HC Energie Karlovy Vary

Sparta ukázala své umění i ve Varech

K a r l o v y  V a r y - Hokejisté Sparty, kteří v závěru loňského roku úspěšně bojovali na prestižním Spenglerově poháru v Davosu, navázali na výborné výkony i v utkání s Energií. První třetina sice byla v režii domácích, které do vedení dostal kuriózním gólem Lukáš Pech, jenže ve druhé části začali Pražané mnohem lépe bruslit a Karlovy Vary jasně přehráli. S lehkostí kombinující sparťané neušetřili ani Romana Málka a pěti brankami mu přichystali nejhorší porážku v karlovarském dresu. Po třetinách 1:0, 0:3 a 0:2 podlehla Energie Spartě 1:5.
Tipsport Extraliga, 37. kolo, út 4.1.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
1:5
1:0, 0:3, 0:2
Branky a nahrávky: 5. Pech (Bednařík) - 27. Ton (Broš, Richter), 33. Hlaváč (Jan Hanzlík), 35. Netík (Kašpařík, Řezníček), 46. Netík (Pilař), 56. Ton (Marek). Rozhodčí: Turčan - Charvát, Pešek. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 2860. Třetiny: 1:0, 0:3, 0:2.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Hlavačka, Krajíček, J. Polák, Harant, Suur - Hurtaj, Alinč, V. Polák - Krátoška, Kraft, A. Nedorost - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Pech, Bednařík.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, Řezníček, Richter, Schnábel, L. Procházka - Kratěna, D. Výborný, Hlaváč - Marek, Chabada, Ton - Broš, P. Nedvěd, Kašpařík - Netík, J. Straka.

Komentář k utkání

Hvězdami nabitý, atraktivní pražský soupeř karlovarských hokejistů dnes večer tolik diváků jako na předchozí dva sváteční domácí duely do ochozů zimního stadionu v Dolní Kamenné nepřilákal. Zdá se, že začátek prvního pracovního týdne v roce 2005 byl pro část z nich tak náročný, že svou přítomnost na hokeji raději oželeli. Hlasy z týmu domácích energetiků, který nemá prakticky co ztratit zato mnoho získat, již před zápasem zněly velmi odhodlaně. Domácí kapitán se sparťanskou minulostí František Ptáček dokonce věřil, že Sparta bude po náročném programu Spenglerova poháru unavená a poskytne tak domácím možnost urvat vytoužené tři body.

Již ve druhé minutě zápasu hákoval Marek Košťála a dosud ne příliš rychlé tempo nabralo v domácí přesilovce na obrátkách. Do gólových šancí se hned po sobě dostali Kutlák a Vojtěch Polák. Při sparťanském gólmanovi však stálo štěstí. V polovině 5. minuty se však naprosto neuvěřitelně trefil Lukáš Pech. Po nájezdu od modré vypálil z kruhu, jeho první střelu Pöpperle vyrazil směrem do rohu, karlovarský střelec však puk zachytil a nekoncentrovaného brankáře překonal takřka z nulového úhlu. 1:0. Šanci vyrovnat měli sparťané v přesilovce při vyloučení Kutláka. Paradoxně však mohli skórovat domácí. Suurovu jedovku vyrazil Pöpperle jen s velkým vypětím. Domácí hráli velmi koncentrovaně a ve svém obranném pásmu důsledně pokrývali sparťanské útočníky. Sami pak hrozili z rychlých protiútoků. Ve 12. minutě jeden z karlovarských nájezdů zabrzdil nedovoleně Netík. Druhá přesilovka Karlových Varů přinesla opět hodně vzruchu před brankou hostí, ale skóre se nezměnilo. V 15. minutě zbytečně oslabil své mužstvo Alinč, který se ohnal holí po hráči Sparty, který ho mimo zraky rozhodčích tvrdě krosčekoval. Síly na ledě se ovšem vyrovnaly po minutě a osmi sekundách. Pilař podrazil Nedorosta a šel za katr. Ani zkrácená přesilovka domácích se stavem nepohnula. Na začátku poslední minuty úvodního dějství se ke slovu dostal Nedvěd. Sám před Málkem střílel do brankářových betonů. Následná strkanice na brankovišti vynesla sparťanům další přesilovku. Vyloučen byl Košťál za hrubost. Celkově přinesla 1. třetina nepříliš pohledný, ale takticky a rychle vedený boj, ve kterém byli šťastnější domácí.

