HC Energie Karlovy Vary

Málek zkrotil smečku Tygrů

K a r l o v y V a r y - Hosté z Liberce ze začátku Energetiky evidentně přehrávali, ale jejich tažení vykolejilo v 9. minutě první třetiny, kdy byl Radim Vrbata poslán předčasně do sprchy za brutální zákrok u hrazení. Domácí pětiminutovou přesilovou hru využili zásluhou Lukáše Krajíčka, který ještě v té době netušil, že jeho branka bude vítězná. Karlovy Vary si tak připsaly cenné vítězství v boji o play-off.
Tipsport Extraliga, 41. kolo, čt 20.1.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
3:0
1:0, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 13. Krajíček (Hlavačka), 23. Pech (Harant), 33. Skuhravý (Kucharczyk). Rozhodčí: Mikula - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:4, navíc R. Vrbata (Liberec) na 5 min. a do konce utkání, Vaic (Liberec) na 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 2700.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Suur, Krajíček, Hlavačka, Harant, Polák Jiří, Bauer - Polák Vojtěch, Pech, Kraft - Košťál, Hurtaj, Nedorost Andrej - Skuhravý, Alinč, Bednařík - Dvořák, Kucharczyk, Procházka Milan
Liberec: Hnilička - Šmíd, Jiruš, Modrý, Moravec, Fischer, Duben, Jareš - Čermák, Rataj, Tomajko, Vrbata, Kotalík, Nedorost Václav - Vaic, Podkonický, Procházka Stanislav - Rozsíval, Plodek, Víšek

Komentář k utkání

Staré přísloví tvrdí, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky, hokejistům Energie se to však už v předchozích dvou sezónách dokonale povedlo. Byly to právě nezvládnuté zápasy domácích proti libereckým Tygrům ve čtvrté čtvrtině základní části extraligy, které poslaly karlovarské naděje na premiérovou účast v play-off do roviny teorie, či je úplně pohřbily. Od té doby odteklo v řece času mnoho vody a Energie dnes opět stála před stejným problémem. Sebevědomé liberecké šelmy, namlsané řadou posledních úspěchů, se staly opět osudovým soupeřem Karlových Varů. První sekundy zápasu se v ničem nepodobaly předchozím dvěma zápasům na domácí půdě, kdy Energie své soupeře v první desetiminutovce doslova převálcovala. Oboustranně opatrný hokej, při němž se oba soupeři snažili nepustit toho druhého do šance trval až do 7. minuty, i přes náznaky šancí na obou stranách. Největší gólovou šanci měl na své hokejce Bednařík v 6. minutě, kterému od brankové čáry přihrál Dvořák. Hnilička však byl na místě. Znatelný tlak si vytvořili hosté v první přesilovce v oné přelomové 7. minutě, kdy musel ledovou plochu nedobrovolně opustit Dvořák za hákování. Tygři svou přesilovku nezužitkovali a hned po návratu vyloučeného Dvořáka se dopustil kriminálního zákroku Vrbata, který si pro svůj atak vybral právě navrátilce z trestné lavice. Vyfasoval zcela po zásluze 5 minut plus do konce zápasu za vražení zezadu. Úvodní část přesilovky se domácím hrubě nevedla a více než dvě minuty se nedokázali usadit v útočném pásmu. Ani poté se hra domácích nijak zvlášť dobře nevyvíjela a Tygři v pohodě střežili a čistili prostor před Hniličkou. Na začátku 13. minuty se však z čista jasna ujala střela Lukáše Krajíčka od modré. Puk si našel cestu mezi Hniličkovými betony. 1:0. Za dalších necelých třicet sekund byl vyloučen hostující Podkonický a před domácími se otevřela šance hrát bez 5 sekund celou jednu minutu přesilovku 5 na 3. Tuto možnost již však nezužitkovali. Hosté předváděli velmi tvrdý, místy až za hranicí regulérnosti se pohybující hokej, který dělal energetikům problémy hlavně při přechodu středního pásma. Od sedmnácté minuty se při hře 4 na 4 domácí více prosazovali, chvílemi připomínala hra karlovarského kvarteta spíše přesilovku. Útočnou aktivitu domácích zastavilo až vyloučení Nedorosta v polovině 19. minuty za podražení. Přesilovkový tlak hostí dostal Energii do nesnází, ale až do první sirény svou branku uhájila.

