obětavosti i hladu po vítězství. V příštím přípravném střetnutí se HC Energie Karlovy Vary představí před vlastním publikem v úterý 3. srpna. Soupeřem jí bude nováček první ligy HC České Budějovice.

Fotogalerie

Související články