HC Energie Karlovy Vary

Gasparikova trefa poslala juniory do čtvrtfinále!

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Junioři: HC Č. Budějovice - HC Energie 3:3. Juniorský tým skvěle zabojoval na ledě Českých Budějovic, po domácím vítězství 3:2, remizoval 3:3 a slaví postup mezi elitní osmičku nejvyšší soutěže. Vyrovnávací a zároveň postupovou branku vsítil v 57. minutě Petr Gasparik, dva body za gól a nahrávku si připsal Lukáš Bušta. Dalším soupeřem budou Karlovarským vítězové moravské skupiny ze Vsetína.
Extraliga juniorů, ČF2, čt 10.3.2005, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
3:3
2:1, 1:1, 0:1
Branky: 1. Polodna (Ficek), 8. J. Hanzal (Kuchejda, J. Černý), 38. Korbela (Ficek) - 3. Bušta (Hamerle, Chyba), 39. Hamerle (Tomaška, Bušta), 57. Gasparik (Kloz, Jakub Bauer). Rozhodčí: Svoboda - Pešek, Český. Vyloučení: 11:8. Využití: 1:1. Diváci: 427. Střely na branku: 19:23. Nejlepší hráči: Ficek - Hamerle, Gasparik.
České Budějovice: Salák - Vomela, Zourek, Mrázek, K. Černý, Baran, Vondráček - Korbela, Ficek, Polodna - Kuchejda, J. Černý, J. Hanzal - Matušík, Slavík, Ježek.
Karlovy Vary: Jirkův - Tomaška, Karpíšek, Kloz, Hlubuček, Mašek, Kocek - Chyba, Hamerle, Bušta - Jakub Bauer, Gasparik, Sedláček - Kuběna, Jan Bauer, Zaťovič.

Komentář k utkání

Jediné utkání mohlo rozhodnout o osudu celé sezony. V případě porážky mohlo vyjít celoroční snažení vniveč. Ve čtvrtečním zápase nebylo v sázce nic menšího než postup do čtvrtfinále juniorské extraligy. Vstup do veledůležitého utkání měli Jihočeši raketový. Už po půl minutě totiž vedli, když Jirkův vyrazil střelu Ficka a Stanislav Polodna dopravil kotouč na místo určení – 1:0. Jejich radost ale měla jepičí život. Hned ve třetí minutě nahazoval Hamerle a vyražený puk zasunul bleskově skrz Salákovy betony Lukáš Bušta - 1:1. Pro běžného pozorovatele vstup do utkání velmi rychlý. Pozorné oko však odhalilo, že tomu jinak ani nemohlo být. Prakticky po dobu celého utkání se Jihočeši tlačili do útočení. Naopak hosté takticky vyčkávali a těžili ze soupeřovo chyb. 8. minuta přinesla domácím odměnu za jejich nasazení. Vyhrané buly Jakuba Černého se dostalo ke Kuchejdovi, jenž přistrčil Jiřímu Hanzalovi, který ostrou ranou z vrcholu kruhu rozvlnil síť podruhé – 2:1. Do první sirény už přišlo velké vzrušení pouze jednou. Karlovarský Kloz učebnicově “namazal“ domácímu Jakubovi Černému, který však v tísni nezakončil. Ihned z bleskového protiútoku se dostal právě Kloz, jehož únik zastavil až Salákův rozklek. Po dvaceti minutách drželi Jihočeši jednogólové postupové vedení.

