HC Energie Karlovy Vary

Junioři opět s plným bodovým ziskem

HC Energie Karlovy Vary - HC Ytong Brno 4:1 (3:1, 0:0, 1:0) K a r l o v y V a r y - Pouhých prvních deset minut stačilo karlovarským mladíkům, aby rozhodli další zápas juniorské extraligy ve svůj prospěch. Během této chvíle totiž brněnskému soupeři nastříleli tři rychlé branky a tento náskok si pohlídali až do konce utkání. Druhou a vítěznou karlovarskou střelu do černého zaznamenal Jan Kudláček, dvěma brankami se blýskl Martin Zaťovič.
Extraliga juniorů, 25. kolo, čt 25.11.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Brno
4:1
3:1, 0:0, 1:0
Branky: 5. Kuběna (Zaťovič, Jan Bauer), 5. Kudláček (Bušta, Hamerle), 7. Zaťovič (Jan Bauer, Kocek), 45. Zaťovič (Kuběna, Jakub Bauer) - 13. Lopuski (Rehák, Zachar). Rozhodčí: Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Karlovy Vary: Jirkův - Mašek, Kocek, Štourač, Kloz, Tomaška, Karpíšek, Hlubuček - Hamerle, Kudláček, Bušta - Sedláček, Gasparik, Jakub Bauer - Zaťovič, Jan Bauer, Kuběna
Brno: Kubeš (7. Švaříček) - Úlehla, Rehák, Černý, Florian, Václavovič, Zachar - Vrba, Šurek, Drdla - Lopuski, Kučera, Foltýn - Petrčka, Rusek, Puček - Smětal, Klimovič, Němec

Komentář k utkání

Tým HC Ytong Brno přijel do Karlových Varů s přetěžkým úkolem a sice ukončit soupeřovu sérii výher na domácím ledě. Moravané se podobně jako Energie potácí na hranici postupu do play-off, a proto se necelá stovka fandů na karlovarském zimním stadionu mohla těšit na zajímavý zápas.

Divákům však mohlo stačit, pokud shlédli pouze první třetinu, neboť v té se na ledě událo vše podstatné. Domácí zaveleli k útoku hned po úvodním hvizdu rozhodčího Svobody a brankář hostů Kubeš musel již v první minutě zasahovat proti nepříjemné střele Bušty. Karlovarští se dostali do tempa i díky dvěma přesilovým hrám po sobě. V té první se sotva dostali do útočného pásma, avšak druhou zužitkovali parádně. Po střele Zaťoviče, kterou Kubeš pouze vyrazil, se z chumlu před brankovištěm prodral Pavel Kuběna a do polo odkryté branky bez potíží skóroval. Potrestaný brněnský hráč se vrátil z trestné lavice, avšak útočné choutky domácích nebyly ještě ukojeny. Uběhlo tak jen 30 vteřin a radovali se podruhé, když Jan Kudláček nepohrdl pěknou Buštovou přihrávkou zpoza branky a přesně trefil mezeru mezi betony nejistého Kubeše. Hosté dostali šanci oklepat se v šesté minutě, trest za napadení si šel odpykat domácí Hlubuček. Tato přesilová hra však soupeře paradoxně srazila ještě více do kolen, když lehkou střelu Martina Zaťoviče procedil Kubeš mezi betony. 3:0. Do branky Brna se pak postavil dlouhán Jan Švaříček, který hlasitými pokřiky povzbuzoval své spoluhráče k lepšímu výkonu. Hosté začali lépe bránit a několikrát se i osmělili k útočným výletům před brankáře Jirkůva. V polovině třetiny pak dostali výhodu přesilové hry a tentokrát si s ní věděli rady. Zacharovu prudkou střelu Jirkův ještě pokryl, na pěknou akci Nikolaje Lopuského byl však již krátký. 3:1. Od této chvíle mohli diváci vidět vyrovnaný souboj. Techniku domácích vynahrazovali hosté svou urputností. Oba brankáři také již chytali spolehlivě, a tak svítil na světelné tabuli po prvních dvaceti minutách stav 3:1.

Do druhé třetiny vstoupili hosté aktivněji. Z jejich přílišné touhy po vstřelení branky však pramenily i chyby v obraně. V 22. minutě tak obráncům Brna ujel karlovarský kanonýr Jakub Bauer, v pohodě chytajícího Švaříčka však pokořit nedokázal. Další obrovskou šanci spálil o pět minut později Bušta, který ač nikým netísněn nedokázal bekhendem přehodit gólmana hostí. Z šancí Karlovaráků stojí ještě za zmínku prudká střela Jakuba Baura v 35. minutě, ani ta však, naštěstí pro Brno, nedokázala rozsvítit červené světlo za brankářem Švaříčkem. Po čtyřiceti minutách tak stále platil stav 3:1.

V poslední třetině bylo na hráčích Energie vidět, že se již šetří na zápas s Havířovem, který je čeká ani ne za 24 hodin. Pokud Brno ještě pomýšlelo na nějakou korekci výsledku, opustila je všechna naděje v čase 44:31, kdy Martin Zaťovič ukončil veškeré pochyby o tom, kdo si dnes odnese plný bodový zisk. Zbytek utkání se již pouze dohrával, ani jeden z týmů se nehrnul do boje, spíše se jednalo o bitvu o střední pásmo. Ani několik vyloučení s výsledkem již nepohnulo, a tak si domácí mohli pogratulovat k dalšímu vítězství.