HC Energie Karlovy Vary

Smůla nekončí, Energie remizovala s Třincem

K a r l o v y  V a r y - Karlovarští hokejisté musí spolknout další hořkou pilulku. Do druhé poloviny základní části extraligy vstoupili výborným výkonem, přesto Třinec na svém ledě neporazili. Spasitelem Ocelářů se stal gólman Vojtek, kterého domácí hráči zasypali padesátkou střel. Z nich se však ujala jediná, ve 20. minutě vyrovnával nejlepší střelec Energie Michal Dvořák. Karlovy Vary tak jen remizovaly s Třincem 1:1, po třetinách 1:1, 0:0, 0:0 a bezbrankovém prodloužení.
Tipsport Extraliga, 27. kolo, út 30.11.2004, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:1p
1:1, 0:0, 0:0 - 0:0
Branky: 20. Dvořák (Kutlák) - 16. Martynek (Král). Rozhodčí: Smeták - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 4:7. Bez využití. Diváci: 2350. Průběh utkání: 0:1, 1:1.
Karlovy Vary: Mensator - Harant, Hlavačka, Bauer, J. Polák, Kutlák, Ptáček, Suur - Kumstát, Alinč, Hurtaj - Krátoška, Kraft, Lipianský - Dvořák, Skuhravý, Kraus - V. Polák, Bednařík, Košťál.
Oceláři Třinec: Vojtek - Rozsíval, Chvátal, Hunkes, Malinský, Podhradský, Mezei - Peterek, Bonk, Hašek - Polanský, Skořepa, Vítek - Martynek, Král, Zbořil - Janků, Kucharczyk, Pavelek.

Komentář k utkání

Reakcí karlovarských fanoušků na nelichotivé výsledky hráčů Energie byly poloprázdné tribuny zimního stadionu. Pro utkání proti Třinci nezůstal v sestavě domácích kámen na kameni, ale ani to nebylo důvodem pro většinu diváků najít si cestu do ochozů. Kde jsou ty časy, kdy se dvě hodiny před zápasem nedalo v hale skoro dýchat, jak byla plná a atmosféra jiskřila jak doutnák od bedny s dynamitem. Hustota diváctva na tribunách připomínala hustotu obyvatelstva na Aljašce a atmosféra byla mrazivá jako tamtéž. Kam kráčíš Energie ( Quo vadis – pro inteligenty) ? Odpověď mohli a měli dát jen a jenom karlovarští hráči. Třinečtí, vědomi si zjevné krize svého hostitele, určitě nechtěli odjet ze západních Čech s prázdnou.

Do první velké šance se dostal již ve druhé minutě hostující Zbořil, ale jeho samostatný nájezd ukončil báječný rozklek Mensatora. Ve 4. minutě sekl Janků střílejícího Kumstáta a po zásluze oslabil hostující tým. Velkou šanci otevřít skóre měl Jiří Polák, ale ve vyložené šanci trefil jen Vojtkovu vyrážečku. První přesilovka Energie se tak odehrála podle partitury předchozích zápasů. Na konci 7. minuty hledal přihrávkou Kumstát najíždějícího Alinče, ale ten prudce letící puk nezpracoval. Smůla domácích v koncovce se projevila při závaru před třineckou brankou v 9. minutě. Kotouč poskakoval před brankovištěm, ale nikdo ho neusměrnil za gólmanova záda. Ve 12. minutě se vzájemnou ruční náklonností počastovali Kraft a Podhradský. Rozhodčí Smeták čte denní tisk a ví, že je třeba tvrdě trestat domácí násilí, proto nelenil a vyloučil oba dva hříšníky. Stejnou alibistickou metodou potrestal v 15. minutě opět drsňáka Podhradského a domácího Skuhravého. Nejdříve s ledovým klidem přehlédl krosček Podhradského a ruku zvedl až při oplácení karlovarského hráče. Tentokrát se při hře 4 na 4 prosadil Martynek a zcela nekryt před Mensatorovou brankou doslova „domydlil“ puk za záda domácího gólmana. 0:1. Opět se stalo to, co diváci tak důvěrně znají z předchozích zápasů. Nedůrazní obránci Energie nechají osamoceného forwarda hostí dorážet tak dlouho, až puk zapadne do síťky. V poslední minutě 1. třetiny Lipianský nedůrazně zakončoval a spálil svou šanci na vyrovnání. Jak se to dělá, mu za pár sekund předvedl Dvořák, když se důrazně prosadil na brankovišti a bekhendem zády k Vojtkovi poslal puk do sítě. 1:1. Domácí si vyrovnání rozhodně zasloužili, protože byli po celou první dvacetiminutovku aktivnějším týmem, i když herní projev byl viditelně upracovaný, chyběla mu lehkost a zdravá drzost.

