HC Energie Karlovy Vary

Hokejové utrpení za jeden bod

K a r l o v y  V a r y - Z utkání s Duklou Jihlava odcházeli karlovarští diváci zklamáni a ještě s bolavými brvami. Energie nastoupila na poslední Duklu rázně, ale z jasné převahy vytěžila v první třetině jen branku Václava Skuhravého. Trápení začalo, když vlastní gól energetiků vyrovnal v další části skóre. Ĺubomír Hurtaj sice dostal domácí opět do vedení, jenže propracovaná totální jihlavská desktrukce slavila nakonec úspěch a po druhém vyrovnání už Karlovarští hlavu nedokázali zvednout. Ani prodloužení nic nezměnilo na tom, že Karlovy Vary remizovaly s Jihlavou 2:2, po třetinách 1:0, 1:1, 0:1 a bezbrankovém prodloužení.
Tipsport Extraliga, 23. kolo, pá 19.11.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Jihlava
2:2p
1:0, 1:1, 0:1 - 0:0
Branky: 18. Skuhravý (Kraus, Kumstát), 37. Hurtaj - 29. Lubina, 45. Lubina (Padělek). Rozhodčí: Bolina - Čížek, Padevět. Vyloučení: 3:7, navíc Hurtaj (K. Vary) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 3000. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2.
Karlovy Vary: Mensator - Bauer, Harant, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, Suur, J. Polák - Dvořák, Alinč, Procházka - Tomík, Kraft, Hurtaj - Kumstát, Skuhravý, Kraus - Krátoška, Lipianský, Košťál.
Jihlava: Suchan - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Zajac, Malena, Šmarda - Vostřák, Bakus, Vala - Hlouch, Padělek, Čachotský - Mareš, Altrichter, Lubina - Rytnauer, Havel, Dolana.

Komentář k utkání

Jihlavští do Karlových Varů dorazili s čerstvou posilou Ladislavem Lubinou i uzdraveným Pavel Vostřákem a ještě před začátkem samotného utkání mohli pogratulovat místní hokejové legendě Františku Potužákovi k významnému životnímu jubileu.

Tým z Vysočiny, přestože výrazně posílen, nedokázal v úvodním dějství domácím konkurovat v žádné herní činnosti. Na Suchana se valil jeden útok za druhým, ale jihlavský brankář se překonával a největší měrou se zasloužil o udržení nadějného stavu do dalších částí hry. Z nepřeberného množství karlovarských šancí vyčnívalo sólo Jakuba Krause přes tři bránící hráče zakončené Kumstátem do brankářových betonů. Branku měl na holi po Aličnově krasobruslařské exhibici volný Harant, jenže prázdnou klec přestřelil. V přesilové hře zase elitní domácí útok roztočil sérii přihrávek, puk se dostal až na hranici brankoviště, kde Kraft mířil do okrytého koutu jihlavské svatyně, ale kotouč jej v rozhodující moment neposlechl. Vrcholící tlak nezužitkoval ani Procházka střelou do Suchanovy brusle. Zasloužené vedení energetikům zajistil až v 18. minutě Václav Skuhravý. Dnes třiadvacetiletý Kumstát s Krausem v rohu kluziště zabojovali, touše se chopil urostlý centr útoku titánů a zpoza branky zasunul mezi levou tyč a beton přemísťujícího se gólmana.

První přestávka a stále ještě přijatelný výsledek Duklu nabudily a ve druhé třetině začala předvádět mnohem důslednější obranu a dokonce se odhodlala i pořádně zaútočit. Do obrovské šance se sice ve vlastním oslabení propracoval Hlavačka, souhru s Tomíkem však do úspěšného konce nedotáhl. A když se Jihlava dostala ke druhé početní výhodě, nečekaně udeřila. Ladislav Lubina napřáhl na modré a jeho ránu tečoval jeden z karlovarských hráčů přesně mezi Mensatorovy betony.

Rozhozená Energie rázem ztratila led pod bruslemi, z čehož vyplynulo množství nepřesností. Hosté se opět stáhli do obranné ulity a pečlivě rozráželi ataky Západočechů už v zárodku. Ještě ke konci prostřední části však byli za svou pasivitu potrestáni. Důrazný Hurtaj protlačil z hranice brankoviště kotouč až za Suchana a tak se šlo i po dvou třetinách do šaten s těsným vedením domácího celku.

To se však velmi brzo změnilo v nerozhodný stav. Jen co Jihlavští přečkali další oslabení, dojeli v útočném pásmu puk, rozhozenou obranu překonal parádní přihrávkou Padělek a osamocený spasitel Lubina podruhé zvedal ruce nad hlavu.

Energetici se nehodlali s vyrovnáním vyrovnat, jenže jejich takřka souvislé dobývání útočného pásma končilo na holích jihlavských beků nebo v rukavicích pozorného Suchana. Nejvíce se strůjce loňského postupu do extraligy zapotil při ráně Haranta od modré čáry, kterou zkrotil na svých betonech. Blízko rozhodnutí měl v poslední minutě Ptáček, jenže jeho křížná dělovka jen proletěla těsně vedle tyče.

Stejný obrázek byl k vidění i v prodloužení. Procházkovy kličky zakončil ranou z blízka Dvořák, Suchan sklapl chrániče pozdě, ale na místě byli pozorní obránci, kteří volný puk vrátili zpět pod svého brankáře. A když Kutlákova ukrytá střela z posledních vteřin skončila opět pouze v lapačce jihlavského mága, odcházeli z ledu spokojení pouze hosté, kteří si připsali první bodový zisk z ledu soupeře od návratu mezi českou hokejovou elitu.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (K. Vary): "Čekal jsem, že zápas nebude jednoduchý. Měli jsme sice převahu, chvílemi to byla hra na jednu branku, ale příležitosti, které jsme měli, jsme nevyužili a přišly dva tresty. Obráncům dnes nic nevyčítám, spíše útočníkům. Totálně se nám nedařily přesilovky."

Petr Fiala (Jihlava): "Přijeli jsme s cílem dobře bránit a po rychlých akcích se dostat do nějakého brejku. Tomu jsme podřídili celých šedesát minut. Pro diváky to nebyl atraktivní hokej, ale pro nás je bod zadostiučiněním, jsme určitě spokojeni. Bod z Karlových Varů je prostě cenný."

Fotogalerie

Související články