HC Energie Karlovy Vary

Trenéra Veneru mužstvo příjemně překvapilo svým přístupem

K a r l o v y  V a r y - Jako spousta jiných extraligových mužstev, i HC Energie vyjela na první trénink na ledě. Prioritou v této době bývá seznamování se s ledem, novou výstrojí, spoluhráči. Trenér zase musí jednotlivce poznat po herní stránce, aby dokázal hráče zařadit do formací, ve kterých si budou vyhovovat. Ing. Zdeněk Venera si v rozhovoru pochvaluje fyzickou připravenost mužstva a těší se na nadcházející přípravu před začátkem extraligy.
Karlovarští hokejisté včera poprvé trénovali na ledě, s čím jste před ně předstoupil?

První tréninky jsou samozřejmě spíš od toho, aby si hráči vyzkoušeli výstroj, seznámili se s tím. Většinu těch věcí mají nové, takže chvíli trvá, než se chrániče a hlavně brusle uzpůsobí. Navíc nás byla na ledě jen půlka, protože druhá část mužstva jela do Prahy na testy. Poprvé budeme trénovat až nyní odpoledne.

Co bude náplní těchto prvních tréninků?

Tréninky budou zaměřené na individuální činnosti, jako je technika hole, bruslení a tak dále. Až se na ledě více zabydlíme, tak se začneme věnovat nějaké té kombinaci a secvičováním spolupráce.

Jaký byl první led?

Byl takový, jaký vždy na začátku sezony bývá. Ale to je na každém zimním stadionu, nejen ve Varech. Po deseti minutách je led jako struhadlo, protože venku je teplo. Uvnitř pak padá mlha, není vidět, rosí se plexiskla. Hráči jsou na to však zvyklí, každý rok je to stejné. Počítají s tím, že po čtvrt hodině se už těžko utáhne puk na hokejce. Ale o co těžší podmínky jsou teď, o to lehčí to bude později.

Hráči měli takřka měsíc volna, dostali nějaký individuální plán přípravy?

(smích) To mi připomnělo, že jsme dnes měli hráče zvážit! Měli jsme to připravené ráno, ale nějak jsme se k tomu nedostali. Hlavním úkolem o dovolené tedy bylo hlídat si váhu, aby se nikdo nedostal nad povolený limit. Každopádně mě osobně příjemně překvapilo, když jsem včera navečer přijel na zimní stadion, abych se podíval, jestli je už led, že jsem našel v podstatě celé mužstvo v kabině, jak si zkouší a připravuje výstroj, chystá si hokejky. Vyšlo mi z toho, že se těší na led, na trénování a tím víc se těším i já!

Pro trenéra to musí být příjemné, když má tým, který se na přípravu těší.

Určitě mě to těší, je vidět, že už jim dovolená byla dlouhá a že mají chuť pracovat. Když to tak půjde dál a hlavně, když se nám budou i nadále vyhýbat nějaká větší zranění, tak to bude výborné.

Co František Ptáček? Ke konci suché přípravy měl problémy s kotníkem.

Ráno trénoval a neříkal nic, tak snad bude vše dobré a my do toho 9. září stihneme co nejvíc naplánované přípravy.

Hráči si pochvalovali, že suchá příprava byla hodně pestrá, že je ta dřina bavila.

Volil jsem přípravu, jakou mám vyzkoušenou z působení ve Zlíně, jak u mužstva mužů, tak u dorostu a zatím se mi to vždy osvědčilo. Ale my jsme netrénovali málo, naopak! Udělali jsme hodně moc práce a kondice nebyla a není slabou stránkou tohoto mužstva! Určitě je potřeba pochválit předchozí trenéry, kteří tady tradici tvrdé letní přípravy vybudovali. Tento tým byl zvyklý velice tvrdě pracovat a já měl tak velice dobrou výchozí pozici a měl jsem nač navázat. Já jsem to naopak vzal z jiného konce, to co jsem myslel, že tomuto mužstvo trošku chybělo a to je taková ta hravost. Sám jsem zvědavý, co z toho vyleze. (úsměv)

Hravost a kombinační spolupráci ve fotbale se hráčům podařilo předat, protože vyhráli fotbalový turnaj, jak jste slíbil. Zda-li se také podaří splnit slib, ohledně postupu do play-off?

Pevně věřím, že ano. Princip sportu je chtít vyhrát každý zápas, chtít vyhrát přípravné utkání, stejně jako mistrovské utkání. Chtít být co nejvýš! Já mám také svůj soukromý cíl a to, aby se karlovarský divák bavil hokejem. Aby zde byl problém sehnat lístky na hokej a to by bylo pro hráče to nejlepší vysvědčení, jaké by si mohli zasloužit.

Přemýšlel jste už trošku během volna nad složením mužstva?

Bohužel to příliš nešlo. Na ledě znám tento tým jenom okrajově, a to pouze ze vzájemných zápasů, které jsem mohl vidět. Nyní si hodně slibuji od nadcházejících dvou měsíců, protože je na to času dost, máme spoustu přípravných utkání. Další věcí je, že může dojít k nějakých odchodům, nebo příchodům. Taková možnost tu stále je. Uvidíme, jestli si lajny budou vyhovovat, jestli se nám podaří hráče seskládat tak, aby si rozuměli. Věřím, že ano.