HC Energie Karlovy Vary

Letní posily zařídily první vítězství

K a r l o v y  V a r y - Úvodní zápas karlovarských hokejistů v nové sezóně přinesl velké drama se šťastným koncem. Dvě branky Kysely posadily na koně v první třetině hosty z Kladna, ale vedení Energie si může mnout ruce nad získáním letních posil. Nepříznivý stav korigovali nejprve Hlavačka a Dvořák, vítěznou korunu pak nasadil šest minut před koncem Róbert Tomík. Utkání doprovázené výtržnostmi kladenských příznivců vyhrály Karlovy Vary 3:2 po třetinách 1:2, 1:0 a 1:0.
Tipsport Extraliga, 3. kolo, pá 17.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
3:2
1:2, 1:1, 1:0
Branky: 18. Hlavačka (Hurtaj), 25. Dvořák (Bauer), 54. Tomík (Hurtaj) - 8. Kysela (Zajíc), 13. Kysela (Kasík). Rozhodčí: Jebavý - Bláha, Kareš. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Diváci: 3800. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Karlovy Vary: Masalskis - Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, J. Polák, Bauer, Suur - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Dvořák, Alinč, Milan Procházka - Míka, Bednařík, Košťál.
Kladno: Orct - Čech, Kasík, Ševc, P. Hořava, Špelda, Zeman, Jelínek - Klimt, Gardoň, M. Hořava - Michael Frolík, Patera, Martin Procházka - Kysela, Zajíc, Horna - Martin Frolík, Kalla, Havel.

Komentář k utkání

O tom jaký bude letošní ročník extraligy už se popsalo mnoho papíru, své prognózy proneslo desítky odborníků společně s tisícovkami laiků i naprostých hokejových analfabetů. Konec dohadům učinilo úvodní, i když už vlastně třetí, kolo naší nejvyšší hokejové soutěže.

Domácí energetici přivítali na svém ledě ne příliš oblíbeného soupeře z Kladna. Ve zbrusu nových dresech, velmi zvláštně červených, s  pěkně vyvedeným znakem Energie na prsou vyjela zahajovací formace k úvodnímu buly. Bez bázně a komplexů se mohly oba týmy pustit do boje, neboť v dresech ani jednoho z nich nenastoupily avizované posily z NHL. Absence „hvězd“ a krásné počasí babího léta možná způsobily, že se na tribunách netísnilo zdaleka tolik diváků, jak by se na zahajovací extraligový duel slušelo. Ale již zahajovací představovačka domácího týmu nabila atmosféru na stadionu tou správnou šťávou.

Již po dvaceti sekundách se do šance řítil z pravé strany Lipianský, ale pozorného Orcta ani nadvakrát nepřekonal. O minutu později se před brankovištěm prosadil obrovitý Kumstát, ale i tentokrát hlavní arbitr rozpažil, i když část publika již viděla puk v síti. I druhé střídání první řady domácích znamenalo pro Orctovu branku nebezpečí. Sám před brankovištěm však Lipianský lehkou tečí minul kladenskou svatyni. V polovině 5. minuty se Petr Hořava dopustil hrubého zákroku na Bednaříka a šel se dívat na led z druhé strany než je střídačka. Slovenská letka sevřela soupeře v jeho obranném pásmu, ale nic z tlaku nevytěžila. Obrovskou šancispálil i Skuhravý, který dorážel puk po Hlavačkově střele od modré. Po návratu Hořavy na led se hosté na malou chvíli usadili v útočném pásmu a Kysela bombou pod víko ze střední vzdálenosti otevřel skóre zápasu. V 10. minutě se pokoušel střelou z úhlu překonat Orcta Tomík, ale ani tentokrát neměl s pukem hostující gólman žádné větší problémy. Úvodní gól hostí otupil tlak domácích a hra se opticky vyrovnala. Vlažné tempo, do kterého hra upadla, ještě znásobila povinná přestávka na čištění ledu.

Konec 13.minuty znamenal pro domácí druhou pohromu. Chyba při rozehrávce u mantinelu v domácím obranném pásmu přinesla přečíslení a Kysela se u levé tyče po Kasíkově nahrávce přes celé brankoviště opět nemýlil. 0:2. Domácí zkoušeli střílet z každé pozice, ale střely buď nebyly dostatečně razantní nebo přesné a tak Kladno celkem v klidu hlídalo své lacino získané vedení. Zklamané ochozy se přidaly k projevu obou týmů na ploše. Z letargie je konečně probral první gól domácích. V čase 17:10 si neohroženě najel z druhé vlny Hlavačka a silou vůle dokázal puk z Hurtajovy příhry protlačit pod Orctem za brankovou čáru. 1:2. O minutu později již mohlo být vyrovnáno, ale Michal Dvořák minul z bekhendu puk před odkrytou brankou. O dalších 50 sekund později mohl rozvlnit síťku Tomík, ale ve vyložené pozici mu sjel puk z čepele a minul branku asi o třicet centimetrů. Celkově přinesla první třetina ne příliš pohledný hokej s obrovskou snahou domácích o vstřelení gólu. Kladno příliš invence nepředvedlo, ale někdy i opravdové málo ba skoro nic může stačit k radosti. Jak to výstižně definoval jeden ze znalců z řad fanoušků : „ To Kladno takhle hraje furt, vypadaj, že na ledě ani nejsou a najednou daj dva góly“.