V úvodu prostřední třetiny dohrávala Sparta přesilovou hru, ale domácí hráči ji do žádné vážnější akce nepustili. Stále aktivnější domácí se prezentovali od 23. minutě narůstajícím úsilím o ztečení sparťanské branky. Krátoškův pokus o teč skončil vysoko nad a i další závar třetí útočné řady skončil jen valnou hromadou ve sparťanském brankovišti. Hosté se celkem nenápadně začali také dostávat do tempa, ale vázla jim finální přihrávka. Ve 27. minutě přeci jen uhodilo. Rychlá spolupráci Broše a Tona přinesla hostům vyrovnání. Sparta zařadila vyšší rychlostní stupeň a rázem ji bylo na ledě plno. Techničtí hráči ukazovali své umění především ve hře jeden na jednoho. Ve 29. minutě se mohli domácí trochu oklepat při své další přesilovce. Největší šanci spálil Polák, který váhal se střelou tak dlouho až vyjel z příznivého střeleckého úhlu. V 31. minutě nahrával Suur před branku, ale Kraft puk za Pöpperleho záda nedostal. Na druhé straně se elegantně prosmýkl obranou domácích Hlaváč a střelou nad pravé rameno nedal Málkovi šanci. 1:2. Snaživé domácí srazil do kolen další sparťanský gól. Tomáš Netík objel nikým neatakován branku a střelou mezi Málkovy betony zvýšil na 1:3 pro Spartu. Na omluvu gólmana Energie je třeba podotknout, že čelil Netíkově střele bez hokejky, kterou ztratil při kontaktu s domácím bekem Hlavačkou. Domácím ztěžkly nohy a slova karlovarského kapitána o možné únavě hráčů Sparty působila v těchto chvílích trochu jako černý humor. V polovině 39. minuty byl vyloučen Chabada a domácí měli šanci dostat se zpátky do zápasu. Do druhé sirény se však vůbec neprosadili.

Od první sekundy poslední třetiny bylo zřejmé, kdo je pánem na ledě. Elegantní a rychlé bruslení sparťanských hráčů působilo tak, že domácí hráči proti nim vypadali nešikovně a nešťastně. Ve 46. minutě si odražený puk před Málkem vyzvedl Netík a zápas byl vyřešen. 1:4. Ve 49. minutě byl vyloučen Hlavačka a diváci tiše sledovali rychlý pohyb puku mezi holemi sparťanské přesilovkové formace. Gól nepadl jen díky Málkovu postřehu. Energie se dostala ke slovu v 41. minutě, ale Hlavačkova střela z úhlu skončila jen na pravé tyčce sparťanské branky. Skóre se pohnulo znovu v 56. minutě. Při přesilovce Sparty poslal hosty do čtyřbrankového vedení Ton. Necelé tři minuty před koncem byl vyloučen Nedvěd za seknutí Vojtěcha Poláka. Ani v přesilovce již domácí neměli žádnou šanci výtečné hosty jakkoli ohrozit. Od poloviny druhé třetiny dominovala jednoznačná hráčská kvalita Sparty a bojovnost domácích byla jen neškodnou zbraní. Sparta si po výborném výkonu odváží z Karlových Varů tři body.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "V první třetině jsme byli aktivnější. Sparta čekala, co budeme hrát. Při troše štěstí jsme mohli nějaký gól i přidat. Od druhé třetiny jsme ztratili pohyb, špatně jsme bruslili. Naše mužstvo nemělo sílu na celých 60 minut. Pět zápasů v deseti dnech plus cestování se na něm podepsalo, k tomu Sparta má kvalitní hráče do kombinace a to rozhodlo."

Slavomír Lener (Sparta Praha): "První třetina měla průběh, jaký jsme očekávali. Byli jsme ztuhlí, neměli správný pohyb. Spenglerův pohár nás poznamenal. Domácí hráli dobře a agresivně, měli jsme štěstí, že nedali další gól, stav 0:1 byl přijatelný. Od vyrovnání v druhé třetině a následného Hlaváčově gólu získalo mužstvo sebevědomí, mělo dobrou kontrolu nad kotoučem a hrálo to, co mu bylo vlastní v Davosu. Jsme rádi, že zápas máme za sebou s tímto výsledkem."

Fotogalerie

Související články