Dohrávaná přesilovka hostí v úvodu druhé třetiny větší nebezpečí pro Málkovu branku neznamenala. Ve 23. minutě předvedl na druhé straně skvělou individuální akci Lukáš Pech. Po Harantově přihrávce elegantně přešel u mantinelu přes obránce hostí a tvrdou ranou z úhlu pod víko „vyřešil“ problém jménem Hnilička. 2:0. K nevoli domácího publika pouštěl rozhodčí Mikula stále ostřejší zákroky Tygrů. Zejména u hrazení častovali hosté domácí hráče sériemi z daleka viditelných hrazdiček mířených do týla či na hlavu. Ve 27. minutě se zaskvěl Roman Málek proti šanci Kotalíka i dorážce Modrého, kteří se po sérii přihrávek dostali do 100% gólové šance. Tato možnost nabudila Tygry ke zvýšenému tempu a z toho plynoucímu tlaku na domácí branku. Ve 29. minutě byl navíc vyloučen Skuhravý za hru vysokou holí a otevřel tak ještě více cestu k Málkově svatyni. Liberečtí roztočili přesilovkový kolotoč, když si z první ve velké rychlosti předávali puk. Sevřený obranný val energetiků je však do koncovky nepustil. Karty se obrátily ve 32. minutě, když šel na trestnou liberecký Procházka. Domácí přesilovka sice nebyla tak efektní, jako ta liberecká, o to však efektivnější. Václav Skuhravý si našel puk po své odražené střele a na druhý pokus propálil z mezikruží Hniličku potřetí. 3:0. Při hře 4 na 4 se do obrovské šance dostal Andrej Nedorost. Hnilička však jeho samostatný nájezd od modré bravurně vychytal. Vzápětí se mohli radovat hosté, puk prošel mezi Málkovými betony po střele Jiruše, ale Hurtaj chladnokrevně zachytil pomalu se ploužící gumovou placku před čárou a vyvezl ji do bezpečí. Závěr třetiny sehráli domácí opět v oslabení, neboť svou tvrdost u hrazení přehnal tentokrát Dvořák.

Zbylých 21 sekund přesilovky v úvodu poslední třetiny nedokázal Liberec využít ani k tomu, aby se dostal do útočného pásma a tak se následný boj přenesl především do středního pásma. Soustředěný výkon domácích nedovolil Tygrům prakticky nic a sami se postupem času dostávali do slibných brejkových situací. Šance Dvořáka a následně Nedorosta vypadaly nadějně, Hnilička je však ustál. V 50. minutě se dostal do zajímavé příležitosti Kraft, ale z ostrého úhlu přestřelil. Za tohoto dění na ledové ploše byl zápas prakticky rozhodnut a většině fanoušků se jevilo, že domácí chtějí zodpovědným a obětavým výkonem pomoci Málkovi k druhému shut-outu. Rozhodčí ctil tradici z předchozích třetin a v posledních dvou minutách opět poslal Vary do čtyřech. Krajíček pykal za přílišnou hrubost. Hosté již ani náznakem Málka neohrozili a tak si největší domácí hvězda mohla vychutnat po zásluze skandovaný potlesk za čisté konto i vzácné tři body.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Karlovy Vary): "Mužstvo musím pochválit a poděkovat mu za předvedenou hru i dobrý výkon po taktické stránce po celých 60 minut. Hráli jsme trpělivě, nehrnuli se zbrkle dopředu a čekali na příležitost. Vedoucí gól nás ještě posílil."

Karel Dvořák (Liberec): "Domácím mohu jen poblahopřát. V nasazení nás jednoznačně předčili. V první třetině jsme se dopustili zbytečných faulů a oslabení není naše silná stránka. To, co jsme si vypracovali, Málek s lehkostí pochytal. Domácí vyhráli zaslouženě."

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 20.1.2005

Takticky dokonalý výkon drží Energii ve hře