HC Energie Karlovy Vary

Ofenzivní smršť zajistila energetikům druhé vítězství

K a r l o v y  V a r y - I podruhé se v přípravě na domácím ledě radovala z vítězství karlovarská Energie. Západočeši přehráli Slavii především díky skvělé koncovce a třem využitým přesilovkám. Vítěznou brankou potěšil oko diváka ve třetí třetině obránce Petr Macholda, jehož dělovka od modré zapadla do horního růžku Fraňkovy svatyně. Po třetinách 2:1, 1:1, 2:1 a především sympatickém výkonu zdolala HC Energie tým HC Slavia Praha 5:3.
Příprava, přát., út 9.8.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
5:3
2:1, 1:1, 2:1
Branky: 7. Dvořák (Nedorost, Hurtaj), 12. Vak (Kucharczyk), 26. Hurtaj (Nedorost, Dvořák), 47. Macholda (Alinč, Procházka), 51. Alinč (Vak, Ustrnul) - 13. Havel, 24. Hruška (Duda, Kadlec), 49. Havel (Vlasák, Divíšek). Vyloučení: 9:13. Využití: 3:3. V oslabení: . Diváci: 753. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.
Karlovy Vary: Mensator (od 57. Masalskis) - Ptáček, Krajíček, Němec, Kudělka, Polák, Duben, Ustrnul, Macholda - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hurtaj, Nedorost, Dvořák - Procházka, Alinč, Bednařík - Kucharczyk, Vak, Kraus - Pech.
Slavia: Franěk - Kadlec, Pojkar, Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Kolařík, Graňák - Hruška, Beránek, Tomica - Havel, Vlasák, Sup - Duda, Divíšek, Bednář - Červenka, Sobotka, Dlouhý.

Komentář k utkání

Od prvních sekund nastoupili aktéři do zápasu s vervou a nasazením. Několik stovek diváků na stadionu oceňovalo především rychlé akce, které se přelévaly ze strany na stranu. Do první střelecké pozice se dostal slávistický křídelník Hruška, jehož pokus se zastavil na betonech domácího mladého gólmana Mensatora. Daleko nebezpečněji si počínal před Fraňkem na konci 3. minuty Kucharczyk, ale bývalý dlouholetý karlovarský brankář se vytasil s prvním skvělým zákrokem. Pohledná hra brzy přinesla i potřebné gólové koření. Hned úvodní trest, jenž rozhodčí ukázal obránci Žižkovi, přetavil v přesnou trefu Dvořák, který na začátku 7. minuty využil ideální Hurtajovu přihrávku zpoza branky. Svižné tempo pokračovalo a o necelé čtyři minuty se ve Fraňkově síti třepetal druhý puk. Kucharczyk přistrčil Vakovi a ten bez rozpaků od modré čáry příklepem rozsvítil pomyslné červené světlo.

Za Slavii se snažil odpovědět aktivní Hruška, jeho střelu našel Mensator ve své lapačce. Netrvalo to však dlouho a hosté přece jen snížili. Vyloučení Ustrnula potrestal ve 14. minutě zblízka Havel. Závěr třetiny se nesl ve vyrovnaném duchu, až pět sekund před první sirénou Duben ukázkově vyřešil nájezd dvou na jednoho a překazil Havlovi rodící se „loženku“.

Prostřední dějství odstartovala prudká, leč nepřesná Novákova střela. O poznání nebezpečnější byla Žabkova možnost, když puk po průniku Mensatorovými betony zamířil mimo chtěný cíl. Nicméně v půli 24. minuty už vyrovnáno bylo, další přesilovou hru využil dorážkou Hruška. Slávistická radost ale měla jepičí život. Už za 51 sekund zůstal před Fraňkem nepokrytý Hurtaj a bez problémů využil dlouhé křížné pobídky od Nedorosta. Zajímavý průběh přípravného zápasu zpestřily i potyčky. Tu první měl na svědomí kapitán hostů Beránek, který krosčekem na Macholdu vyvolal všeobecnou vlnu nevole. Jediným výsledkem však byli dva vyloučení na každé straně.

V pokračující hře v plném počtu zkoušel Duda mazácky přesltít Mensatora u první tyčky, druhé vyrovnání ale nevytěžil. I Franěk podržel svůj tým, to když přesně v polovině utkání měl Skuhravý v početní výhodě dost času mezi kruhy a ztroskotal právě na strážci pražské svatyně. Stejný muž s maskou hasil požár založený útočně naladěnými domácími i o pět minut později, tentokrát nedokázal zmatků v obraně hostů využít Bednařík. V předposlední minutě třetiny pocítil tíhu Skuhravého pěstí na své tělesné schránce Graňák, který fyzicky pykal za svůj předchozí krosček. Oba hráči se usadili na lavici hanby a sledovali, jak v poslední sekundě pokoušel štěstí tvrdou ranou od modré domácí Němec.

Velmi nepovedeně sehranou karlovarskou přesilovkou začala poslední dvacetiminutovka, a tak Bednářův záchranný faul proti Alinčově stoprocentní šanci zůstal bez gólové odezvy. Už v plném počtu hráčů na ledě mířil z první těsně vedle Fraňkovy tyče Košťál, zanedlouho se však za katr poroučel další hráč. Proti pravidlům se provinil Vlasák a po necelé minutě se vracel zpět. To už se totiž radoval z premiérového zásahu v dresu Energie obránce Macholda, který po několikeré výměně kotouče mezi Alinčem a Procházkou propálil plachtící střelou Fraňka počtvrté. Avšak ještě nebyl konec brankových hodů! Nebývalou přesnost obou týmů v zakončení při početní převaze stvrdil ve 49. minutě opět Havel, zakončivší oku lahodící kombinaci speciální formace s Vlasákem a Divíškem.

O možnost dotáhnout znovu skóre se slávisté připravili netaktickým závěrem. Čtyři tresty v posledních jedenácti minutách byly příliš. Zvlášť když se Červenka s Divíškem ocitli na trestné lavici krátce po sobě a nabídli domácím možnost nácviku varianty pěti proti třem. Tu po 33 sekundách využil Alinč a z hranice brankoviště uklidil na správné místo Vakovu nahrávku. Po zákroku v 52. minutě se z ledu těžce zvedal Mensator, ale ve hře se rozhodl pokračovat. O dvě minuty později Alinč krásně našel Dvořáka vracejícího se z trestné lavice a jeho nájezd zastavil Divíšek jen za cenu dalšího nedovoleného zákroku. Do konce zápasu zbývaly už jen čtyři minuty, když se domácí gólman přece rozhodl předčasně odejít do kabiny. Vystřídal ho Masalskis, jenž už konečnou výhru svého týmu udržel. I díky tomu, že ještě v 58. minutě dostal za opakované posunutí brankové konstrukce trest Franěk, a tak se slávisté k závěrečnému náporu vůbec nedostali.

Fotogalerie

Související články