HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský brankář Benda se skvěle předvedl i v reprezentaci

K a r l o v y  V a r y - Nově se tvořící reprezentace do šestnácti let sehrála během reprezentační přestávky tři zápasy proti stejně starým Švýcarům, hrálo se v Kralupech nad Vltavou, Roudnici nad Labem a ve Slaném. Dvě utkání skončila remízou a jednou se radovali Češi, když otočili nepříznivě se vyvíjející stav. Na tomto srazu se velice dobře prezentoval karlovarský brankář Marek Benda (15) a sparťanský útočník Štěpán Novotný (14), který vstřelil vítěznou branku ve druhém vzájemném duelu.
"Všechna tři utkání byla vyrovnaná, to že jsme druhý zápas vyhráli bylo spíš štěstí. Oni měli navrch ve hře do těla," říká naděje pražské Sparty Štěpán Novotný, který ovšem hokejové začátky prožíval ve Slavii. "Trojzápas se mi docela povedl, mohlo to být i lepší, ale jsem spokojený" dodává Novotný, ten byl jedním z pěti hráčů ročníku 90, který nastoupil v šestnáctce tvořené především hráči ročníku 89. Novotný ovšem na ledě jako o rok mladší vůbec nevypadal, prokázal svůj přehled, cit pro hru a navíc vstřelil jediný vítězný gól.

Reprezentační šestnáctka postrádala sedm hráčů, ti byli nominováni do výběru do sedmnácti let na trojzápas s Finskem, které mladíci sehráli na západě Čech. "Nebyli jsme tu v plné síle a bylo to znát, ale myslím, že jsme podali dobrý výkon a zápasy se nám povedly," polemizuje nad výsledky velmi nadějný brankář Marek Benda. Odchovanec z Mariánských Lázní vychytal v prvním zápase remízu 2:2 a nastoupil na druhou polovinu druhého zápasu, který i díky jeho přesným zákrokům český tým vyhrál. "Jsem spokojený, nebýt těch dvaceti vteřin ve třetí třetině v prvním utkání, kdy jsem dostal dva góly, vychytal bych čisté konto, škoda," smutní Benda, ale český tým nebyl ani jednou poražen a to hráče těšilo. "Lépe jsme si nahrávali, víc jsme napadali a také jsme měli lepší pohyb a hlavně jsme hráli chytřejší hokej," rozebírá Benda hru českého výběru.

Jak oba hráči prožívali hru za národní tým? "Hrát v národním dresu je zvláštní, člověk se snaží lépe připravit. Tady je to jiné než v klubu, není tu žádný špatný hráč a člověk musí víc makat a je taky určitě nervóznější," míní Benda a Novotný dodává: "Já jsme to zase tolik neprožíval, ale člověk musí brát ten zápas zodpovědněji." Oba hráči si dávají za cíl udržet se v reprezentaci až do mistrovství světa do osmnácti let, které hráče této kategorie čeká za dva a půl roku. "Letos bych rád došel co nejdál s dorostem Karlových Varů a chtěl bych si zachytat za sedmnáctku," říká cílevědomě Benda. Novotný tolik o tom co bude nepřemýšlí: "Chtěl bych uspět s dorostem Sparty a jinak ani žádné cíle nemám."

Oproti první akci, kterou reprezentační šestnáctka sehrála v srpnu ve slovenském Kežmaroku proti domácím mladíkům, byl český výběr dost pozměněn. "Na Slovensku jsme měli starší tým, ti nejlepší teď hrají v sedmnáctce, vlastně nám chybí nejméně jedna lajna. Tady bylo hodně nových kluků a tým je mladší," vysvětluje Benda, který se trojzápasu se Slovenskem také účastnil. Novotný s reprezentací v srpnu nebyl, ale může zhodnotit, jak se nově poskládaný tým sehrál na ledě i mimo něj teď v listopadu: "Všichni hráči jsou tu super, takže na ledě to nebyl žádný problém a mimo něj byla sranda, skamarádili jsme se rychle."

A co o hráčích řekl trenér reprezentace do šestnácti let Jaromír Šindel?
"Marek Benda může jít ve šlépějích brankářů před ním. Má obrovskou perspektivu, jeho projev je dnes na úrovni dospělého brankáře, samozřejmě má rezervy, má co zlepšovat, ale způsob jakým chytá a jak působí na mužstvo je velice uklidňující a má absolutní důvěru všech okolo včetně trenérů i hráčů. On je hráč, který mužstvu dodává klid. On bude velký hráč, právě protože opakuje své výkony, už na minulé akci byl velice spolehlivý."

"Štěpán Novotný měl trochu problémy s kondicí, je to ještě velice mladý hráč, stále roste a ta síla přichází až později. Teď už bude záležet na něm, jak dokáže tu kondici a hokej skombinovat, protože on je inteligentní hráč, ale schází mu fyzická síla a tu musí rozvíjet. Vstřelil vítěznou branku, ale na druhou stranu inkasoval už dva góly, defenzivní úkoly plní hůř než ty ofenzivní," uzavírá kouč národního týmu.