HC Energie Karlovy Vary

(Ne)přátelské utkání s Litvínovem rozhodl gól ze 46. sekundy

K a r l o v y  V a r y - Málokdy vídaný průběh zápasu, natož pak v přípravě, viděli diváci, kteří zavítali v páteční podvečer na karlovarský zimní stadion. Duel Energie proti Litvínovu přinesl přehlídku potyček, 31 dvouminutových trestů a jedno vyloučení do konce utkání, zato však jediný gól. Už po 46 sekundách hry ho s přispěním litvínovského brankáře Jariny dal Michal Dvořák a nakonec si tedy připsal v den svých narozenin trefu vítěznou. Energie zatím neodešla ze svého ledu poražena a Edgars Masalskis v domácí brance navíc vychytal svou vůbec první nulu od loňského příchodu do české extraligy.
Příprava, přát., pá 12.8.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
1:0
1:0, 0:0, 0:0
Branky: 1. Dvořák. Rozhodčí: Florián. Vyloučení: 13:18, navíc Macholda (K. Vary) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 598. Průběh utkání: 1:0.
Karlovy Vary: Masalskis - Němec, J. Řezníček, Mašek, Kudělka, J. Polák, Duben, Ustrnul, Macholda - Bednařík, Alinč, Procházka - Hurtaj, Nedorost, Dvořák - Kucharczyk, Vak, Kraus - V. Polák, Pech, Tvrdek.
Litvínov: Jarina - Hranáč, Punčochář, Ťupa, Skuhrovec, Kočí, Gýna, Poživil, L. Řezníček - Balázs, Reichel, Jeslínek - Šaffer, Martinec, Trávníček - Gombár, Branda, Benda - Bakrlík, Heinisch, Jánský.

Komentář k utkání

Na páteční utkání dostala volno Skuhravého formace, a tak se na ledě mohla v jedné řadě představit hned trojice karlovarských mladíků, překvapivě i s Vojtěchem Polákem na pravém křídle. Než se však mladé naděje dostaly k puku, už se na světelné tabuli měnilo skóre. Hurtaj zavezl kotouč do pásma, před brankou našel tísněného Michala Dvořáka, jenž svým důrazem, přehledem a s lehkým přispěním litvínovského gólmana Jariny rozjásal tribuny. Kdo pod dojmem brzké trefy očekával další střelecké hody, musel být zklamán. Milovníci tvrdého hokeje a trošky násilí mohli být naopak nadšeni.

Už ve čtvrté minutě poslal sudí hosty do tří, energetici roztočili přesilovkový kolotoč, ale chybělo finální zakončení. A když už se do rány opřel možná nejlepší hráč utkání Řezníček, zatřepetal se puk v boční síti. Všechny tři bránící hráče dokázal také naráz zmást bleskovou změnou pohybu dnešní kapitán Jan Alinč, jenže Vak jeho přihrávku před osamoceného Jarinu ideálně nezpracoval. Hostující brankář si neodpočinul ani za plného počtu hráčů na kluzišti. Dlouhá Řezníčkova přihrávka našla najetého Hurtaje, kterého v brejku opět vychytal severočeský muž s maskou.

Vůbec první příležitost si Litvínovští připsali až ve 13. minutě, kdy se do krátkého nájezdu od modré čáry vydal Šaffer, Masalskis mu však zkušeně vykryl střelecký úhel. Hosté se z vytrvalého tlaku vymanili díky sérii přesilových her. Největší šanci vychytal z blízka pálícímu Brandovi opět jistý lotyšský reprezentant. Jen co se síly mezi mantinely opět vyrovnaly, ukázala se znovu viditelná herní převaha Energie. V samém závěru se na jediného obránce řítil Pech, ale jeho přihrávku na úplně volného Tvrdka zneškodnil Skuhrovec odvážným skokem.

V podobném duchu pokračovala i druhá část. Při signalizované výhodě se skvostně uvolnil Hurtaj, pohrál si i s Jarinou a když se už chystal v krkolomné pozici zamést kotouč do sítě, přiřítil se litvínovský bek a z brankové čáry odpálil puk do bezpečí. Následná přesilovka, na chvíli dokonce dvojnásobná, přinesla jen dělovku Jiřího Poláka od modré. O pořádné vzrušení se postarala již obvyklá pěstní výměna názorů. Pravidelnou dávkou emocí tentokrát tribuny zásobili Branda s Macholdou. Karlovarský bek sice možná vyhrál na body, ale hned zpočátku svého drsného vystoupení shodil rukavice. Mohl si tak při předčasném odchodu do kabin alespoň vychutnat bouřlivé ovace diváků. Po mládeži nepřístupné vsuvce se opět začal hrát hokej, a to krátká přesilovka domácích 4 proti 3. Karlovarští uvolněného prostoru využili ke kouzlům v útočném pásmu pod vedením Josefa Řezníčka. Ani parádní kombinace celé čtveřice ale zvýšení náskoku nepřinesla.

Přísný metr hlavního rozhodčího nenechával trestnou lavici vychladnout ani na chvíli. V polovině zápasu se tak ke dvojnásobné početní výhodě dostali i hosté. Střelu od modré dokázal Masalskis s vypětím všech sil vyrazit jen k osamocenému Ťupovi, před nímž už zívala prázdná branka. Už už se zdálo, že vyrovnání nic neodvrátí, když se přiřítil opět výborný zákrok brankáře lotyšské reprezentace. Blýskalo se i na druhé straně, kde ve standardním oslabení ujel velmi aktivní Alinč, ale vedl si podobně jako o něco později střílející host Bakrlík.

Dlouhá řada vyloučení neskončila a další dvojnásobnou přesilovku hrály opět Karlovy Vary. Hosté se ani na chvíli nevymanili z úporné obrany, dvakrát pálil nebezpečně Řezníček, Ustrnul dokonce trefil tyč, ale Energii vydrželo až do konce druhého dějství pouze jednobrankové vedení.

Začátek třetí třetiny byl ve znamení velkého potlesku po informaci o bronzovém úspěchu tyčkařky Hamáčkové. Chvíli poté ocenili diváci podobným jásotem i další kvalitně sehrané dvojnásobné oslabení. Z řady nepřesností, tvrdých zákroků a další várky vyloučených vynikla pouze individuální akce šikovného Pecha, která byla zakončena skrytou křížnou střelou, pro domácí však bohužel směřující těsně vedle tyče. V 50. minutě se za obranu protlačil další mladík Tvrdek, byl však nedovoleně tísněn a nemohl tak zakončit podle svých představ. Následná přesilovka byla opět v režii rychlých přihrávek, žel chyběla střelba. A když už se do zajímavé pozice prosadil Bednařík, zhatil mu radost u levé tyče nalepený Jarina.

Přestože se v závěru Litvínov tlačil do útočení, pevná obrana podpořená bezchybným Masalskisem bez větších potíží odolala a po závěrečné siréně se mohla radovat ze třetího vítězství na domácím ledě v řadě. Za celé utkání si hráči obou mužstev odseděli na trestné lavici v přípravě nevídaných 87 minut. I přes jedinou vstřelenou branku se diváci rozhodně nenudili a s nasazením, bojovností, výkonem obrany a brankáře i množstvím vypracovaných příležitostí museli být rozhodně spokojení.

Fotogalerie

Související články