HC Energie Karlovy Vary

S Litvínovem na ostří nože

K a r l o v y  V a r y - HC Energie Karlovy Vary - HC Chemopetrol Litvínov 3:4 (1:1, 0:1, 2:2) Spíše než milovníky dobrého hokeje potěšilo podkrušnohorské derby juniorů příznivce bojových umění. Již v druhé třetině se na ledě jiskřilo, skutečný plamen vzplál až v závěrečné části, kdy se do hromadné rvačky zapojily dvě kompletní pětky. Přestože v této bitvě měli Karlovarští navrch, hokejově soupeři nestačili, trápili se hlavně v koncovce. Dvě branky Energie zařídil Pavel Kuběna a u obou mu asistoval Zbyšek Satora.

Statistiky

Branky: 12. Kuběna (Satora), 49. Kuběna (Satora), 60. Bauer Jakub (Štourač) - 5. Závada (Vrtek), 25. Vrtek, 53. Salač (Babůněk), 55. Martínek (Vrtek, Salač). Vyloučení: 12:12, dále Schmidt(KVA) 5min + do konce utkání (hrubost), Jakub Bauer(KVA) 2+2min (hrubost), Fikrt(LIT) 5min + do konce utkání (hrubost), Závada(LIT) 2+2min (hrubost). Využití: 2:2. Diváci: 79. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.

Karlovy Vary: Benda - Kloz, Schmidt, Satora, Štourač, Mašek, Zmeškal, Karpíšek, Boguský - Sedláček, Jakub Bauer, Šnajdr, Jan Bauer, Kuběna, Kalousek, Budínský, Bušta, Smolík, Sláma, Zucker

Litvínov: Fikrt (od 46. Kafan) - Kuncl, Lomička, Zenk, Martínek, Babůněk, Petr Polák, Linhart, Bamruk - Diviš, Zíma, Schön, Salač, Vrtek, Závada, Stehlík, Rindoš, Nekvinda, Nosek

Reportáž

Michal Slavík - Jako dalšího soupeře pro přípravu si karlovarská juniorka zvolila HC Chemopetrol Litvínov. Zápasy těchto dvou týmů neměly v uplynulé sezoně jednoznačného favorita, Karlovarští jednou zvítězili, jednou remizovali a napotřetí odešli poražení.

Po vlažném začátku jako první udeřili hosté, gólový účet zápasu otevřel v páté minutě Jan Závada, asistoval mu Vladislav Vrtek. Vyrovnání mohlo přijít v deváté minutě, v nadějné pozici se ocitl Budínský, celou akci se ještě snažil vyšperkovat přihrávkou na Buštu, ke kterému však kotouč již nedoputoval. Na druhé straně lapačkou vytáhl domácí gólman Benda Divišovu jedovatou střelu nad břevno. Vyrovnávací branka padla až při přesilové hře po vyloučení hostujícího Závady. Energetici dlouho nemohli propasírovat kotouč přes severočeský obranný val, deset vteřin před návratem vyloučeného hráče se to nakonec po pěkné kombinaci podařilo dvojici Zbyšek Satora a Pavel Kuběna. Nadále se hrál vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách. Žádná z nich však v síti již neskončila a do šaten se odcházelo za nerozhodného stavu.

Do druhé části vstoupili opět lépe hosté. Nejprve Stehlík z dobré pozice minul, lépe se však vedlo jeho spoluhráči Vladislavu Vrtkovi, jenž nenápadnou střelou zápěstím vrátil Litvínovu vedení. Na ledě se začalo přiostřovat a trestná lavice si na nevytíženost stěžovat nemohla. Vyloučení Zmeškala domácí odčinili aktivně odehraným oslabením, v němž se jim dokonce dařilo ohrožovat soupeřova brankáře Fikrta. Tento styl hry činil hostím potíže, a tak se i oni uchýlili k faulu. Ve zkrácené přesilovce pak mohl vyrovnat Šnajdr, jeho teč však skončila na zadním plexisklu. I další přesilové hry odehráli karlovarští junioři slušně, snažili se Fikrtovi clonit, stále jim však chyběl kus štěstí a chladnější hlava v koncovce. Po čtyřiceti minutách tak odcházeli s jednogólovým mankem.

Závěrečnou část začali mladí bojovníci hrou čtyři na čtyři. Během té však došlo k minele na karlovarské střídačce, když na led naskočili jen tři hráči. Šanci potrestat tuto chybu dostal litvínovský Kuncl, jeho rána ale mířila pouze do náruče gólmana Bendy. Již v druhé části šlo na ledě spatřit drobné strkanice, opravdový boj ve stylu amerických akčních filmů však začal v čase 45:10. Vše začalo, když si brankář Fikrt vyjel za branku pro nahozený kotouč a karlovarský útočník jej namáčkl na mantinel. Záhy začala hromadná mela, do které se postupně zapojily obě kompletní pětky, jen domácí brankář vše sledoval zpovzdálí. Než hráči vybili své emoce a rozhodčí udělil přehršel trestů, trvalo to nejméně dvacet minut. Svou horkou hlavu nakonec odskákal i brankář Fikrt, kterého po vyloučení musel nahradit Adam Kafan. Když se konečně začalo opět hrát, domácí správně zkoušeli studeného brankáře ze všech pozic a jejich úsilí nevyšlo nazmar. V přesilové hře se opět prosadila dvojice Satora a Pavel Kuběna. O nadějný výsledek se bohužel domácí připravili vlastní neukázněností, když se častou hrou v oslabení zbytečně připravovali o síly. Trest přišel v 53. minutě z hole Vlastimila Salače a na 2:4 zvýšil o dvě minuty později jeho kolega Ondřej Martínek. Za Energii korigoval po pěkné individuální akci zakončené ranou pod víko Jakub Bauer, ale na vyrovnání už Karlovarským času nezbylo. V utkání, jehož kvalita měla sestupnou tendenci, tak po třetinách 1:1, 0:1 a 2:2 podlehli Chemopetrolu Litvínov 3:4.