HC Energie Karlovy Vary

Zámořské posily Litvínova zničily Energii

K a r l o v y  V a r y - Ani čtyři přesné zásahy karlovarských hráčů nepomohly Energii k vítězství. Skvělou partii v litvínovském dresu totiž sehrála elitní Reichelova formace zdatně podporovaná obráncem Škoulou, který zaznamenal čtyři kanadské body. Dvěma góly se prezentoval domácí Petr Kumstát, ale ani povedený výkon mladého brankáře Mensatora, jenž po páté obdržené brance nahradil jedničku Masalskise, k bodům nepomohl. Po třetinách 2:2, 0:3 a 2:1 pohrála Energie s Litvínovem 4:6.
Tipsport Extraliga, 5. kolo, út 21.9.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
4:6
2:2, 0:3, 2:1
Branky: 9. Skuhravý (Petr Kumstát, F. Ptáček), 20. Alinč (M. Hlavačka, F. Ptáček), 52. Petr Kumstát (M. Hlavačka), 58. Petr Kumstát (Alinč, Míka) - 8. Reichel (Škoula), 15. Ručinský (Šlégr, Škoula), 21. Ručinský (Reichel, Škoula), 23. Branda (V. Hübl, Gombár), 24. Škoula (Reichel, Ručinský), 48. Branda (Gombár, Hranáč). Rozhodčí: Rejthar - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:2. Diváci: 3927.
Karlovy Vary: Masalskis (24. Mensator) - Kutlák, F. Ptáček, Krajíček, M. Hlavačka, Polák, Bauer, Suur - Tomík, Lipiansky, Košťál - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - Milan Procházka, Alinč, M. Dvořák - Pech, Bednařík, Míka.
Litvínov: Jarina - Škoula, Šlégr, Skuhrovec, Kroupa, Poživil, Ťupa, Bombic, Hranáč - Kůrka, Reichel, Ručinský - Trávníček, Hreus, Kubinčák - L. Havel, Říha, Balázs - V. Hübl, Branda, Gombár.

Komentář k utkání

Hodně lidí si v letošním pozdním létě stěžuje na agresivitu žlutočerných vosích a sršních agresorů. Jeden takový nálet si bodavý a nepříjemní tvorové připravili i na dnešní podvečer do Karlových Varů. Neměli však podobu dotěrného insektu, nýbrž byli reprezentováni kompletním týmem HC Chemopetrol Litvínov. Albi, Růča, Guma a spol. Vyhlášení plejeři přišli předvést své umění a konfrontovat ho s herními dovednostmi domácí HC Energie. Domácí nastoupili bez Ľubomíra Hurtaje, který si z utkání s Kladnem odnesl, díky nepotrestané sekyře Martina Procházky, zřejmě zlomené žebro, jeho místo tak obsadil pro dnešek Košťál.

Od prvních minut se hrál celkem pohledný hokej. Na hostech bylo znát obrovské sebevědomí, získané v zápase s Třincem. Domácí v ničem nezaostávali, snad jen v době, kdy na ledě byly hvězdy z NHL byl znát určitý respekt, který však byl vyvážen pečlivostí a důsledností v obraně. V první vyložené šanci zápasu se zjevil v 7. minutě domácí Procházka, ale jeho střelu mířenou do horní poloviny branky zastavilo Jarinovo rameno. Vzápětí se blýskl i domácí gólman, který zlikvidoval sólo Ručínského i následnou dorážku Kůrky. Na začátku osmé minuty však Masalskis nestačil na další dorážku. K puku se dostal kanonýr Reichel a bombou z úhlu otevřel skóre zápasu. Hned z následující protiakce ale vyrovnal Skuhravý, který se prodral kolem pravého mantinelu a střelou nad ledem překonal Jarinu. 1:1. Na začátku 11. minuty byl za napadení vyloučen Šlégr a dal tak domácím šanci dostat litvínovské pod tlak. O 39 sekund později byl za hru bez přilby vyloučen další litvínovský hráč Kubinčák a posílil šance domácích vstřelit druhou branku. Energie se usadila před Jarinovou brankou, ale až do návratu Šlégra se snažila marně, litvínovský gólman s jistotou odrážel střely, které mířily mezi tři tyčky. Ani zbývající část přesilovky nevyzněla pro domácí moc zdařile a tak si Kubinčák odseděl poctivě celou délku trestu. V 15. minutě fauloval ve vlastním obranném pásmu Lipianský a již po 10 vteřinách trestal Ručinský po spolupráci se Šlégrem. 1:2. Rychlá odpověď na vedoucí branku hostí se tentokrát nezdařila a navíc šel opět za katr další domácí hráč. Za podražení byl vyloučen Krajíček. Přestože na stadionu bylo o poznání více diváků než při zapase s Kladnem, tiché tribuny jakoby čekaly na nějaký impuls. Ten mohl přijít v 19. minutě, když se Kraus po přihrávce Kumstáta dostal před Jarinu, ale trefil jen břevno. Ve 20. minutě hráli domácí přesilovku 4 na 3. 16 vteřin před sirénou se lišácky trefil Alinč. Všichni, včetně Jariny, čekali střelu pod víko, ale Alinč se neunáhlil a zesměšnil gólmana hostí lehkou střelou pod nohy. Na jeho brance se kombinačními přihrávkami podíleli Ptáček a Hlavačka. Po první třetině svítil na ukazateli skóre stav 2:2.

