HC Energie Karlovy Vary

Balancování na tenkém ledě pokračuje

P l z e ň - Ambice po vítězství podpořil v Energii v nedělním utkání především Roman Málek. Ale ani jeho odhodlání zopakovat malý loňský zázrak a dotáhnout odepisovaný tým do play-off nezapůsobilo na osud natolik, aby Karlovým Varům daroval tři magické body. Od úvodního buly se domácí do svého soka s chutí zakousli, Lasselsberger se pral jako o život a využíval každé chyby Západočechů. Energie byla nakonec za bojovnost a trpělivost odměněna jediným bodem za remízu v prodloužení. O tom, kdo postoupí a kdo zůstane, se tedy rozhodne na jiných kluzištích v následujících dnech.
Tipsport Extraliga, 46. kolo, ne 6.2.2005, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
2:2p
1:1, 1:1, 0:0 - 0:0
Branky: 13. Pospíšil, 35. Duda (Martin Straka) - 20. Skuhravý, 23. Milan Procházka (Hurtaj). Rozhodčí: Trombík - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 5:4, navíc Duda, Marshall, Trnka 5 minut + do konce utkání - Hlavačka 5 minut + do konce utkání, Skuhravý 10 min. a 5. min + do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7611.
Plzeň: Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, L. Procházka, Výtisk - Duda, Martin Straka, Andrašovský - Paroulek, D. Pospíšil, D. Moravec - Adamský, Michal Straka (33. Kudrna), Matějovský.
Karlovy Vary: Málek - Ptáček, Kutlák, Harant, J. Polák, Bauer, Hlavačka, Krajíček - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál (14.- 17. Bednařík) - Dvořák, Kraft, A. Nedorost - Milan Procházka, Pech, Hurtaj.

Komentář k utkání

Už dlouho nemělo střetnutí Plzně s Karlovými Vary takový náboj jako v posledním západočeském derby letošní sezóny. Oba soupeři urputně bojují o účast v play-off, před dnešním duelem je v tabulce dělilo pouhých pět bodů. Energii posílila sebevědomí výhra nad lídrem tabulky ze Zlína v sobotní televizní dohrávce. Na plzeňském ledě se navíc poprvé v karlovarském dresu představil Roman Málek.

Utkání začalo hned od úvodního buly za mohutné podpory obou fanouškovských táborů pěkně zostra. Puk do třetiny hostů nebezpečně zatáhl Martin Straka, hned z protiútoku Pejchar krotil puk po střele Haranta. Plzeňský gólman si sáhl na kotouč i o pár okamžiků později, když lapačkou lízl střelu Nedorosta, po které puk skončil na brankové síti. Ve 12. minutě Andrašovský pěkně přenechal Dudovi, jeho bomba však mířila těsně mimo. Zaplněný plzeňský stadion se ale radoval hned vzápětí. Kapitán Pospíšil prolomil své střelecké trápení a přesným švihem poslal puk do pravého růžku Málkovy branky - 1:0. Domácí povzbuzeni gólem si i nadále udržovali mírnou převahu. Od modré střílel Duda, k tyčce zkoušel zasunout Matějovský. Energie však stačila ještě před první sirénou vyrovnat. Necelou minutu před koncem třetiny po vyhraném vhazování puk kolem tyče protlačil Skuhravý - 1:1.

Diváci, kteří se o přestávce zapomněli u stánku s občerstvením, neviděli brejk Andrašovského po půl minutě hry. Slovenský útočník po nájezdu z levé strany rozezvučel tyčku brankové konstrukce. Třetí gólový moment zápasu tak přišel až o tři minuty později. Hurtaj objel branku a našel Procházku, který se díky srážce dvou hráčů ocitl v ideální střelecké pozici - 1:2. Domácí dostali šanci na vyrovnání ve 24. minutě, když po závaru modrobílých Nedorost zalehl puk v brankovišti. Rozhodčí správně nařídil trestné střílení, jehož se ujal David Pospíšil. Střelec první branky zápasu zkusil najít skulinu mezi Málkovými betony, brankář hostí se ale nachytat nenechal. Plzeň dobře chytajícího Málka zaměstnávala především střelami z větší vzdálenosti. Výjimkou byla šance Matějovského, který dloubl do puku poskakujícího v brankovišti, kotouči se ale do branky prozatím nechtělo. Jinak tomu bylo v 35. minutě. Duda bekhendem přesně zamířil pod horní tyčku, radost mu však překazil sudí, který se jel poradit s videorozhodčím. Ten však gól uznal a Duda si mohl naplno vychutnat radost z vyrovnání - 2:2. Emoce, které duel provázely už od začátku, vzplály po důrazu Adamského před brankou. Skuhravý za protesty obdržel desetiminutový osobní trest. Pískalo se po pádu Radka Dudy, který rozhodčí Trombík posoudil jako nafilmovaný a Dudu vyloučil.

Třetí část hry zahájil pohlednou kličkovanou Kudrna. V 50. minutě si vybruslil Hurtaj a podobně jako Andrašovský trefil tyčku. Při hře čtyři na čtyři Moravec přenechával Jindřichovi, v dohrávané přesilovce nebezpečně tečoval Paroulek. Málek ale odolal i při střele Martina Straky, kterou jen z povzdálí sledoval, jak projela brankovištěm. Další potyčka se před brankou hostí strhla po velké příležitosti Adamského. Třetí třetina patřila jednoznačně domácím, kteří Energii přestříleli poměrem 15:3, skóre ale i úderem šedesáté minuty zůstalo nerozhodné.

Ani nastavená pětiminutovka, ve které měla mírně navrch Plzeň, vítěze nepřinesla. V úplném závěru se po zákroku Dudy na Kumstáta se strhla téměř kanadská bitka, do které se zapojila většina hráčů z obou týmů.

Ohlasy trenérů

Ivan Vlček (Plzeň): "Věděli jsme, že Vary u nás budou bránit, což se také potvrdilo. Byl to ale zajímavý zápas pro diváka, my jsme bohužel udělali při trefách hostů zbytečné chyby. V závěru jsme sice byli lepší, ale štěstí už nám nepřálo. Přesto musím kluky pochválit, protože hráli až do konce nadoraz."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Bylo to velice dramatické utkání, hrané ve velkém tempu. My jsme měli v nohách včerejší zápas se Zlínem. Důležité bylo, že jsme v první třetině dokázali vyrovnat, postupně nám pak sice začaly trochu docházet síly, přesto si myslím, že remíza je asi spravedlivá. V prodloužení jsme se už soustředili na obranu, protože jsme chtěli remízu."

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 10.2.2005

S bodem jsme spokojeni, pořád je o co hrát!