HC Energie Karlovy Vary

Karlovarská mizérie: čekání na výhru trvá dál

K a r l o v y  V a r y - Slibný vstup do utkání s tradičně defenzivním soupeřem z Kladna měli hokejisté HC Energie. Jenže všechny gólové šance zůstaly nevyužity a optimismus se rázem změnil v depresi. Dvě minely v obranné činnosti potrestali hosté v první třetině dvěma góly a domácí se za celý zápas už nevzpamatovali. Karlovy Vary nenašly taktiku na obranu Kladna spojenou se smrtícími brejky a prohrály 2:4 po třetinách 0:2, 1:1 a 1:1. Porážku neodvrátila ani branka z 22. minuty z hole Jana Košťála, po které se domácí nadechli k náporu, jenž však znovu vyzněl naprázdno.
Tipsport Extraliga, 4. kolo, pá 16.9.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
2:4
0:2, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 22. Košťál (Skuhravý, Kumstát), 58. Dvořák (Řezníček, Alinč) - 9. Kalla (Hájek), 14. L. Procházka (Michael Frolík, Gardoň), 21. Patera (Evan), 49. Bílek (Patera, M. Procházka). Rozhodčí: Šindler - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2900. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.
Karlovy Vary: Čechmánek - Ptáček, Krajíček, Němec, Řezníček, Macholda, Duben, Polák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Nedorost, Alinč, Dvořák - Hurtaj, Vak, Milan Procházka - Bednařík, Pech, Kraus.
Kladno: Orct - Ševc, Hájek, Špelda, Libor Procházka, Čech, Zeman, Evan, Petr Hořava - Bílek, Patera, Martin Procházka - Michael Frolík, Gardoň, Martin Frolík - Horna, Huml, Kalla - Besser, Havel, Tlustý.

Komentář k utkání

Ačkoli se dnes dal v Dolní Kamenné očekávat napínavý duel dvou rivalů, jejichž vzájemné zápasy přinášejí vzrušení nejen na ledě, ale i na tribunách, na stadion si našla cestu pouze průměrná návštěva. Kladenští fanoušci se ve vymezeném prostoru museli téměř bát. Běžně jich do Karlových Varů přijíždí několik desítek, dnes se jich „tísnilo“ v sektoru hostí rovných osm.

Od první minuty domácí stiskli Kladno a vypracovali si Kumstátem a Alinčem dvě takřka gólové šance. Při Orctovi stálo štěstí. V polovině 3. minuty se Kladno vymanilo z tlaku jen za cenu nedovoleného zákroku. Podrážel Tlustý. Nejnebezpečněji pálil v přesilovce od modré Němec, ale Orct likvidoval vyrážečkou. S návratem vyloučeného Tlustého předvedl svůj herecký talent při skoku přes nic karlovarský Milan Procházka a za umělecký dojem byl po zásluze odměněn dvěma minutami odpočinku na trestné lavici. Ani hosté si s nabídnutou přesilovkou nijak excelentně neporadili a skóre zápasu tak zůstalo nenačato.

O pár sekund později bylo však všechno jinak. Kalla se dostal po Vakově chybné rozehrávce před Čechmánka a nikým netísněn načal gólový účet zápasu. 0:1. Ve 12. minutě se po faulu na Řezníčka poroučel na trestnou kladenský Horna. Druhá přesilovka domácích se nejen nevydařila, ale přinesla Energii druhou těžkou vrásku. Po chybě Němce na útočné modré se dostali hosté do přečíslení a Libor Procházka trestal. 0:2. Ani třetí přesilová hra nezvedla domácí z psychické mizérie. Tentokrát na Orcta nevyslali ani jednu střelu. Výrazem osobní frustrace byl zbytečný faul Skuhravého na Gardoně v útočném pásmu v poslední minutě třetiny. Aby toho nebylo málo, za 19 sekund ho na trestnou lavici následoval Němec. Kladno dostalo možnost hrát minutu a 41 sekund přesilovku 5 na 3. Siréna naštěstí útočnou snahu hostí přerušila a do šaten odcházela obě mužstva za stavu 0:2. Dvě naprosto školácké chyby rozhodly o tom, že hosté, kteří většinu času strávili narušováním a bořením domácí ofenzívy, mohli do dalších minut zápasu hledět s optimismem. Domácí se mohli utěšovat vzpomínkou na loňský první vzájemný duel, ve kterém také po první třetině prohrávali 0:2, ale nakonec slavili vítězství 3:2.

