HC Energie Karlovy Vary

Juniorům chyběli kvalitní soupeři v přípravě

K a r l o v y  V a r y - Hlavní kouč juniorského výběru HC Energie Mikuláš Antonik působil po čtvrtečním remízovém duelu svého týmu proti Spartě trochu rozpačitým dojmem. Pomalejší rozjezd energetiků vylepšil drtivý finiš ve třetí části hry, který však rozhodující trefu nepřinesl. Mladý trenér v rozhovoru přibližuje nejen strhující souboj s holešovickým mužstvem, ale také záludnosti letní přípravy v odlehlých Karlových Varech.
V jakém duchu probíhala letošní letní příprava?
Příprava byla standardní, účast slušná, kluci makali, takže vše v pořádku.

Vyjel váš tým na nějaké soustředění? Na závěr letní přípravy jsme měli týdenní soustředění v Nové Včelnici, kde jsme využili všech možných prostředků od her, tělocvičny až po výbornou tartanovou dráhu. Snažili jsme se i stmelit partu, což se nám snad povedlo.

Jakých úspěchů jste docílili v přípravných utkáních?
Výsledky zápasů přesně neznám. Tuto část přípravy máme totiž každý rok takovou nekvalitní, protože málo špičkových týmů z juniorské extraligy chce jezdit až do Karlových Varů. Pohybujeme se tedy pořád mezi Litvínovem a Plzní, kteří letos nemají až tak silné týmy. Uspořádali jsme několik střetnutí s kluby z první ligy. Dále jsme měli dva velice kvalitní soupeře: část kluků hrála proti chomutovskému áčku a také jsme nastoupili proti druholigovému Klášterci. Nějakým způsobem jsme dali dohromady tak dva slušné zápasy, ale zbytek nás příliš neprověřil a je to vidět i na začátku soutěže. Chybí nám zápasy v přípravném období, ve kterých bychom museli hrát pod tlakem.

Oproti loňskému ročníku se kádr juniorského výběru HC Energie příliš nezměnil. Z jiných klubů přišli pouze Gasparik se Zaťovičem a ze zámoří se vrátil Vojtěch Kloz. Mohl byste tyto nové hráče přiblížit?
Pavel Gasparik k nám přišel z Pardubic. Je to silový centr, kterého jsme v týmu potřebovali. Zaťoviče jsme vzali, protože loni udělal v moravské skupině okolo šedesáti bodů. Počítáme s tím, že by měl zvýšit naší produktivitu. Vojtu Kloze trénuji už od žáků, takže ho dobře znám. Je to šikovný, vysoký a silný obránce, který by nám také mohl pomoci.

Jako hlavní trenér jste vedl i loňské juniory. Můžete tedy porovnat kde jste silnější a na čem naopak musíte ještě zapracovat.
Letošní tým je o rok zkušenější, většina hráčů tady hrála už loni. Je ale třeba, aby se neopakovaly chyby, které jsme dělali loni. Musíme umět zopakovat dobré výkony, abychom nechodili ode zdi ke zdi.

Čtvrteční zápas extraligy přivedl do Karlových Varů juniory Sparty. Hosté si v první třetině vypracovali místy až drtivý tlak, ale postupem času přebírala iniciativu Energie a v závěru dokonce důrazně sahala po obou bodech. Kde hledáte příčiny slabšího vstupu do utkání?
Naše rozjezdy jsou trochu slabší. Navíc jsme do poslední chvíle nevěděli, jestli bude soupeř hrát na tři nebo na čtyři pětky. Nakonec přivezli také Šindela mladšího, který je i ve stabilním kádru sparťanského áčka, takže jsme tomuto faktu museli přizpůsobit naší taktiku. Než se to trochu usadilo, určitě to nebylo ono. Potom jsme se rozběhli, bohužel jsme nevyužili spoustu vytvořených příležitostí. Pořád nám chybí kousíček toho štěstí. V posledních zápasech jsme nehráli vůbec špatně, ale bohužel jsme si utkání pokaždé prohráli sami, nebo nás provázela maličká smůla, která nám nedovolila dotáhnout utkání do vítězného konce.

Jak řešíte otázku brankářů? Letos chytal dvakrát Jakubal, dnes nastoupil potřetí Jirkův.
Do sezóny jsme šli s tím, že bychom chtěli gólmany střídat. Je potřeba, aby měli mezi sebou zdravou konkurenci, soutěživost, aby měli motivaci a pokaždé chytal ten lepší. Měli by tak postupně posouvat svojí výkonnost. Jirkův dnes podal excelentní výkon a já jenom doufám, že jej dokáže v dalších zápasech zopakovat.