Kdo se domníval, že druhé dějství začne stejně jako to první, ten se pletl. Hned v první minutě si Kladno vytvořilo několik šancí a při Masalskisovi stálo štěstí. Pokus o kladenský tlak však zastavilo Klimtovo vyloučení po faulu na Tomíka. Energie se do Buldoků zakousla a ti si „pomohli“ dalším faulem. Tentokrát vystřídal Klimta na trestné lavici Čech. Orctova svatyně však zůstala zakletá a z mnohých příležitostí se neujala ani jedna. Sotva se vyloučený kladeňák vrátil na led, prosadil se svým prvním extraligovým gólem v dresu Energie Michal Dvořák, když se důrazně protlačil před Orcta a bekhendem dorazil puk vyražený po Bauerově střele. 2:2. Ve 26. minutě byl vyloučen první domácí hráč. Za podražení si opykal dvě minuty Košťál. Kladno si sice vytvořilo mírný tlak, ale energetici se s přehledem ubránili. Ve 30. minutě si řádně vyšlápl na Gardoně domácí bek Krajíček a čistě mu vysvětlil, že na jeho štrikování s pukem má patřičnou protizbraň. O minutu později byl vyloučen Špelda. Čtvrtá přesilovka domácích se nesla v duchu těch předchozích. Puk běhal z hole na hůl, hosté byli uzamčeni před Orctem, ale kýžený výsledek se nedostavoval. Další minuty příliš vzrušení nepřinesly a hra opět upadla do vlažnějšího tempa. O vzruch se staraly pouze občasné tvrdší souboje v rozích kluziště, které s mírnou převahou vyhrávali domácí hokejisté. Ve 37. minutě domácí vyděsila šťavnatá střela Martina Frolíka, která jen o kousek minula levý roh domácí branky. Vzápětí byl za držení vyloučen Krajíček. Během této přesilové hry si sice Kladno vytvořilo náznaky šancí, ale ani oni se gólově neprosadili.

Třetí třetina měla ukázat, zda remíza oběma týmům stačí, nebo zda se chtějí o výhru a zisk tří bodů poprat. Úvod třetího dějství spíše nasvědčoval první variantě. Oba celky se spíše snažily neudělat chybu, než ten druhý aktivitou převálcovat. O něco málo aktivnější byli domácí. Hosté nasadili svou osvědčenou taktiku drobných háčků a držení a čekali na šanci z rychlého brejku. Ve 43. minutě se do šance dostal dnes agilní Dvořák, ale jeho drobná teč se zastavila o Orctovy betony. Hlavačkova bomba ze 45. minuty skončila opět efektně v „Oriho“ lapačce. Další šance se urodila o minutu později. Skuhravý elegantně prokráčelmezi beky hostí, ale koncovka mu nevyšla. Tlak domácích postupně rostl. Alinč mohl zvednout ruce nad hlavu, když u levé tyčky kladenské branky našel puk, ale Orctův beton byl opět proti. Kladno působilo dojmem uspávače hadů a čekalo na svou příležitost. Zahuštěné střední pásmo a řada těsných osobních soubojů, rozdrobily plynulost hry. Ve 49. minutě byl vyloučen kladenský Zeman za hákování pronikajícího Tomíka. Přesilovka mohla přinést rozhodnutí. Do té doby dobře pískající hlavní sudí, přehlédl několik nevybíravých a asi i bolestivých sekyrek bránícího se Kladna. Krosček Ševce před brankovištěm však už přehlédnou nemohl. Kladno bylo znovu v oslabení. Procházka byl blízko gólu, ale Orct byl znovu proti. Nevybíravá hra se Kladnu nevyplatila, když Dvořáka na konci 53. minuty fauloval hrubě Kasík. Minutu a dvě sekundy mohli domácí hrát v pěti proti třem. A konečně to tam spadlo ! Tomík protrhl svou střeleckou smůlu a téměř i síť. Skvělá Hurtajova přihrávka nešla neproměnit. 3:2. Vedení domácích neunesla skupinka konfrontačně naladěných kladenských fanoušků, kteří vyvolali bitku s pořádkovou jednotkou Policie ČR. Bitka trvala víc než 4 minuty a „verbež“, která zamořuje naše stadiony, byla postupně pacifikována a vyváděna mimo ochozy.

Na ledě zatím vrcholilo drama. Necelé dvě minuty před koncem normální hrací doby požádali hosté o oddechový čas. K power-play se však ještě neodhodlali. Nervozita rostla a na trestnou lavici zamířili za vzájemnou potyčku Horna a domácí Kutlák. Minutu a třicet tři sekundy před sirénou opustil Orct branku. Domácí si však zasloužené a tvrdě vydřené vítězství nenechali vzít, když nepříznivý stav 0:2 dokázali otočit na konečných 3:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (trenér K. Varů): "Dostali jsme dva laciné góly, ale podařilo se nám stav výborně otočit."

Zdeněk Müller (trenér Kladna): "Při dvoubrankovém náskoku už jsme měli bodovat. O výsledku rozhodly lepší přesilovky domácích, naopak nám tato činnost nešla."

Fotogalerie

Související články