HC Energie Karlovy Vary

Bleskové protiútoky Pražanů rozesmutněly fanoušky Energie

K a r l o v y  V a r y - Letošní extraligový ročník skončil pro energetiky těsnou porážkou s pražskou Slavií. I přes neveselý závěr a nepostup Západočechů do vyřazovacích bojů, zůstane sezóna 2004/05 zapsána v kronice klubu jako bodově druhá nejúspěšnější v historii. Poslední položku v nabitém kalendáři základní části jsme hodnotili s odchovancem karlovarského hokeje Vojtěchem Polákem.
Bezprostředně po hvizdu, který pro karlovarské hokejisty ukončil extraligový ročník 2004/05, si vzal v kabině slovo hlavní trenér HC Energie Radim Rulík a promluvil k mužstvu. „Děkoval nám za odvedené výkony, od té doby, co zde začal s panem Baďoučkem působit. Popřál nám také hodně štěstí do dalších sezón a do života,“ shrnuje závěrečný proslov svého kouče mladý útočník Vojtěch Polák.

Samotné utkání příliš nadšení do řad domácích fanoušků nepřineslo. Ani jednomu z týmu se kombinačně příliš nedařilo, Slavia však byla nakonec šťastnější a asi si po zásluze připsala všechny body. „Nevím jak moc to bylo vidět. Nám se nedařilo, nemohli jsme se dostat do zápasu. Prohrát se Slavií 2:3, škoda... Měli jsme i šance a možná kdybychom se více kousli, mohli jsme je porazit,“ smutní devatenáctiletý odchovanec karlovarského hokeje.

Průběh celého utkání možná poznamenal i nešťastný vstup do souboje. Energetici si vypracovali dvě velmi slibné šance, jenže z protiútoku soupeř brankově pokaždé udeřil: „Tak už to v hokeji chodí. Nedáte gól a vzápětí jej dostanete. Takový je hokej, občas se to stává a dnes se to bohužel přihodilo nám.“

Dalším zlomovým momentem byla neuznaná branka Michala Dvořáka, kterou německý rozhodčí Schütz neuznal až po konzultaci s kolegou u videa. Z lavičky toho také příliš vidět nebylo: „Ze střídačky se to těžko posuzuje. Rozhodčí bohužel rozpažil, gól neplatil a nic jsme proti tomu dělat nemohli.“ Po chvíli přidal z brejku třetí branku týmu ze Sazka arény Tomica, a zasadil tak soupeři rozhodující úder.

Postup do play-off byl už před úterním střetnutím ztracen, přesto nebyla o motivaci nouze: „Škoda, že jsme o play-off nemohli bojovat do poslední chvíle. Ale přesto jsme měli dostatečnou motivaci v tom, že jsme chtěli získat nejlepší umístění klubu v historii.“

Sezóna pro Energii skončila po základní části. Je tedy čas na bilancování. Jak uplynulý rok hodnotí někdejší nejmladší reprezentant v české historii? „Dobré momenty se střídaly s těmi horšími. Škoda jen toho několikazápasového výpadku. Myslím si, že kdyby ho nebylo, jsme teď v play-off my.“ A z osobního hlediska? „Začátek sezóny pro mě nebyl moc dobrý. Postupem času se mi začalo hrát lépe, dostal jsem se celkem do pohody. Škoda, že mi tam nepadlo něco navíc, možná bych pomohl týmu dostat se v tabulce výš.“

Přestože má Vojtěch Polák ve svých statistikách zápisy už v několika sezónách mezi seniory, stále patří věkem mezi juniory. Právě nejstarší karlovarská mládežnická kategorie nyní bojuje o postup do play-off. Služby vyhlášeného talentu by se tak výběru trenéra Antonika náramně hodily. „Musím se ještě domluvit s trenéry a trenérem juniorů. Určitě se budu snažit pomoci týmu postoupit,“ hledí do budoucnosti usměvavý mladík.

Povinnosti vůči klubu pro hráče Energie ještě nekončí. Všichni se k poslednímu tréninku sejdou tento pátek a poté je ještě čeká relaxace v třeboňských lázních.

Související články

Ohlasy k zápasu | st 2.3.2005

Roman Málek: Mám z toho dobrý pocit