HC Energie Karlovy Vary

Derby ve znamení útoků pro Energii

P l z e ň - Karlovarská Energie vyhrála první regionální derby v přípravě na novou sezonu. V pohledném utkání sice dvakrát vedla domácí Plzeň, ale Energie lepší produktivitou a využitím dvou přesilových her nakonec strhnula vítězství na svou stranu. Ve velmi dobrém světle se opět ukázala slovenská eskadra Tomík - Lipianský - Hurtaj (na snímku), která zle zatápěla Tomáši Dubovi v brance Lasselsbergeru. Druhou branku ve třech zápasech vstřelil obránce Zdeněk Kutlák. Karlovy Vary zvítězily 5:3, po třetinách 1:1, 1:2, 1:2.
Přípravné zápasy, přát., pá 6.8.2004
Plzeň
Karlovy Vary
3:5
(1:1, 1:2, 1:2)
Branky: 9. Michal Straka (Šaffer), 30. Výborný (Kracík, Cartelli), 42. Havelka (Kracík) – 19. Bednařík (Dvořák, Šinágl), 32. Skuhravý (Kumstát), 37. Kutlák (Lipianský), 51. Kraus (Kumstát), 60. Hurtaj (Tomík). Vyloučení: 2:3. Využití:1:2.
Plzeň: Duba – Výtisk, Šrek – Cartelli, Výborný – Dobrovolný, Jindřich – Klaus, Nedoma –Adamský, Michal Straka, Šaffer – Vondráček, Pospíšil, Důras – Mrázek, Kracík, Havelka – od 21. navíc Paroulek, Andrašovský
Karlovy Vary: Mensator (od 31. Šmíd) – Kutlák, Ptáček – Krajíček, Jiří Polák – Bauer, Kivoň – Vantroba – Tomík, Lipianský, Hurtaj – Kumstát, Skuhravý, Kraus – Dvořák, Šinágl, Bednařík – Vojtěch Polák, Pech, Košťál

Komentář k utkání

Úvod letošního premiérového západočeského derby se odehrál zcela v režii plzeňských hokejistů. Již po několika vteřinách hry měl mladý karlovarský gólman Mensator na kontě čtyři náročné zásahy. Šrek dvakrát ztroskotal na ležícím brankáři, Důras poté odkrytou branku přestřelil. Tlak domácích přetavil v naprosto zasloužené vedení Michal Straka . Zkušený forvard zamířil z prostoru mezi kruhy nekompromisním švihem přesně k tyči. Vedoucím gólem se však hra začal paradoxně vyrovnávat. Útočné snahy Energie představovala především její elitní formace složená ze slovenských reprezentantů. Tomík na brankovišti nezachytil Lipianského příhru, Hurtaj zase nedokázal dorazit Kutlákovo vysoké nahození, a tak vyrovnání zajistila řada složená z bojovníků. Šinágl zapracoval u zadního mantinelu, Dvořák přistrčil osamocenému Bednaříkovi. Na bleskové zakončení do horní poloviny branky sice Duba reagoval, ale puk mu přesto propadl do sítě.

Druhé dějství přineslo útočný hokej solidní, na srpen přímo vynikající úrovně. Hra se přelévala od branky k brance, brankáři se překonávali, jenže posunu skóre dlouho bránit nemohli. Hurtaj s Tomíkem pálili z bezprostřední blízkosti jen do tyče, na druhé straně vychytal roztažený Mensator Mrázka zakončujícího průnik Havelky. Ujala se až přesilovková kombinace semifinalisty letošního play-off. V polovině duelu našel Kracík v levém kruhu Výborného, jenž nalezl skulinku mezi betony. Plánované střídání karlovarských brankářů ve 31. minutě jakoby odstartovalo obrat ve vývoji celého utkání. Rychlou a pohlednou odpověď si schoval na první přesilovku energetiků útok obrů. Kumstát přenechal kotouč Skuhravému, který si pohrál s Dubou a efektně zasunul do odkryté části branky. V další početní výhodě Karlových Varů roztočila slovenská letka sérii rychlých přihrávek, na jejímž konci stál příklep Zdeňka Kutláka mířící nad brankářovu vyrážečku.

Plzeňští si ještě v závěru druhé části vypracovali několik slibných příležitostí, ale vyrovnat se jim podařilo až na začátku poslední dvacetiminutovky. Rostoucí hvězda Kracík opět prokázala svůj přehled a dokonalou přihrávkou podél brankoviště našla najíždějícího Havelku. Radost z vyrovnání nemohl solidně zaplněnému stadionu sebrat ani tygří skok Zdeňka Šmída. Po taktickém hákování Kivoně mohl v přesilovce dokonce strhnout vedení zpět na stranu domácích po slalomu okolo tří hráčů Havelka. Jen co se však slovenský bek vrátil do hry, protlačil Kumstát puk na útočnou modrou, kde se jej zmocnil Kraus. Proti parádnímu příklepu do horního růžku nestačila nová plzeňská jednička vymrštit lapačku. Nejvážnější šanci závěrečného náporu domácích nezužitkoval Paroulek. Šmíd už ležel bezmocně na ledě a jen se snažil zabrat co nejvíce místa na zemi, plzeňskému útočníkovi se ovšem nepodařilo kotouč zvednout nad brankářův beton. Vítězství Karlovarských tak mohl zpečetit při domácí hře bez brankáře nejaktivnější útok střetnutí. Tomík unikal po pravé straně vstříc prázdné brance, na modré byl však vyveden z rovnováhy posledním bránícím hráčem, puku se tedy zmocnil Hurtaj a jako bývalý hráč Lasselsbergeru symbolicky uzavřel účet duelu.