HC Energie Karlovy Vary

Slávistická tvrz stále nepokořena

P r a h a - Ani v šestém domácím utkání nezakusil tým Slavie hořkost porážky. Hokejisté Energie byli vršovickému týmu vyrovnaným soupeřem, trápili se však s nepřesným zakončováním šancí a především skvěle chytajícím brankářem Fraňkem. Za tým Slavie nastoupil naposledy před svým odchodem na Slovensko Žigmund Pálffy a rozloučil se skvěle. První a třetí gól do Šmídovy branky sám vstřelil, na druhém se podílel asistencí.
Tipsport Extraliga, 13. kolo, pá 15.10.2004, Sazka Arena
Slavia
Karlovy Vary
3:0
2:0, 0:0, 1:0
Branky: 2. Pálffy (Klouček), 16. Stümpel (Pálffy), 54. Pálffy (Vlasák, Stümpel). Rozhodčí: Bulanov (RUS) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 5224. Průběh utkání: 3:0.
Slavia: Franěk - Pojkar, Kadlec, Klouček, Kolařík, Novák, Graňák, Žabka - Hruška, Vašíček, Antoš - Pálffy, Stümpel, Vlasák - Duda, Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý - Vondrka
Karlovy Vary: Šmíd - Bauer, Polák, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Harant, Suur - Dvořák, Alinč, Procházka - Tomík, Lipianský, Hurtaj - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Míka, Krátoška, Košťál

Komentář k utkání

Zápas nezačal pro hosty vůbec dobře. Zdeněk Šmíd si ještě ani pořádně nesáhl na puk a už ho musel lovit z branky. Ve 2. minutě vyrazil Kloučkovu střelu do míst, kde číhal Žigmund Pálffy a před slovenským útočníkem zívala téměř prázdná branka. Energie poprvé zahrozila na začátku 4. minuty, kdy velmi nebezpečně střílel Hurtaj. Vzápětí putoval na trestnou lavici Alinč a Slavii se naskytla první přesilovka. Domácím se však vůbec nepovedla. V 7. minutě byl blízko k vyrovnání Dvořák, jenže gólman domácích byl na místě. Hned z protiútoku zahrozil opět Stümpelův útok, opět zakončoval Pálffy, tentokrát však stihl zblokovat jeho střelu karlovarský bek. V 9. minutě se zaskvěl i Zdeněk Šmíd, když zachránil svůj tým před dotírajícím Dlouhým. O dvě minuty později se dostala do přečíslení dvojice Stümpel, Vlasák, ale druhý jmenovaný dostal přihrávku od svého spoluhráče na brusle. Za další minutu roztleskal diváky Duda, který se přes několik hráčů soupeře prodral až před Šmída. K dokonalosti celé akce chyběla jen přesnější muška. Druhého gólu se dočkali svěřenci Vladimíra Růžičky až v 16. minutě. Pálffy projel do útočného pásma jako nůž máslem, křížnou přihrávkou našel Stümpela, který naznačil obětí branky, ale nakonec zasunul puk lišácky u bližší tyče. V poslední minutě první části na sebe upozornil hezkou akcí Hurtaj, ovšem v rozhodující chvíli přestřelil.

Druhou třetinu odstartovalo vyloučení Pálffyho. Na ledě to však vůbec nevypadalo, že hosté hrají přesilovku. Do šance se dostal až při hře pět na pět Skuhravý, který jel spolu s Kutlákem na jediného obránce Slavie. Místo nahrávky volil střelu, která pouze provětrala Fraňkovu výstroj. Energie pak převzala na chvíli iniciativu, zejména Hurtajova šance na konci 26. minuty volala po gólu. Slávisté se opět osmělili ve 29. minutě, kdy se v krátkém sledu objevili v dobrých střeleckých pozicích Vlasák a Novák. O chvíli později ruský rozhodčí Bulanov potrestal zákrok Kloučka, ale následnou přesilovku sehráli Varští snad ještě hůře než tu předchozí. Reparát mohli složit při vyloučení Dudy ve 38. minutě, jenže ani Tomík ani u tyče číhající Dvořák Fraňkovo kouzlo neodčarovali.

Trápení hostů v koncovce pokračovalo i v závěrečném dějství. Na konci 42. minuty si vylámal na Fraňkovi zuby podruhé v zápase Skuhravý. Ve 49. minutě zkoušel propálit gólmama domácích Ptáček, ale jeho dělovka jen orazítkovala plexisklo za brankou. V polovině třetí třetiny pak přišlo vyloučení Vašíčka, leč trend mizerných přesilovek v podání hostů pokračoval. A tak v 54. minutě přišlo definitivní rozhodnutí. Do té doby spíše vyčkávající Slavia podnikla bleskový útok, na jeho konci naservíroval puk Pálffymu Vlasák a hvězda Los Angeles okořenila svoji rozlučku před odchodem do Skalice druhým gólem v zápase. Ve zbytku utkání se Energetici snažili alespoň o čestný úspěch, ale naráželi na obětavou hru domácích obránců, kteří dopomohli svému brankáři k prvnímu čistému kontu v sezóně.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Vítězství je pro nás velmi cenné, protože se dnes mužstvu herně zase tolik nedařilo. Proto má pro nás velkou váhu skutečnost, že jsme nakonec zápas dotáhli do vítězného konce. S odchodem Pálffyho jsme počítali, sami jste dnes viděli, jaká to asi pro nás bude ztráta."

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Myslím, že jsme nepředvedli špatný výkon, ale v útočném pásmu nám scházela větší zarputilost a důraz v koncovce, nedostávali jsme se k odraženým pukům. Když nedáme gól, těžko můžeme pomýšlet na lepší výsledek."

Související články

Ohlasy k zápasu | so 16.10.2004

Zdeněk Šmíd se na utkání se Slavií těšil