HC Energie Karlovy Vary

Věříme, že se multifunkční arény dočkáme, říká generální manažer Miroslav Vaněk

Město Karlovy Vary patří v České republice k těm nejznámějším. Jeho slávu šíří populární lázně i jeden z nejuznávanějších filmových festivalů v Evropě. Po sportovní stránce město nejvíce popularizuje lední hokej. Ten se zatím hraje na zastaralém zimním stadionu, který je pro potřeby extraligy nevyhovující. Již delší dobu se na internetu i v dalších médiích spekuluje o výstavbě nové multifunkční arény, která by se stala domovem karlovarských hokejistů. O vyjádření k tomuto tématu jsme požádali generálního manažera HC Energie Miroslava Vaňka. „Vedení HC Energie Karlovy Vary věří, že v dohledné době vyroste v Karlových Varech nová multifunkční aréna, která se stane chloubou města a celého karlovarského kraje,“ věří čelní představitel klubu.
O výstavbě arény se šíří řada fám, výstavba arény patřila před komunálními volbami na podzim 2002 k předvolebním trumfům řady politických stran. Mnozí fandové nešetří výčitkami ani směrem k hokejovému klubu, kterému dávají za vinu, že stavba stadionu ještě nebyla zahájena. „Rád bych zdůraznil, že investorem celé akce je město Karlovy Vary, nikoliv náš klub. Klub se snaží pouze lobbovat a přesvědčovat všechny zainteresované – politiky, významné firmy a další, kteří mohou k realizaci stavby pomoci. Snažíme se jim vysvětlit, že Karlovy Vary jsou jinak skvěle vybavené město s výborným zázemím – mají letiště, prvotřídní hotely, jsou lukrativní pro turisty ze zahraničí i ze všech koutů České republiky. Existují všechny předpoklady k tomu, aby diváci tuto halu při nejrůznějších příležitostech zaplnili do posledního místečka. V hale se kromě nejrůznějších sportovních a kulturních akcí (hokejové zápasy, tenisový turnaj, vrcholné podniky ve všech druzích halových sportů např. hokejbalu, volejbalu, košíkové, futsalu, florbalu či gymnastika, koncerty) mohou konat i společenské příležitosti, jako jsou třeba kongresy. Vedení reprezentace má zájem pořádat v Karlových Varech dvakrát ročně soustředění národního týmu. Nemluvě o tom, že tento zájem projevují i mládežnické reprezentace do 20, 18, 17, 16 let. My bohužel ve stávající hale nejsme schopni tomuto zájmu vyjít vstříc,“ vysvětluje Miroslav Vaněk.

Přestože se hala zatím stavět nezačala, první kroky k zahájení stavby již byly podniknuty. „K dnešnímu dni byla zpracována studie investičního záměru, poté následovalo zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí. Ta je již také hotová. Územní rozhodnutí na stavbu by mělo být schváleno nejpozději do června 2005,“ popisuje generální manažer. Poté budou navazovat další kroky, které umožní skutečné zahájení stavby. „V období březen-duben 2005 bude zahájena práce na projektové dokumentaci pro stavební povolení a pokud vše bude pokračovat dle plánu, v prosinci 2005, s rezervou v únoru 2006, bude vydáno stavební povolení na tuto stavbu,“ dává Vaněk k dispozici harmonogram prací.

Stále však není jisté, že hala opravdu bude postavena. Tomu bude nutné vyřešit otázku finančních prostředků, které stavbu zaplatí. „Souběžně s uvedeným procesem probíhá to nejdůležitější z celé akce a to jsou desítky a desítky jednání o zabezpečení financování celé akce. Jelikož se jedná o investiční záměr v rozsahu mnoha stovek miliónů korun, je nutné, aby spolu s městem se na investičním záměru podílel také krajský úřad a bylo též využito všech možných i nemožných dotačních grantů ať už od státu či z Evropské unie. Už jsou přislíbeny první peníze od státu na infrastrukturu spojenou s multifunkční arénou. To jsou první dotační peníze, které město v souvislosti s novou halou dostalo na letošní rok.“

Multifunkční aréna by měla vyrůst v sousedství atletického stadionu Závodu míru. Měla by mít kapacitu okolo 6000 diváků. „Domnívám se, že tato kapacita je pro město Karlovy Vary naprosto dostatečná, vzhledem k velikosti města, kraje a počtu obyvatel. Navíc větší kapacita není možná ani z technických důvodů. Zvýšení kapacity by znamenalo přistavět nové patro, což by celou stavbu výrazně prodražilo,“ vysvětluje Miroslav Vaněk. Hala by se měla svými parametry podobat hale v Liberci. „Celou akci s libereckými kolegy konzultujeme. Několikrát jsme se byli na výstavbu arény podívat. Já osobně považuji libereckou halu za jednu z nejhezčích a nejlépe řešených hal v České republice. Kdo si chce udělat představu o tom, jak by mohla vypadat naše multifunkční aréna, ať se zajede podívat do Liberce. Samozřejmě nebude totožná, ale bude se jí velmi podobat.“

O tom, zda se nakonec stavba bude realizovat, rozhodnou zastupitelé. „Vedení našeho klubu je k celé akci přizváno jako odborný konzultant. Finální rozhodnutí je však na městských zastupitelích. Oni jediní mohou rozhodnout o tom, zda v Karlových Varech bude nebo nebude stát multifunkční aréna,“ říká Miroslav Vaněk, který zároveň připomněl, že v roce 2002 byla stavba arény jedním z témat předvolební kampaně. „Věřím, že všechno dobře dopadne,“ dodává.

Na otázku, kdy by aréna v Karlových Varech mohla stát, si však netroufá odpovědět. „Můj osobní názor je ten, že co se týká územních a stavebních povolení, vše bude dotaženo do zdárného konce tak, jak jsem výše nastínil. Hlavní otázkou je finanční zajištění. Stavba haly v Liberci trvá přibližně rok a půl. Vedení klubu má samozřejmě velký zájem na tom, aby multifunkční aréna v Karlových Varech vyrostla. Naše stávající hala nesplňuje vůbec žádné parametry na extraligovou arénu 21. století. Fanoušci by si zasloužili daleko kulturnější prostředí. Naše stávající hala je nejhorší v extralize, ač vedení Energie dělá v rámci možností každý rok alespoň ty nejnutnější vylepšení v rámci finančních možností. Věřme, že se vše podaří dotáhnout do konce a multifunkční aréna v Karlových Varech opravdu vyroste,“ dodal na závěr generální manažer Energie Miroslav Vaněk.