Tlakem domácích začalo prostřední dějství. Během minuty si Vojtek připsal tři těžké zákroky a přidal je ke 14 úspěchům z první třetiny. Ve 25. minutě mohl rozjásat skalní fanoušky Hurtaj, který převzal na útočné modré výtečnou dlouhou křížnou přihrávku a sám samotinký se řítil na Vojtka. Pokus o bekhendový blafák však domácímu štírkovi nevyšel. Hosté nadále praktikovali důslednou obrannou hru a zakopáni na své polovině čekali na chybu energetiků. Nově sestavený první útok domácích chvílemi zle zatápěl třinecké obraně, lehce se dostával do pásma, rychlými krátkými přihrávkami si dělal prostor v útočné třetině, ale stále chyběla ta poslední přesná a překvapivá gólová střela. V polovině zápasu se do dvou šancí dostala i čtvrtá řada domácích, ale ani ona objemného ale mrštného Vojtka nedokázala překonat. Hosté diváky téměř ničím nebavili, všechno ovšem vynahradil třinecký fanoušek Zbycho, který svými hláškami bavil ne příliš hlučný stadion. „Bavme sa, zme na hokeju“ bude patřit mezi klasiku. Ve 36. minutě zabránil domácím v koncovce Pavelek jen za cenu držení a Energie hrála svou druhou přesilovku. Přes obrovskou snahu a konečně i důraz se jí však nepodařilo vstřelit branku. Ve 39. minutě se mohl mezi úspěšné střelce zapsat Bonk, ale jeho dorážka skončila v ochranné síti za domácí brankou. V následující minutě střílel nebezpečně Král, Mensator byl na místě. Závěr třetiny zvládli lépe hosté, ale ani třetí nebezpečná střela v rychlém sledu za sebou v podání Skořepy neznamenala vedení hostů. Dohrávaný souboj před brankou skončil opět pěstní výměnou názorů a za katr šli Vítek v doprovodu Suura. Druhá třetina byla věrným obrazem té první, chyběly jí jen góly. Blíže k nim měli domácí, jejichž střelecká aktivita byla téměř o 90 % vyšší než třinecká. Poměr zásahů obou gólmanů hovořil jasně : 15 ku 27.

Humorným, ale šťastným zákrokem zachránil svou branku od pohromy třinecký brankář v úvodu poslední dvacetiminutovky. Střelu, která ho zasáhla do ramene a odrazila se nad jeho masku, vyhlavičkoval za sebe. Puk se snesl jen pár centimetrů za břevno na horní síťku branky. Ve 44. minutě minul o milimetry branku hostí Košťál, při Vojtkovi opět stála paní Štěstěna. Ve 46. minutě se nešetrně zachoval Polanský a za vražení na hrazení oslabil svůj tým. Vojtek se ocitl ve spršce střel, ale přežil oslabení bez úhony. Hned v další minutě se opět vylučovalo na straně Třince, pykat šel Martynek za hákování. Tentokrát se domácí chybami v rozehrávce připravili o šanci ohrozit Vojtka sami. Chvíli po návratu Martynka si šel odpočinout domácí Skuhravý za hrubost. Třinec se tak dostal ke své první přesilovce v zápase. Hosté napodobili domácí hráče a vyšli střelecky naprázdno. Tlak Energie rostl minutu od minuty, ale volné místo mezi tyčemi a Vojtkem, kudy by mohli puk propašovat do síťky, nemohli domácí střelci stále nalézt. Čtyři jasné gólové šance během 57. minuty přivedli domácí publikum skoro k zoufalství. Téměř všichni hráči první formace se mohli zeptat Vojtka, kam ho chce, ale trefovali jen jeho rozložité tělo. Ani 19 střel za poslední třetinu nepohnulo stavem ve prospěch Energie.

Třinečtí doslova s „obrovskou klikou“ vytěžili z minima maximum. V prodloužení už mohli svůj výkon jen vyšperkovat. Třinec v nastaveném čase otevřel hru, snažil se o druhý bod, ale tři nebezpečné střely, které na Mensatora hosté vyslali úspěšné nebyly. Střelecká mizerie domácích také neskončila a tak se oba týmy rozešly i po prodloužení smírně.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Karlovy Vary): "Vypracovali jsme si hodně brankových příležitostí, ale bohužel jsme je neproměnili. Po posledních výsledcích jsme však rádi, že máme alespoň bod. I když opakuji, škoda těch šancí."

Pavel Marek (Třinec): "Přijeli jsme hrát z obrany, čekat na chyby a chodit do brejků. To se nám v první třetině dařilo, dostali jsme se do vedení, ale byla škoda, že jsme ho neudrželi do konce třetiny. Ve druhé části hry nás podržel brankář Vojtek. Ve třetí třetině byl v tlaku vždy ten, kdo hrál přesilovku, v prodloužení už výraznější šance nebyla."

Fotogalerie

Související články