HC Energie Karlovy Vary

Vojtěch Polák: Slavit budu, až se prosadím

K a r l o v y V a r y - Velkým dnem bylo úterý 2. srpna pro karlovarského odchovance Vojtěcha Poláka. Jeho agent Petr Svoboda mu zavolal z Amreiky a zeptal se ho, jestli chce podepsat tříletou smlouvu s jedním z nejlepších týmů na světě - Dallasem Stars. "Měl jsem se jen rozhodnout, jestli ano nebo ne. Samozřejmě jsem souhlasil," říkal potěšený Vojtěch Polák. Pro Karlovy Vary je historicky prvním čistým odchovancem, který to z lázeňského města dotáhl až do slavné NHL. Pro úplnost, jako hráči Karlových Varů odešli za moře také Martin Richter a Zbyněk Michálek, ale prvního jmenovaného vychovala Olomouc, druhého pak Jindřichův Hradec.
Polák byl ve své době nejmladším českým reprezentantem v historii, pak mu primát sebral Rostislav Olesz. Svůj první gól vstřelil v sezóně 2001/02 stylově Spartě Praha v Holešovicích. V posledních dvou sezónách neprožil excelentní období, ale ve 20 letech má ještě všechno před sebou.

Přechod do zámoří pro něj může znamenat onen pověstný zlomový okamžik, který jeho kariéru znovu nasměruje správným směrem. "Po letní přípravě s Karlovými Vary jsem odjel do Dallasu na kemp a měl jsem tam nějaké náznaky, že by mohlo k podpisu smlouvy dojít, takže mě to nějak příliš nezaskočilo," uvedl Polák.

Velkou radost talentovaný mladík nezastíral, ale bouřlivé oslavy zatím nechystá. "Jsem v přípravě, takže určitě nepůjde o velké oslavování, když trénuju. V rodinném kruhu si určitě na chvilku sedneme, ale jedna věc je podpis smlouvy a druhá věc je se v Americe prosadit. Větší oslavy proto nechám na později," říká rozvážně.

S Energií bude trénovat až do konce srpna, pak se vydá za moře. "Kemp začne v září a bude pro mě moc důležitý," nezastírá. V Dallasu se setká i s jedním českým hráčem - Jaroslavem Svobodou, na něhož Hvězdy před několika dny uplatnily opci. Jistě mu v začátcích trochu pomůže, ovšem ani bez něj by se Polák úplně naztratil. "Základy angličtiny mám, ale není to snadné, což jsem mohl poznat nyní při kempu. Budu se snažit ještě angličtinu zlepšit," dodal na závěr.