HC Energie Karlovy Vary

Takticky dokonalý výkon drží Energii ve hře

K a r l o v y  V a r y - Maximální zodpovědnost, nasazení a dodržení taktických pokynů dopomohly karlovarské Energii k plnému bodovému zisku ze čtvrtečního souboje s libereckými Bílými Tygry. Silný soupeř dlouho nepříjemně dorážel na branku Západočechů, dva přesné zásahy v prostřední části hry z holí Pecha a Skuhravého jej však srazily k zemi. Výborný kolektivní výkon podtrhl svým nejlepším vystoupením v karlovarském dresu bezchybný gólman Roman Málek. Utkání jsme hodnotili s důrazným obráncem Tomášem Harantem.
V posledních domácích zápasech se stalo dobrým pravidlem, že karlovarští hráči zaskočili svého soupeře mocným nástupem. Čtvrteční souboj byl však poněkud odlišný. Energie se zpočátku soustředila především na zodpovědnou defenzívu, nesmělé útočné snahy dlouho ztroskotávaly na zformované liberecké obraně nebo přesných zásazích brankáře Hniličky. „Nevyšel nám zápas v Třinci. Všichni hráči si uvědomili, že je potřeba hrát na sto procent z obrany a z toho potom vycházet. Podařilo se nám dát ještě v první třetině gól, což nás psychicky povzbudilo. V závěru úvodní části jsme ubránili ještě oslabení a to všechno nás dostalo do zápasu,“ hodnotí skvěle takticky zvládnutý duel slovenský obránce ve službách Karlových Varů Tomáš Harant.

Prvních deset minut bylo na ledě vcelku divokých. Hlavní rozhodčí Mikula zůstával dlouho benevolentní i k ostřejším zákrokům, a tak nebylo divu, že se kolem mantinelů začalo pořádně jiskřit. Na vše nakonec doplatil Michal Dvořák, kterého v prostoru před střídačkami likvidačně fauloval Radim Vrbata. Mladý útočník si za tento počin vysloužil pětiminutový trest plus trest do konce utkání. “Liberec na nás vyběhl trošku tvrdě, napadali nás, což jsme nečekali. Ale nakonec jsme se s tím srovnali dobře,“ zůstává klidný odchovanec Žiliny.

Jedním z rozhodujících momentů zápasu byla pravděpodobně trefa z hole Lukáše Krajíčka v předposlední minutě dlouhé přesilovky. Do té doby však domácí nedokázali v početní výhodě založit souvislou útočnou akci a z ochozů se začal ozývat i pískot. “Branka v přesilovce nám hodně pomohla, i přesto, že se nám početní výhoda dlouho nedařila,“ potvrzuje urostlý bek důležitost využité výhody.

V obávané druhé části se energetici zásluhou parádní rány Lukáše Pecha od levého mantinelu a dalšího zásahu v přesilovce z hole Václava Skuhravého dostali do tříbrankového vedení: „Když jsme dali třetí gól, věřil jsem, že už utkání nepustíme. Bylo to pro nás takové uklidňující.“

Třetí dvacetiminutovka přinesla v podání Karlových Varů maximálně soustředěný výkon v obraně a také několik pěkných příležitostí náskok ještě zvýraznit. To se sice nepovedlo, ale i tak si mohla karlovarská družina po závěrečném hvizdu vychutnat zasloužené ovace, brankář Roman Málek navíc druhé čisté konto v sezóně podpořené 45 bezchybnými zásahy. „Trenér jasně říkal, že se nemáme pouštět nikam dopředu, že máme hrát zodpovědně do obrany. To jsme se snažili plnit, Liberec navíc začal působit takovým odevzdaným dojmem, takže závěr už byl celkem v pohodě, usmívá se hokejista, který Energii posílil v průběhu letošního ročníku z moskevského Dynama.

Liberecký trenérský asistent Karel Dvořák po utkání především vyzdvihl dnešní kvality soupeře: „Můžu domácím jenom poblahopřát, protože si myslím, že nás předčili v bojovnosti a nasazení. V první třetině jsme udělali několik zbytečných faulů, za které jsme byli potrestáni. Oslabení je naší slabinou a bohužel jsme v něm opět dostali dvě branky. Šance, které jsme si vypracovali, Málek s lehkostí pochytal. Domácí vyhráli zaslouženě.“

Velice spokojený mohl být karlovarský kouč Radim Rulík: „Musím mužstvo pochválit za předvedenou hru. Dnes jsme předvedli velmi dobrý výkon po taktické stránce, hráli jsme trpělivě, nehrnuli jsme se dopředu, když šance nebyla a čekali jsme na svoje příležitosti. A ty přišly. Sice jsme všechny nevyužili, ale podařilo se nám jít do vedení, což nás samozřejmě posílilo.“

Související články

Reportáž | čt 20.1.2005

Málek zkrotil smečku Tygrů