HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš Antonik: Rádi bychom opět do play-off

K a r l o v y  V a r y - První extraligové utkání sezony 2005/2006 karlovarští junioři zvládli a porazili Slavii 4:2. Jak se jim však povede nadále? Brankář Jirkův, loňská hlavní opora mužstva, působí v Kadani. Vyrovná se tým s jeho absencí? Jaké jsou cíle mužstva pro letošní rok a jak probíhala letní příprava? O tom všem se dočtete v souhrnném rozhovoru s trenérem Mikulášem Antonikem.
Nejprve se vraťme do uplynulé sezony. Ta začala neslavně sérií osmi zápasů bez výhry, v druhé části soutěže jste však naopak jedenáctkrát v řadě neodešli poraženi. Díky zlepšeným výkonům jste si nakonec vybojovali příčku v play-off. Kde nastal ten zlom?
To je těžké takto říci. Měli jsme nějaké interní problémy, které jsme si však vyříkali. Trošku jsme pozměnili složení obrany, přišel jeden starší a zkušenější hráč – Jan Tomaška. Kluci se poté semkli a začali dodržovat to, co jsme si řekli. Také si myslím, že se na naší stranu konečně přiklonilo štěstí, které nám v úvodu sezony nepřálo.

Jak probíhala letní příprava a na co jste se v ní zaměřovali?
Zaměřovali jsme se víceméně klasicky na rozvoj všech pohybových schopností, jako jsou vytrvalost, síla, rychlost a obratnost. Příprava byla jako každoročně náročná, místy tam bylo hodně drilu, ale kluci určitě makali. Uvidíme, jak se to projeví v sezoně, která je dlouhá, snad to bude fungovat.

Absolvovali jste nějaké přípravné soustředění? Provozovali jste také nehokejové aktivity, oblíbená bývá jízda na kolech.
Na kolech jsme moc nejezdili, spíše z bezpečnostních důvodů. Je to náročné, uhlídat na kolech tolik mladých kluků. Na závěr přípravného období jsme však měli soustředění v Nové Včelnici (poblíž Jindřichova Hradce – pozn. redakce), kde jsme využívali tamní nádherný atletický areál a spoustu sportovišť. Byly tam například tenisové kurty, hokejbalová hřiště a zajezdili jsme si i na kolečkových bruslích. Myslím si, že změna prostředí i čistý vzduch jihočeské krajiny hráčům pomohly.

Jaké jsou vaše cíle pro sezonu 2005/2006?
Já osobně nemám rád oznamování cílů před sezonou. Vždy se snažíme hrát co nejlépe, postupovat zápas od zápasu. Samozřejmě bychom se rádi opět probojovali do play-off, ale říci tabulkový cíl, to teď nedokáži. Ve hře je příliš mnoho faktorů, od štěstí až po zranění hráčů.

Dalo by se tedy říci, že spíše než tabulkové umístění je cílem trenéra juniorky výchova a přetavení mladíků ve skutečné muže?

No to každopádně. Uvidíme jakou příležitost v „áčku“ kluci v průběhu sezony dostanou. Věřím, že Zdeněk Venera se nebude bát tam ty mladíky pustit, bude-li k tomu příležitost. Vždyť někteří se s nimi již zapojili do tréninku, odehráli i přípravné zápasy.

Opustila vás velká opora v podobě brankáře Ondřeje Jirkůva. Jak jste vyřešil post brankářské jedničky?
Jedničkou pro tuto sezonu bude Pavel Jakubal. Myslím, že již nadešel čas, aby ukázal své kvality. A ty má, já ho znám z dorostu, kde odchytal fantastickou sezonu. Věřím, že na tyto výkony naváže i v juniorce. Máme však i další kvalitní gólmany - Tomáše Závorku a z týmu dorostu nám může vypomoci Marek Benda, který má, dle mého názoru, také obrovský talent. Jednoznačnou jedničkou je však Pavel Jakubal.

Hned v prvním zápase se hattrickem blýskl Jakub Bauer. Myslíte, že se stane letošním tahounem týmu a má šanci prosadit se i v A týmu?
Jakub je zapsán v širším kádru „áčka“ a jestli se tam i zahraje, to je otázka pro trenéry A mužstva. Záleží samozřejmě na něm, zda bude podávat dál tyto výkony. My určitě počítáme s tím, že by měl být jedním z tahounů týmu.

Z loňského dorostu k vám přišlo několik hráčů, například talenti Šnajdr, Sláma a Budínský. Myslíte, že se v juniorce uplatní? Jak velká je to pro ně vůbec změna?
Ten rozdíl mezi dorosteneckým a juniorským hokejem je velký, podobně jako mezi juniory a dospělými. Hraje se zde silověji, rychleji a důrazněji, ti kluci se na to nejdříve musí zadaptovat. V minulé sezoně však předvedli, že hokej hrát umějí, a proto věřím, že do budoucna pro nás budou platnými hráči.

Naopak někteří hráči z juniorské soupisky zmizeli, máte o nich nějaké informace?
Ondřej Jirkův – Je na testování v Kadani. Teď tam myslím odchytal dvě třetiny v přípravném zápase s Havířovem.
Martin Kocek – Ten společně s Tomášem Chybou obléká dres prvoligového Chomutova.
Jan Tomaška – O tom tolik zpráv nemám, domnívám se, že byl na zkoušce v nějakém slovenském extraligovém klubu.
Libor Hlubuček – Libor je také v Kadani. Dále tam působí Martin Zaťovič.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v sezoně.
Díky (smích).