Časomíra ukrojila z druhé třetiny pouhých 29 sekund a hvězdné duo Reichel - Ručinský znovu předvedlo ukázku moderního hokeje. Reichlova přihrávka křížem přes brankoviště našla přesně Ručinského hůl a ten s ledovým klidem přehodil pravý Masalskisův beton. 2:3. Energie opět tahala za kratší konec provazu. O další dvě minuty později bylo s domácími ještě hůře. K volnému puku ležícímu v brankovišti se dostal Branda a kulečníkovým šťouchem jej dopravil za bezmocného Masalskise. 2:4. Ve 23. minutě byl za sekání vyloučen Hlavačka a s Karlovými Vary bylo zle nedobře. Hvězdná pětka zahrála s domácí čtveřicí bago a na jeho konci byl Škoula, který trefil prázdnou branku. 2:5. Do branky domácích se musel postavit Mensator, který nahradil otřeseného Masalskise. Tři inkasované góly za necelé 4 minuty rozloží i větší brankářské hvězdy. Domácí se snažili o tlak, ale lehkonozí hosté unikali do brejků. Hübl dal vyniknout Mensatorovi ve 27. minutě. Skóre se tentokrát naštěstí neměnilo. Kdykoli byla na ledě sršní letka, vypadalo to, jakoby měli ve srovnání s domácími zařazeno o dva rychlostní stupně více. Trochu z rytmu se podařilo vyvést Litvínov jen v době, kdy na trestné lavici seděl Ručinský. Gól však domácí nevstřelili. Litvínovští hráči, kteří jinak nepatří mezi nadprůměrné hráče, si při vědomí toho, jaké opory mají v družstvu, dovolovali drzé a sebevědomé kousky. Například Gombár si vyšlápl k sólu z poloviny hřiště přes dva obránce a podařilo se mu zakončit. Mensátor byl i tentokrát na místě. Snaha domácích o korekci výsledku byla zřejmá, ale ta koncovka!? Nájezd dva na jednoho v podání Tomíka a Lipianského, zakončil druhý jmenovaný střelou jen do Jarinových betonů. Z podobných šancí však litvínovští neomylně skórovali. Ve 35. minutě poslal rozhodčí Rejthar oba týmy do čtyřech. Vyloučeni byli Bombic za hákování a Procházka za nesportovní chování. Obrovskou šanci spálil hned v úvodu této herní epizody Koštál. I další střely pouze trefovaly dobře postaveného Jarinu, neboť zhusta mířily do horní poloviny branky a tam byl dnes Jarina bezchybný. Nikdo se nepokusil napodobit Alinče a jeho lišácké zakončení, navíc nebyl na hranici brankoviště nikdo, kdo by vyražené puky pohotově dorazil. Minutu před koncem třetiny si šel za dětinský faul odpočinou opět Ručinský a Energii svitla naděje, ale vytoužený gól ne a ne přijít. Herní projev domácích byl sympatický, ale koncovka byla tragická.

Přesilovou hru dokončovali domácí v úvodu třetího dějství. Se stavem však nepohnuli a ani Litvínov nijak neohrozili. Ve 43. minutě spolkl i s navijákem Rejthar herecký výstup Balázse a doplatil na to Skuhravý, který dostal trest za hru vysokou holí. Tentokrát přežili domácí dvě minuty bez úhony, ale v klidu a pohodě hrající hosté kontrolovali hru. V polovině 45. minuty se trestalo pro změnu na straně hostí. Skuhrovec  pykal za držení. Ani z tohoto mráčku nezapršelo. Hráči pokračovali v jakéms takéms bezzubém tlaku a své náznaky šancí zakončovali stereotypně do horní poloviny Jarinovy branky. Trest přišel vzápětí. Lekci z hokejové krásy a jednoduchosti předvedli Gombár s Brandou a výsledkem byl šestý gól v karlovarské brance. Lekce z efektivity, jak se patří. Na druhé straně předvedli pravý opak Kumstát se Skuhravým. Druhý jmenovaný názorně předvedl, jak  se dá netrefit odražený puk před prázdnou brankou. V 51. minutě se konečně rozezněla lodní siréna na oslavu domácího gólu. Kumstát skvěle tečoval Hlavačkovu střílenou přihrávku mezi Jarinovy betony a upravil stav na 3:6. Aktivní domácí se snažili až do posledních minut  o vstřelení branky, hosté se snažili kontrolovat vývoj zápasu. Tak lze shrnout do jedné věty posledních 5 minut zápasu. Herně vyrovnaný a vcelku  oboustranně pohledný zápas spěl k jasnému závěru. Dvě a půl minuty před koncem se však přece jen stav změnil. Na konci pohledné kombinace Míky a Alinče stála před Kumstátem prázdná branka a ten se nemýlil. 4:6. Domácí mohli odejít z ledu se vztyčenou hlavou. Pokud budou podávat v dalších zápasech podobné výkony, zlepší koncovku a hru v přesilovkách, neměl by jim bodový zisk uniknout. Fanoušci domácích si možná povzdechli : " Kdyby tak nebyla ta zatracená výluka v NHL, smetli bychom je jak ..." Jenže na kdyby se nehraje a tak je třeba doufat.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (trenér HC Energie): " Měli jsme tragický nástup do druhé třetiny. Po třech inkasovaných gólech jsme se jen těžce zvedali."

Vladimír Jeřábek (trenér Litvínova): "O osudu vyrovnaného utkání rozhodla druhá třetina. Musíme se vyvarovat nedůsledností ze závěru zápasu."

Fotogalerie

Související články