Od úvodního buly druhé části zbývalo domácím přežít dlouhých 54 sekund oslabení. Už jich zbývalo pouhých 8, když zaúřadovala spolupráce Evana s Paterou a bylo to 0:3. Loňský duel mohl být s klidem zapomenut. Návrat domácích do zápasu přišel na konci 22. minuty. Košťál konečně využil přesilovku. Střelou, která prošla pod padajícím Kallou, překonal Orcta. 1:3. Energie polita živou vodou zahájila útočné manévry a probudilo se i publikum.

Útočnou aktivitu domácích uťal rozhodčí Šindler, který jako jediný v hale viděl Dvořákovo sekání. 12 sekund před návratem Dvořáka se nešikovně a opět tradičně zbytečně do soupeře opřel Skuhravý a bylo to opět tři proti pěti. Tentokrát přežily Karlovy Vary celé oslabení bez úhony. Hra v početní nevýhodě stála domácí ale spoustu sil a jejich ofenzíva si vybrala zhruba čtyřminutový oddechový čas. Se začátkem 35. minuty opět roztočili před Orctem kolotoč. Efektní avšak pohříchu neefektivní. Možnost prolomit obranný val Kladna měli při vyloučení Špeldy od 36. minuty. Šance střídala šanci, ale Orctova svatyně zůstala po celé dvě minuty zavřená na závoru. Necelou půlminutu před sirénou byl vyloučen „karlovarský oblíbenec“ Libor Procházka. Až do vypršení 40.minuty už k žádnému posunu stavu nedošlo.

S vědomím, že pokud se v poslední dvacetiminutovce nestane malý hokejový zázrak, spadne po dnešním kole Energie,v zrcadle průběžných výsledků z ostatních stadiónů, až na samé dno extraligové tabulky, nastoupili karlovarští hokejisté dnes naposledy do jámy lvové.

Hrdinou okamžiku se mohl stát Košťál, který dostal krásnou přihrávku do mezikruží, ale v přemíře snahy puk netrefil. Za pár okamžiků připravil tutovku pro Nedorosta Alinč, Orct byl ovšem opět políben Štěstěnou. Po dalších třiceti sekundách dorážel sám před Orctem Hurtaj, i ten však odjel pokořen kladenským fantómem. Na kladenský antihokej, z pohledu jejich fanoušků samozřejmě chytrý a účelný, nenacházely Vary recept. Úporná obrana modré čáry, vyhazování puků a čekání na brejk. To zatím hostům stačilo k úspěchu. Ani smysl pro hru páně Šindlerovi, moc domácím nepomáhal. Těsná osobní obrana hostí s častými zákroky za hranicí faulu, zůstávaly bez patřičné odezvy, zatímco u domácích byla trestána i myšlenka na faul. Duben zahříval trestnou za hákování a Kladno trestalo počtvrté. Bílek zakončil kombinaci Procházky a Patery.1:4. Když domácí nedali ani vyložené šance, které si vytvořili, bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Dvořák se mohl v přesilové hře Orcta zeptat, kam ho chce, ale zbrkle střílel mimo tyče. Zoufalství energetiků dokumentovala i další přesilová hra. Absence myšlenky, přesné přihrávky a důrazu v koncovce, tak lze charakterizovat předváděnou hru.

Na začátku 58. minuty se přeci jen hokejový bůh slitoval a nadělil Dvořákovi gól. Přesná teč Řezníčkovy prudké nahrávky si našla cestu mezi tyčí a Orctovým betonem. 2:4. Na výsledku ani na celkovém dojmu ze zápasu to však už nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Rozhodla první třetina. Na jejím začátku jsme měli kratší tlak s velkou šancí Alinče, ale pak naše mužstvo nepochopitelně znervóznělo a nedokázalo pořádně sehrát ani přesilovky. Otáčet stav 0:3 proti Kladnu s Orctem v brance je velké sousto."

Zdeněk Müller (Kladno): "Zahráli jsme velmi dobře v první třetině. Ve druhé části hry nás domácí dostali pod tlak, ale podržel nás brankář Orct. To byl skutečně výborný výkon. Dobře jsme také sehráli přesilovky. Tři body z Karlových Varů považuji za velký úspěch."

Fotogalerie

Související články