Druhou část málem otevřel vlastní gól Ondřeje Maška, jenž tečoval bruslí Vondráčkovo nahození mimo dosah brankáře. Dvě minuty nato měl stoprocentní gólovou šanci domácí Slavík. Ale z ideální pozice mezi kruhy pouze napálil rameno brankáře Jirkův. Když se neujala ani šance agilního Hamerleho, kterému po hbitém výjezdu z rohu zkazil radost Salákův beton, přišly další dva slepené góly. Nejprve rozvlnil síť domácí kapitán Jaroslav Korbela, aby ani ne minutu na to Karlovarští opět snížili. Dvakrát nebezpečně střílel Jan Bauer a nakonec zavěsil bekhendem přesně pod horní tyčku Jakub Hamerle – 3:2. Tato branka pořádně rozzlobila gólmana Saláka. Jeho spoluhráči ho totiž nechali doslova na holičkách a nebyli sto vyražený touš uklidit do bezpečí. Strážce jihočeského brankoviště musel hodně hlasitě svým kolegům z obrany vyčinit. To však na stavu nic nezměnilo a po druhé siréně svítilo na ukazateli skóre jednobrankové vedení domácích.

Do závěrečné části vstupovala obě mužstva s jasným cílem. Pro jedno z nich to totiž mohlo být posledních dvacet minut sezony. Hosté chtěli zuby nehty udržet naději na postup. Oproti tomu Jihočeši museli útočit nebo alespoň udržet stav, jelikož výsledek 3:2 by zápas posunul do prodloužení. Obrovskou šanci měl opět domácí Korbela, který po narážečce s Jakubem Černým prověřil pozornost karlovarského gólmana. Tomu kotouč vypadl z lapačky a nikým nerušen protancoval brankovištěm mimo dosah tří tyčí. Závěrečné minuty rozkouskovalo několik zbytečných a velice diskutabilních vyloučení. Po jednom z nich, kdy putoval po sporném faulu za katr Jakub Černý, hráli Západočeši přesilovou hru, kterou bleskově využili. Od modré čáry střílel Kloz, jehož vyraženou střelu dopravil natřikrát do sítě Petr Gasparik - 3:3. Karlovarská Lavička vybuchla nadšením. Tento stav totiž Západočechy posouval do čtvrtfinále. Domácí poté zkusili hru bez brankáře, kterou okořenila série vyloučení. Za zmínku snad stojí, že v závěru byl se strhla rozmíška, které předcházel hrubý faul na Kuchejdu. Jihočeský útočník byl nemilosrdně vražen na hrazení, za což kupodivu naprosto všech přihlížejících putoval on sám na dvě minuty na lavici trestů. Poslední sekundy utkání již ovládla domácí křeč, která je nepustila do žádné větší šance. Jelikož Západočeši puk do prázdné branky také nedopravili, skončilo utkání remízou 3:3, která posouvá do dalších bojů juniorku Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Jiří Šrámek, asistent trenéra HC České Budějovice: "Je to veliká škoda, že jsme nepostoupili. Když se ohlédneme, tak jsme ztratili v závěru i průběhu sezony naprosto zbytečně několik zápasů. Mohli jsme být druzí a tohle vůbec nemuselo přijít. Hráči možná trochu nezvládli tu atmosféru play-off. Byl to pochopitelně jiný hokej než v základní části. My jsme se právě nesnažili hrát ten důrazný hokej, který se má v play-off hrát. Soupeř měl i trochu štěstí, které však přeje lepšímu. Abych pravdu řekl, moc jsme nečekali, že bychom mohli vypadnout tak brzy. Soupeři ale samozřejmě gratuluji k postupu."

Mikuláš Antoník, trenér HC Energie Karlovy Vary: "Myslím si, že Budějovice chtěly co nejrychleji smazat manko, které si od nás přivezly. Podle mého názoru hráči soupeřova týmu trochu odpadli fyzicky. Samozřejmě hrála roli i psychika, to je spojené. Budějovice nebyly ůplně kompletní jako na začátku nebo v průběhu sezony. To bylo asi rozhodující. My jsme praktikovali trpělivou hru založenou na dodržování taktiky. Strašně moc jsme chtěli a šli jsme prostě zatím jako tým. Bojovnost, týmový duch a hlavně srdíčko dneska rozhodlo.